Direnişin yıl dönümü selamlandı, Emini anıldı

Kürt kadınları, yıl dönümünde Jin-Jiyan-Azadi direnişini selamladı, İran devletinin katlettiği Jina Emini'yi andı.

Demokratik İslam Kongresi'nin Qamişlo, Tebqa ve Dêrik kadın meclisleri ile Amûdê’deki Demokratik İnanç Merkezi, Jin-Jiyan-Azadi direnişinin yıl dönümünü selamladı, Jina Emini'yi andı.

Qamişlo'da Ebir Şet, Dêrik’te Sena Mehmud, Amûdê’de Axin Şerif ve Tebqa'da Beyda El Ehmed basın metnini okudu.

Açıklamada şöyle denildi:

 "Bugün, 16 Eylül 2022'de Jina Emini'nin ahlak polisi tarafından öldürülmesiyle başlayan kadın devrimini bir kez daha selamlıyoruz. Jina'nın katledilmesiyle isyanın kıvılcımı atmış ve Jina Emini ‘jin, jiyan, azadî’ sloganıyla dünyanın simgesi haline gelmiş ve kadına yönelik baskı ve baskı politikalarına karşı çıkmıştır.

Kadın devrimi sadece kadınların meselesi değil, aynı zamanda dini bahane edip halka basit haklar vermeyen, halka dini ve ideolojik ırkçılığı dayatan faşist rejimin iktidarına karşı bir başkaldırıştı."

Yine Kongra Star Qamişlo Koordinasyonu da Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi önünde etkinlik düzenledi. Etkinliğe her kesimden yüzlerce kadın katıldı.

Kongra Star Qamişlo Koordinasyonu adına konuşan Şaha Xelil, Rojhilatê Kurdistan ve İran'daki kadın isyanının, gücünü Kürt kadınlarının tarih boyunca direnişinden alan bir mucize olduğunu belirterek, "Bu serhildan Rojava'da Barîn, Avêsta direnişinin, Başûr’da Şilan ve Leyla direnişinin, Bakur’da Berivan ve Zilan direnişinin, Avrupa'da ise Ronahi direnişinin devamıdır. Bu şehitlerin direnişi Önder Abdullah Öcalan'ın "jin, jiyan, azadi" hakikatiyle örülmüştür” dedi.


TIL BERAK
Kongra Star Til Berak Koordinasyonu, sivil örgüt üyesi onlarca kadının katılımıyla bir etkinlik düzenledi.

Kongra Star üyesi Ezra El Hesen, Jina Emini'yi anarak, "Bugün burada iktidar rejimi tarafından vahşice katledilen Jina Emini’yi anmak için toplandık. Jina Emini'ye karşı işlenen suçu kınıyoruz. İslam dini adil bir dindir ve kadın haklarını ihlal eden hiçbir yasayı uygulamaz, ancak kadınlara saygı duyar ve onlara tüm haklarını verir" dedi.