Elif Ronahi, Sema Yüce'yi anlatıyor...

KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Elif Ronahi, 1998 yılı Newrozu’nda Çanakkale cezaevinde bedenini ateşe veren PKK’li Sema Yüce’yi andı. Ronahi, Yüce için “kadın hareketinin gelişmesinde köşe taşı” dedi.

KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Elif Ronahi, Newroz bayramını kutlayarak, “tüm Newroz şehitlerini” andı.

Kürdistan özgürlük mücadelesinin önemli dönemeçlerinden birinin 1998 olduğunu belirten Elif Ronahi, “1998’de Önderliğimizin televizyonda kadın kurtuluş ideolojisini ilan etmesiyle birlikte, Sema arkadaşın cezaevinde gerçekleştirdiği eylem var” diye hatırlattı.

Sema Yüce’nin 1988’de mücadeleyi tanıdığı, 1991’de katıldığını ve 1992’de esir düştüğünü belirten Elif Ronahi, “Cezaevinde kaldığı dönemde önemli yoğunlaşmaları yaşayan bir arkadaşımızdı” diye konuştu.

Sema Yüce’nin geride bıraktığı mektuplar için “manifesto niteliğinde” diyen Ronahi, Sema Yüce’nin “özgürlük felsefesine ulaşan bir kadın yoldaş” olduğunun altını çizdi.

Sema Yüce’nin cezaevindeki eylemini iki açıdan ele alan Ronahi, ilkinin “özgür kadını gerçekleştirme anı” olduğunu söyledi. Ronahi, ikincisinin ise cezaevindeki PKK ve PAJK kadrolarına dayatılan rehabilitasyon politikalarına karşı olduğunu kaydetti.

Ronahi, “Düşmanın kadroya uyguladığı özel savaş politikalarını bertaraf etmek için ortaya koyduğu bir eylemdir, bir tutumdur” dedi.

Sema Yüce’nin erkeğe ve kadına dair çözümlemelerinin çok önemli olduğunu ifade eden Ronahi, Yüce’nin Cudi’de bir platform sırasında “Ben asla düşen ve düşürülen kadın olmayacağım” dediğini hatırlatarak şunları ekledi: “Bunu söylerken, bunun üzerinden müthiş bir kişilik çözümlemesi yapıyor, ve kişiliğine karşı müthiş bir mücadele yürütüyor.”

Erkek egemen yaklaşımlara karşı da Yüce’nin çok yoğun bir mücadele yürüttüğünü anlatan Ronahi, “Yaşamı ve yoğunlaşmaları ile tam bir özgürlük manifestosunu gündeme getiren ve o duruşa sahip olan bir kadın arkadaştı” diye konuştu.

“Sema arkadaş, Kürt kadın hareketinin gelişmesinde çok temel köşe taşıdır” tespitinde bulunan Ronahi, hem cezaevindeki arkadaşları, hem de dışarıdaki kadın ve erkek militanların Sema Yüce’nin mektuplarını okuyarak kendilerini geliştirdiğine dikkat çekti.

Ronahi, “Sema arkadaşın özgürlüğe yaklaşımı müthiş sorgulayıcıdır. ‘Nasıl yaşamalı’ya, ‘ne yapmalı’ya kendi kişiliğinde cevap oluşturan bir duruşun sahibiydi” diye kaydetti.

Ronahi, son olarak Kürt halkının özgürlüğünü mutlaka sağlayacaklarını, Kürt kadını ve Ortadoğu kadının özgürlüğü için sonuna kadar mücadele edeceklerini vurguladı.