GÖRÜNTÜLÜ

Brüksel ve Graz’da 8 Mart gece yürüyüşleri

8 Mart dolayısıyla Brüksel sokaklarında yürüyen on bini aşkın kadın haykırışları, dans ve müzikleriyle şehrin sokaklarına damgasını vurdu. Graz’da ise şiddet, sömürü ve faşizme dikkat çekildi.

8 MART

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Belçika’nın başkenti Brüksel ile Avusturya’nın Graz kentinde binlerce kişi alanlara çıktı.  

BRÜKSEL

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları için binlerce kişi öğle saatlerinde şehrin merkezinde bir araya geldi. Yürüyüş sonunda sayı 10 bini aştı. Kadınların her biri acılarını, renklerini, kültürlerini anlatan pankartlar taşıdı, sloganlarla erkek egemen sisteme öfkelerini haykırdı. TJK-E ise kendine özgü flamalar, Paris Şehitleri’nin yanı sıra Werîşe Muradî, Jîna Emînî ile Zeyneb Celaliyan'ın fotoğraflarıyla yürüyüşe katıldı.

Yürüyüş sırasında aralıksız "Jin jiyan azadî" sloganı atılırken tek ses şeklinde haykırarak, dans ederek ve şarkılar söyleyerek heyecan ve coşkusunu şehrin sokaklarına yansıtarak, yürüyüşün başladığı miting alanına döndü. Burada Avrupa Kürt Kadın Hareketi TJK-E adına konuşma yapıldı ve şu ifadelere yer verildi: “Kürt kadınları olarak ‘Jin Jiyan Azadî sloganıyla kadın özgürlüğüne doğru birlikte yürüyoruz ve yürümeye devam edeceğiz. Çünkü biz Rozalardan Saralara, Hevrîn Xeleflere, ayrıca bugün hayatın her alanında düşünceleri ve inançları için mücadele eden binlerce kadının sesi, rengi ve ardıllarıyız. Kapitalist sisteme ve erkek devlet sistemine asla boyun eğmeyeceğiz. Birlikte güçlüyüz, birlikte güzeliz.”

Akşam saat 17.00'da başlayan ve yaklaşık 2 saat süren eylemde bazı kişi ve kurumlar tarafından konuşmalar yapılırken, alanda toplanan kitle gece geç saatlere kadar farklı sanatçıların performanslarını izlemeye devam etti.

GRAZ

Avusturya'nın Graz kentinde kadınlar Karmeliterplatz'dan Hauptplatz'a yürüdü. Kurdistanlı kadınlar da taşıdıkları pankartlar ve attıkları "Jin Jiyan Azadî" sloganı ile kadına yönelik şiddete, sömürüye ve faşizme dikkat çekti. Çok sayıda siyasi parti ve kurum temsilcisinin katıldığı eylemde kadınlar müzik eşliğinde dans ederek yürüdü. Eylem, Hauptplatz'ta yapılan açıklamalar ardından sona erdi.