CİK Kadın Konferansı: AKP zulmüne karşı durmak ibadettir

CİK Kadın Kolları, Bremen'de konferans yaptı. Konferansta, İslam'ın zulme karşı gelmeyi emrettiği belirtilerek, Kuzey Kürdistan'daki AKP katliamlarına karşı mücadele çağrısı yapıldı.

Kürdistan İslam Toplumu (Civaka Îslamiya Kurdistan- CÎK) Kadın Kolları, konferansını Köln, Kiel, Wuppertal, Berlin, Hamburg, Bremen ve Hanover'den delegelerin katılımıyla Bremen Saidê Kurdi Cami Egitim Merkezinde yaptı. Konferansa, HDP Siirt Milletvekili Hatice Seviptekin de katıldı.
Konferansta, kadın, çocuk, ana dilde dini eğitim, farklı din ve etnik kimliklerden olan ezilen kadınlarla ortak mücadele, kadın katliamlarına karşı mücadele, savaş bölgelerindeki kadınlarla dayanışma gibi hedefler tartışıldı.
Almanya ve Avrupa'daki kadınların sorunlarının tartışıldığı konferansta, çocukların DAİŞ ve diğer çetelerin tuzağına düşmemesi için mücadele edilmesi gerektiği de vurgulandı.
Konferanta söz alanlar, İslam dinini hurafeler yerine Kuran doğrultusunda yaşamanın gerektiğine işaret etti.
İslam coğrafyasındaki iç savaşların birinin de eğitimsizlik olduğuna işaret edilen konferanstaki konuşmalarda, Kuzey Kürdistan'da devlet tarafından İslam kullanılarak katliamlar yapıldığına da dikkat çekildi.

SEVİPTEKİN: AKP KADINI KATLEDİYOR, DEĞERSİZLEŞTİRİYOR

Konferansta söz alan HDP Milletvekili Seviptekin, şunları ifade etti: "Kürdistan'da sistematik olarak analarımız, kadınlarımız zulme uğruyor. Avrupa'daki kadınlarımız örgütlenip cemaatleşmek zorunda. Hem Müslüman hem de Kürt kadını olmak zordur; dilimizi, dinimizi inkar eden politikayla karşı karşıyayız. AKP, din adı altında her mahalleye elinde Kuran olan kadınları gönderdi ve şimdi de kadınları katlediyor. Ama biz sömürgeci zihniyete karşı Kürt kadını olarak kazanacağız. AKP devleti İslam dini maskesiyle sistematik olarak halkımızı katletmektedir. İslamiyet'te kadının yeri farklıdır; AKP ırkçılığının bu tür sistematik politikalarının, İslamiyet'in gerçeğiyle bir bağı yok. AKP'nin beslediği çeteler, bugün kadını pazarda satıyor. AKP uydurulmuş, sahte Müslümanlık ile en çok kadınları değersizleştiriyor; erkeklere satarak meta haline getiriyor."

'İSLAM'IN EMRİ'

Konferansta, Kuzey Kürdistan'daki soykırımcı saldırılara işaret edilerek, "Zulme karşı koymak İslam dininin en büyük emridir. AKP devletinin zorbalığına karşı koymak da ibadettir" denildi.
Konuşmacılardan Aysel Avesta ise 1915, 1925, 1938 yıllarındaki katliamları hatırlattı. Bu yıllardaki ve 2014 yılındaki, kadınların zulüm gördüğü fotoğrafları gösterip karşılaştıran Avesta, "Fotoğraflarda sadece renk farklılığı var. Birinde siyah-beyaz, birinde renkli. Onun dışında fark yok" diye ekledi.

YÖNETİM

Konferansta alınan karara göre; CİK Kadın Kolları, çalışmalarını CİK Kadın Meclisi olarak sürdürecek.
Kadın Meclisi yönetimine ise şu isimler seçildi: "Hacer Sercek (Fransa), Neslihan Ketboga (Köln), Nurhan Delikaya (Berlin), Temra Temel (Wuppertal), Hacı Zöhre Yılmaz (Hannover ), Gülle Çelik ve Fatma Beykondu (Bremen)."
Hatice Turhallı, Taliha Bal ve Fatma Beykondu da kadın şurasına seçildi.
Konferans, Silopi'de devlet güçlerince katledilen üç kadın siyasetçiye adandı.
 

...