GÖRÜNTÜLÜ

‘Farklıyız, renkliyiz ama bir bütünüz’

Yekitiya Star’ın Kongresine katılan farklı halklardan kadınlar, “Arap, Süryani, Ermeni, Asuri tüm Suriye kadınlarına kutlu olsun" dedi.

Yekitiya Star’ın Kongresine katılan farklı halklardan kadınlar, “Arap, Süryani, Ermeni, Asuri tüm Suriye kadınlarına kutlu olsun. Çok renkli bir kongre oldu.Hıristiyan, Kürt, Arap, Ermeni, Êzîdî, Müslüman, Filistinli olmak üzere çok zengin ve renkli bir kadın bileşimi var. Yani hangi kimlikten ve dinden olursa olsun bütün Rojava kadınlarını kucaklayan bir kongredir” diye konuştu.

Yekitiya Star’ın 6’ıncı Kongresi’ne katılan Arap Vatan Heyeti Bürosu başkanı Hensa El Hemûd, Ermeni delegasyonundan Lusya Martosyan, Şegnal’den Êzîdî Besê Xidir, Til Temir Meclisi Eşbaşkanı Atur Ishak, Rojava’daki Enternasyonalist Merkez’den İtalyan Ronahi ile Alman Viyan ANF’ye konuştu.

‘SURİYELİ KADINLARI DA KAPSAMAYA HİZMET EDECEK’

Hensa El Hemûd: Misafir olarak bu kongreye katıldım. Kongre başta Kürt kadınları olmak üzere bütün Arap, Süryani, Ermeni, Asuri tüm Suriye kadınlarına kutlu olsun. Çok renkli bir kongre oluyor. Hıristiyan, Kürt, Arap, Ermeni, Êzîdî, Müslüman, Filistinli olmak üzere çok zengin ve renkli bir kadın bileşimi var. Yani hangi kimlikten ve dinden olursa olsun bütün Rojava kadınlarını kucaklayan bir kongredir. Bu katılım bile kadınların birliğinin ve bu kongrenin başarısının bir göstergesi. Bizim Arap kadınlar olarak Yekitiya-Star ile birçok ortak çalışma ve eylemimiz var. Yekitiya-Star Rojavalı tüm kadınların örgütlenmelerinin temelini oluşturuyor. Bu kongrenin özelde Rojava olmak üzere tüm Suriyeli kadınların demokratik birliğini yaratacak bir kongre olacağını umut ediyoruz. Yekitiya-Star şimdiye kadar Rojava’da birçok başarılı çalışma yürüttü. Bu kongrede Yekitiya-Star’ın çalışma ve örgütlülüğünü daha da büyütüp tüm Suriye kadınlarını kucaklamasına hizmet edecek.

‘HAKLARIMIZI KAZANMA VE KORUMA ZAMANI’

Lusya Martosyan: Kadın örgütlülüğüyle yeni tanışıyorum ilk defa böyle bir kongreye katılıyorum. Bu kongreye davet edildiğim ve katıldığım için mutluyum. Bugün burada Kürt, Arap, Süryani, Asuri kadınlarla birlikteyiz. Biz kadınların birçok noktada hakkı gasp edildi. Kadınlar olarak şimdi haklarımızı koruma ve kazanma zamanı. Bu kongrede buna hizmet edecek.

‘KADINLAR KENDİ KENDİNİ YÖNETECEK’

Besê Xidir: Kongreye Şengal’den katıldım. Kadının kendi kendini yöneteceğine ve sorunlarını çözeceği inancı ile kongreye katıldım. Kongreye çeşitli halklardan kadınlar katılıyorlar bu çok güzel bir durum. Kadınlar birlikte ittifaklarını geliştiriyor, güçlerini birleştiriyorlar. Bu kongreyle birlikte kadınların güçlerini ve iradelerini daha fazla geliştirmelerini, acılarını paylaşmalarını ve gelişecek her türlü kadın sorununa karşı kendilerini çözüm gücü haline getireceğini umut ediyorum. Biz Êzîdî kadınlar olarak birçok katliam yaşadık, çok acı çektik. Annelerimiz, kız kardeşlerimiz DAİŞ’in eline geçti. Bu kongrede bu noktada da birlikte daha güçlü bir mücadele kararlılığı çıkaracağımızı düşünüyorum.

Atur Ishak: Kürt, Arap, Süryani, Ermeni, Êzîdi kadınlarla yan yana bu kongreye katıldığım için mutluyum. 2 gündür kongredeyiz. Bu kongremizde şimdiye kadar yaptığımız çalışmaları değerlendiriyoruz. Birbirimizin çalışmalarını dinliyoruz. Eksikliklerimizi ve bundan sonra ne yapacağımızı değerlendiriyoruz. Tüm dünya kadınlarının da yaptığımız çalışmaları görmesini ve anlamasını istiyoruz. Bu kongre sesimizi dünyaya da duyuracak. Bu açıdan da çok önemli bir kongre. Buradan kadınlara seslenmek istiyorum. Özgürlüğü dışarda aramamalıyız. Özgürlüğümüz Rojava’da ve bu gün bu kongrededir.

‘BURADAKİ BİRLİKTELİĞİ TÜM DÜNYAYA TAŞIMALIYIZ’

Ronahi: Yekitiya-Star Kongresi çok önemli. Çünkü kadın özgürlüğü için büyük bir adım. Yekitiya-Star kongresi kadınım özgünlüğü ve kadının gücünü açığa çıkarıyor. Kadının gücü açığa çıktığı zamanda erkek egemenliği kaybediyor. Kadınların birbiriyle ilişkilenmesini ve birliğini sağladığı için çok önemli. Hem Rojava, hem Suriye hem de dünya genelinde önemli. Bu ilişkilenmeyi hem genel kadınların ve gençlerin bu birliğini Rojava dışına dünyaya da taşımalıyız. Kongreyi kutluyorum ve kongreye katıldığıma sevindim.

‘BENİM İÇİN BİR BAŞLANGIÇ OLDU’

Viyan: İlk defa böyle bir kongreye katılıyorum. Buradaki kadınların kendilerini nasıl örgütlediklerini yine kadınlar arası ilişkileri nasıl sağladıklarını anlamaya çalışıyorum. Farklı farklı halklardan ve sosyal kesimlerden kadınlar bugün bu kongre için toplanmışlar ve Ortadoğu için bir demokratik çözüm arıyorlar. Bugün burada nasıl tartıştıklarını, beraber çalıştıklarını görüyorum ve bu beni çok etkiliyor. Bu ilişkilenme ve tartışma düzeyi Avrupa’ya da taşınmalı. Avrupalı kadınlar olarak da hepimiz erkek egemen sistemin nasıl çalıştığını, tarihini yine kadınlar olarak kendi tarihimizi, ne istediğimizi, erkek egemenliğine karşı nasıl mücadele edeceğimizi anlamaya ve netleştirmeye çalışmalıyız. Bu anlamda bu kongreye katılmak benim için bir başlangıç olarak çok iyi oldu.