‘Eşbaşkanlık sistemi siyaseti demokratikleştiriyor’
Kürt kadınların kriz ortamlarındaki deneyimlerinin tartışıldığı Beyrut’taki konferansta, eşbaşkanlık sisteminin siyasetin demokratikleşmesi açısından önemi dile getirildi.
Kürt kadınların kriz ortamlarındaki deneyimlerinin tartışıldığı Beyrut’taki konferansta, eşbaşkanlık sisteminin siyasetin demokratikleşmesi açısından önemi dile getirildi.
Lübnan’ın başkenti Beyrut'ta "Jin jiyan azadî’nin izinde" sloganıyla düzenlenen Uluslararası Kadın Hareketleri Deneyimleri Konferansı'nın ikinci oturumu sona erdi.
İkinci oturumda siyasetçi ve feminist aktivist Neslihan Acar, eşbaşkanlık sisteminin siyasetin demokratikleşmesindeki rolüne dikkat çekti. Neslihan Acar, hakikat arayışının özgürlükten geçtiğini ve bu fikri ilk ortaya atan kişinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olduğunu hatırlattı.
Neslihan Acar, dünyada belediye ve parlamentolarda kadın temsilinin yüzde 18 civarında olduğunu ancak Bakurê Kurdistan ve Türkiye'de bu oranın yakalanamadığı bilgisini verdi.
Êzidî Kadın Özgürlük Hareketi (TAJÊ) Diplomatik İlişkiler Komitesi Üyesi Siham Reşo da Şengalli kadınların DAIŞ çetelerinden kurtarılmasının ardından yaşadıklarına dikkat çekti.
Rojhilatê Kurdistan Özgür Kadın Derneği (KJAR) Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Rozerîn Kemanger de Rojhilatê Kurdistan ve İran'da kadınların öncülüğünde gerçekleştirilen "Jin, jiyan, azadî" devrimine işaret etti. Rozerîn Kemanger, "İran devleti, 'İran'ı biz yönetiriz, hiçbir güç karışamaz' diyor. Ama devrimden sonra gördük ki toplum kendi kendini yönetiyor. İranlı ve Afgan kadınlara da destek var” diye konuştu.
Katılımcılar konu ile ilgili soru, görüş ve önerilerini de dile getirdi.
İkinci oturumun ardından konferansın ilk günü sona erdi.
Yarın "Aydın Kadın Yoldaşı Abdullah Öcalan'ın Kadınların Özgürlüğüne İlişkin Görüşleri" başlıklı üçüncü ve son oturumuyla devam edecek olan konferans, kapanış konuşmasıyla sona erecek.