Cumartesi Anneleri, kaybedilen kadınların akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri, 8 Mart dolayısıyla kayıp kadınların akıbetini sordu. Eylemde, HDP'li vekillere yönelik hazırlanan fezlekelere de tepki gösterildi.

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için sürdürdükleri adalet arayışlarını sürdürdü. 571'inci haftada yine Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri, taşıdıkları pankartın üzerine 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla gözaltında kaybedilen kadınların fotoğrafları ve "barış" yazılı dövizi bıraktı.

Eylemde, gözaltında kaybedilen kadınların akıbeti soruldu ve sorumlarının yargılanması istendi.

FEZLEKEYE TEPKİ

Eylemde ilk olarak 1995 yılımda İzmir'de kaybedilen Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız konuştu. Anne Yıldız, geçtiğimiz hafta yaşamını kaybeden sosyalist kadınlardan Sultan Seçik'i anarak konuşmasına başladı. Seçik için "O sarayların sultanı değildi, gönüllerin sultanıydı" diyen Yıldız, HDP'li milletvekilleri hakkında hazırlanan fezlekeye de değindi. Yıldız, "Bizi duymuyorlar. Ancak, Kürt vekiller için hazırlanan fezlekeler için 'tozlu raflarda bekletmeyin' diyorlar. Fezlekeleri gündeme alacağınıza bizim çocuklarımızın faillerini bulun, yargılayın. Bunları gündeminize alındı" diye konuştu.

'MEYDANLARDA HESAP SORACAĞIZ'

İstanbul'da 1995 yılında kaybedilen Fehim Tosun'un eşi Hanım Tosun da Kürtçe yaptığı konuşmasında, "Siyasetçi kadınların çırılçıplak bedenlerini sergiliyorlar. Kürt kadınlarını savaşla katlediyorlar. Bu ülkeyi yönetenlere lanet okuyorum" ifadelerini kullandı. "8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamayalım diye bize meydanları yasaklıyorlar" diyen Tosun, "Biz meydanları boş bırakmayacağız. Meydanlara çıkıp katliamcılardan hesap soracağız" dedi. 

'KAYBEDENLER KORUNDU'

Haftanın basın açıklamasını ise insan hakları savunucusu Leyla Kaya yaptı. Kaya, gözaltında kaybedilen kadınların isimlerini okudu.

Gözaltında kaybedilen ve sayıları yaklaşık 20'yi bulan kadınları kaybedenlerin ortaya çıkartılmasını ve yargılanmasını isteyen Kaya, şunları belirtti: "Diğer kayıp davalarında olduğu gibi kayıp kadınlarla ilgili yürütülen soruşturmalar, gerçeğin açığa çıkartılması, sorumluların tespit edilmesi ve cezalandırılmasını sağlayacak etkilikte olmadı. Hukuk işletilmedi, kaybedenler korundu. Gözaltında kaybedilen kadınlar için adalet sağlanıncaya kadar mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. Kadınların kaybedilmediği, katledilmediği, şiddete maruz kalmadığı bir ülke için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz."