GÖRÜNTÜLÜ

Düsseldorf’ta 8 Mart coşkusu: Kadının savaşı sizin savaşınızı sonlandıracak

Kürt ve Alman kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü Düsseldorf’ta düzenledikleri miting ve yürüyüş ile karşıladı.

8 MART

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Kürt kadınları ve farklı Alman kadın gruplarının ortak organizesi miting ve yürüyüş düzenlendi.

NRW YJK-E’nin öncülüğünde Düsseldorf DGB Haus önünde bir araya gelen yüzlerce kadın, “Jin Jiyan Azadî” ve “Kadının savaşı sizin savaşınızı sonlandıracak” şiarıyla miting düzenledi.

Alman ve uluslararası feminist kadın inisiyatiflerinin desteği ile yapılan mitinge Kürt kadınları ulusal kıyafetleri ile renk katarken, feminist kadın inisiyatifleri de flama ve pankartları ile katıldı.

Kadına şiddeti protesto eden ve kadın haklarına dikkat çekilen flama ve pankartların açıldığı mitingde farklı kadın temsilcileri birer konuşma yaptı. YJK-E adına ise Şilan Ergin bir konuşma yaptı. Konuşmalarda, kadın özgürlük mücadelesinde şehit düşen kadınlar onurlandırılırken, kadınların kapitalist sisteme karşı durma sorumluluğuna dikkat çekildi. Kadınların tarihsel olarak özgür yaşam için mücadele ettiği ve özgür yaşama yol açtığı; özgür bir yaşam için tüm kadın yapıların bir araya gelmesi ve ortak bir mücadelenin önemine vurgu yapıldı.

Konuşmaların ardından kadınlar, önde “JİN JİYAN AZADΔ pankartıyla yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte sık sık kadın özgürlüğünü talep eden sloganlar atılırken, kadın haklarına ve kadına yönelik şiddete dikkat çeken flamalar taşındı. Kürt Halk Önderi Öcalan’ın kadınlar ile ilgili sözlerinin yazılı olduğu metinler çiçeklerle süslenip kadınlara hediye edildi. Abdullah Öcalan’ın resim ve sözlerinin bulunduğu hediyelerin dağıtılmasına tahammülsüzlük gösteren Alman polisi ve kadınlar arasında gerginlik çıktı. Alman polisinin müdahalesini kadınlar, “Bijî Serok Apo” sloganı ve zılgıtlarla protesto etti.

Kortejler şeklinde def, arbane ve farklı müzik enstrümanları eşliğinde yürüyüşe devam eden kadınlar, renkli giyimleri yanı sıra kadın renginin hakim olduğu flamalarla Düsseldorf’u bir renk cümbüşüne çevirdi.