Botan'da TJA kampanyasının startı verildi

Botan'da "Jin Jiyan Azadî ile Özgürlüğe doğru" kampanyasının startını veren TJA, “Sorunların muhatabı İmralı’dadır” vurgusu yaptı. Ayrıca işgale karşı özgürlük mücadelesi için destek istedi.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), "Bi jin jiyan azadî’yê ber bi azadiyê ve / Jin jiyan azadî ile özgürlüğe doğru) şiarıyla 8 Mart 2024 Dünya Kadınlar Günü’ne kadar devam edecek kampanyanın startını 15 Eylül’de vermişti. TJA, Şirnex’in Gûndikê Melê Beldesi’nde de Yeşiller Sol ve Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) binası önünde Botan’da yapacakları eylem ve etkinliklerin startını verdi. Açıklamaya, Yeşil Sol Parti Milletvekili Ayşegül Doğan, Newroz Uysal Aslan ve Adalet Kaya ile Amed, Sêrt, Mêrdîn TJA aktivistleri ve çok sayıda kadın katıldı. 

Açıklamada, "Bi jin jiyan azadi'yê ber bi azadiyê ve” yazılı pankart açılırken, farklı tarihlerde katledilen kadınların fotoğrafları taşındı. Ayrıca, “Tecrit insanlık suçudur”, “ Onurlu bir barış kadın mücadelesiyle gerçekleşecek”, “Bimre îxanet” dövizleri taşındı.

Basın metnini kitle adına Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şirnex İl Eşbaşkanı Zilan Yaman okudu.

İŞGALE KARŞI MÜCADELEYE DESTEK ÇAĞRISI

Yaman, devletin inkar ve imha politikalarına karşı mücadeleyi büyüteceklerini söyleyerek, AKP-MHP iktidarının kadınlara karşı kirli bir politika yürüttüğünü ifade etti. Yaman, “Özellikle Kürt Özgürlük Hareketi’ne karşı Rojava’da, Kuzey Kurdistan’da kimyasal silahlar kullanıyor. Mücadeleci kadını hedef alarak bu savaşı derinleştiriyor. Bizler kampanyamız çerçevesinde savaşa karşı direniş ve özgürlüğü büyüteceğiz. Özellikle tüm sivil toplum örgütlerini ve uluslararası kurumları ve demokratik çevreleri bu işgale karşı özgürlük mücadelemize destek vermelerini istiyoruz” dedi.

‘MUHATAP İMRALI'DIR’

AKP-MHP politikalarının krizlere neden olduğuna dikkat çeken Yaman, “TJA olarak varlık mücadelemizi veriyoruz. Bizler dilimiz, kültürümüz ve kadın kimliğimiz için mücadele ediyoruz. Çok yoğun ve her taraftan kadına yönelik saldırılar yapılıyor. Bu saldırlar İmralı’da uygulana tecritten bağımsız değildir. Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit çeyrek asır oldu.  Bu aynı zamanda kadın kırımına, siyasi ve toplumsal krizlerin derinleşmesine neden oluyor” diye belirtti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan yönelik ağırlaştırılmış tecride de değinen Yaman, “Bizler TJA’lı aktivisler olarak Kürt sorunun çözümünde muhatap İmralı’dır diyoruz. Rejimin Abdullah Öcalan’a yönelik geliştirdiği tecrit, paradigmaya yöneliktir” ifadelerini kullandı.

BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI

Başarmanın yolunun birlikte örgütlemekten geçtiğini aktaran Yaman son olarak, “Türkiye’deki örgütlü kadınlara çağrıda bulunuyoruz. Herkes bu kampanyaya destek vermelidir. Tüm saldırılara karşı kadın öncülüğünde, kadın kimliğimizle ve örgütlü kadın mücadelemizle toplumu özgürleştireceğiz. Gelin birlik olalım” dedi.

Açıklama, “Jin jiyan azadî” sloganıyla son buldu.