Cezaevindeki baskılar arttı

Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde rehin tutulan Hatice Arat, İmralı tecridine karşı başlatılan açlık grevi eylemlerinin ardından baskıların arttığına vurgu yaparak, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde açlık grevine başlayan tutsaklar yönelik şiddet ve baskı, açlık grevi eyleminin başlamasıyla arttığını öğrenildi. Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde rehin tutulan Hatice Arat, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde, tutsakların cezaevinde maruz kaldıkları hak ihlallerini anlattı. Arat'ın kardeşi Tuğba Beklim, ablasının gardiyanların kendilerine uyguladığı baskı ve zor yöntemlerinin cezaevi yönetimi tarafından normalleştirilmeye çalışıldığını söyledi.

BASKI ARTTI

En son Mart ayında ablasının görüşüne gidebildiklerini belirten Beklim, haftada bir kez telefon görüşünün olduğunu, onun da yalnızca yaşanan hak ihlallerini aktarmaya yettiğini dile getirdi. Beklim, siyasi tutukluların cezaevlerinde zorbalığa maruz kaldığını belirterek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecride karşı başlatılan süresiz-dönüşümlü açlık grevleriyle baskının daha da arttığını ifade etti.

TEDAVİ ENGELİ

Beklim, ablası Arat’ın cezaevinde yaşadıkları sorunları şöyle aktardı: “Gardiyan ve cezaevi yönetiminin eşyalarına el koydular. Özellikle kağıt, kalem ve kitaplar alınıyor ve dışarıdan gelen bu malzemeler asla tutuklulara verilmiyor. Suyu kısıtlamaya başladılar. Sağlık Bakanlığı ve iktidar salgınla mücadele kapsamında birçok önlemden bahsederken cezaevlerinde suları dahi kesiliyor, hijyen malzemeleri verilmiyor. Kovid-19 testini yapmalarına izin verilmiyor ve birçok hasta tutuklu olmasına rağmen ilaçlarının alınması engelleniyor, tedavi hakları ellerinden alınıyor.”

Tutsakların baskı ve zulüm altında tutulduklarının söyleyen Beklim, hasta tutukluların durumu için acil önlemlerin alınması ve yaşanan hak ihlallerinin son bulması yönünde kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.