Eşit ücretler için İsveçli kadınlardan eylem

İsveç'in başkenti Stockholm'de aralarında İsveç Eşitlik Bakanı'nın da bulunduğu bir grup kadın, cinsler arasındaki ücret adaletsizliğini protesto etmek için Sergel Meydanı'nda bir gösteri gerçekleştirdi.

İsveç'in başkenti Stockholm'de aralarında İsveç Eşitlik Bakanı'nın da bulunduğu bir grup kadın, cinsler arasındaki ücret adaletsizliğini protesto etmek için Sergel Meydanı'nda bir gösteri gerçekleştirdi. Cinsler arasındaki toplumsal gelir eşitsizliğinin giderilmesi için önlem alınmasını talep etti.

KADINLAR ERKEKLERDEN % 13, 2 ORANINDA DAHA DÜŞÜK ÜCRET ALIYOR

Kadın-erkek eşitliğinde dünyanın en eşitlikçi ülkesi olarak kabul edilen İsveç'te kadınlar erkeklerden % 13,2 oranında daha düşük ücret alıyor.

Çalışma saatlerinin 08.00-17.00 olduğu düşünüldüğünde ücret farklılığından ötürü kadınlar, her gün saat 15.57'den sonra 1 saat 3 dakika işverenlere bedava çalışıyor.

Bundan dört yıl önce 32 kadın örgütü ve işçi sendikası bir araya gelerek “15.51 Hareketi” adını verdikleri oluşuma gitmiş ve 8 Mart günü ücret eşitsizliğini protesto etmek için kadınlar saat 15:51'de iş bırakmışlardı.

O günden bu yana geçen süre içinde cinsler arasındaki ücret farklılığı % 1,1 oranında azaldığı için örgütlenmenin adı “15.57 Hareketi” olarak değiştirildi.

Kadın örgütleri ve sendikalardan bir grup kadın, 8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü yaklaşırken ücret adaletsizliğine dikkat çekmek için Stockholm’ün Sergel Meydanı'nda yan yana dizilerek 15.57 rakamını şekillendirdi.

EŞİTLİK BAKANI DA GÖSTERİYE KATILDI

Kadın örgütleri ve sendikaların çağrısı üzerine yapılan eyleme İsveç Eşitlik Bakanı Asa Regner de katıldı.

Eylemin örgütlenmesine önderlik eden kuruluşlar arasında yer alan İsveç Kadın Lobisi Genel Sekreteri Clara Berglund, son yıllarda cinsler arasındaki ücret farklılığında çok da az olsa bir azalma görüldüğünü ama bunun son derece yetersiz olduğunu söyledi.

ÜCRETLERDE EŞİTLİK 53 YIL SONRA

Mevcut durumun sürmesi halinde kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farklılığının ancak 53 yıl sonra ortadan kalkacağına işaret eden Berglund, cinsler arasındaki ücret adaletsizliğinin bir an evvel giderilmesi için hükümetin kapsamlı önlemler almasını talep etti.

“15.57 Hareketi” tarafından medyaya gönderilen açıklamada kadınların ayda erkeklerden 4 400 kron daha az ücret aldıkları ve bir kısmının yarım gün çalışıldığı göz önüne alındığında kadınların yaşamları boyunca erkeklere göre 3,6 milyon kron daha az kazandıkları belirtiliyor.

EŞİT ÜCRET TALEBİYLE 8 MART GÖSTERİLERİNE KATILMA ÇAĞRISI

Taleplerini “Daha adil evebeynlik sigortası, tam gün çalışma hakkı, iş güvencesi, onun üzerinde işçi çalıştıran işyerlerinde her yıl ücretlerin yeniden belirlenmesi, yapısal ücret zammı farklarının daha görünür kılınması ve eşitsizliğin giderilmesi” olarak sıralayan “15.57 Hareketi”, tüm kadınlara daha adil ücretler için 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü'nde yapılacak gösterilere katılmaları çağrısında bulunuyor.

EN FAZLA ÜCRET FARKLILIĞI HASTANELERDE

Bir devlet kurumu olan Arabuluculuk Enstitüsü'nün toplumsal cinsler arasındaki ücret eşitsizliğini ele alan raporu kadın-erkek ücretleri arasındaki en az farkın belediyelere en fazla farkın da İl Genel Meclislerine bağlı işyerlerinde olduğunu gösteriyor. İl Genel Meclislerine bağlı olarak çalışan hastanelerde kadınlar daha çok hastabakıcılık ve hemşirelik yaparlarken doktorluk görevi erkekler tarafından yerine getiriliyor.

Devlete ait işyerlerinde ise cinsler arasındaki ücret farklılığı % 7,9. Belediyeler ve il genel meclisleri de kamu kurumları arasında sayıldığında kamu kurumlarında erkekler ile kadınlar arasındaki ücret farklılığı % 13,1'e yükseliyor.

KADINLAR DAHA EĞİTİMLİ AMA ÜCRETLERİ DAHA DÜŞÜK

Toplumsal cinsler arasındaki ücret farklılıkları ise işçilerde % 10,4 iken memurlarda bu oran % 18,6. Yüksek öğrenim gören kadınların oranı erkeklerden % 11 daha fazla olmasına rağmen yüksek eğitimliler arasında da cinsler arasındaki ücretlerde ciddi farklar var.

ÜCRETLER ARASINDAKİ FARK 9 BİN KRON

ABB nükleer santraller inşa eden dünyanın en büyük tekellerinden biri. İsveç'in Västerås ilinde ABB'de çalışan mühendisleri örgütleyen Mühendisler Sendikası'nın yaptığı araştırma kadın ve erkek mühendisler arasındaki ücret farkının 65 yaşında 9 bin kron civarında olduğunu gösterdi.

Västerås'taki işyerinde çalışan 2080 mühendisten 500'e yakını kadın. Mühendisler Sendikası Şube Başkanı tüm mühendislerinin işe giriş ücretlerinin aynı olduğunu ve bu eşitliğin mühendisler 30 yaşına gelinceye kadar devam ettiğini söylüyor.

Daha sonra cinsler arasındaki ücret farklılıklarının görülmeye başladığını ve bu farkın 50 yaşlarında 3 bin, 65 yaşında ise 9 bin krona çıktığını belirtiyor.

Kadın ve erkek mühendisler arasındaki ücret farklılığının şirket tarafından kullanılan ve çalışanlardan gizli tutulan sistemden kaynaklandığını söyleyen sendika başkanı Bertil Nordqvist, önlem alınmadığı takdirde kadın mühendislerinin ABB yerine başka firmalarda iş arayabilecekleri uyarısında bulunuyor.