Fransa: Türklere eşlik edenler arasında DAİŞ sorumluları var

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Libya’nın Suriyeleşmesi ile karşı karşıya olduklarını belirterek, “Türklere eşlik eden Suriyeli askeri unsurlar arasında” eski DAİŞ sorumlularının olduğunu kaydetti.

Senato’nun dış ilişkiler, savunma ve silahlı kuvvetler komisyonunda konuşan Dışişleri Bakanı Le Drian, Libya’nın doğusunu denetiminde bulunduran Halife Hafter’e destek verdikleri yönünde sürekli yorumlarla karşılaştıklarına dikkat çekti.

Le Drian, “Tarihi bilmeyen yorumculardan sık sık duyuyorum” diyerek, Halife Hafter’in 2014 yazında Libya’daki seçimlerden çıkan parlamento tarafından meşru bir şekilde tanındığını hatırlattı.

LİBYA SURİYELEŞİYOR

Le Drian, “O sırada, Mareşal Halife Hafter etrafından kümelenen Libya Ulusal Ordusu’nun (LUO) temel hedefi DAİŞ’e karşı mücadeleydi. O zaman, tavsiyelerle ve siyasi olarak destekledik, LUO DAİŞ karşıtı mücadelesinde uluslararası alanda tanınıyordu. (O dönemin) Fransa’da saldırıların olduğu 2014-2015 yılları olduğunu hatırlatırım” dedi.

Ancak bugün durumun değiştiğini ifade eden Fransız Bakan, Libya’nın bir iç savaşa yakın olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Libya’nın Suriyeleşmesi ile karşı karşıyayız. Sadece sembolik bir Suriyeleşme değil çünkü Fayiz el Saraj’ın Ulusal Uyum Hükümetini destekleyen güçler Türkler tarafından Batı Libya bölgesinde milis olarak örgütlendirilen, Libya’ya İdlib alanından uçaklarla taşınan savaşçılarla Türkiye’ye uzantı veya çatışma unsurları sağlayan güçlerdir. Bu olağanüstü bir şey.”

Senato’da DAİŞ üyelerinin yeniden Avrupa’da ortaya çıkma riskine ilişkin bir soru üzerine Le Drian, “Türklere eşlik eden Suriyeli askeri unsurlara eski cihatçı grupların sorumlularının sızmış olması muhtemeldir” dedi. Le Diran, “Bu nedenle durum ağırdır” diye ekledi. Fransız bakan defalarca, Ocak 2020 Berlin anlaşmalarına uymanın önemine vurgu yaptı ve silah ambargosunun sıkı bir şekilde uygulanmasını istedi.

İZAHAT OLMADAN NATO MİSYONUNA ULUSAL KATKI OLMAYACAK

Le Drian, 10 Haziran’da Akdeniz’de Türkiye ile Fransa savaş gemilerinin karşı karşıya gelmesi konusunda ise “Türkiye’nin manevralarına” tepki gösterdi ve “izahat” istedi. Fransız Bakan, “Bir izahat olmadığı sürece NATO misyonuna katılmıyoruz, ulusal olanaklarımızı artık ortaya koymuyoruz” ifadelerini kullandı.

Fransa Temmuz ayı başında NATO’nun Akdeniz’de BM Güvenlik Konseyi’nin silah ambargosunu denetlemek için yürüttüğü görevden çekilmişti. Fransız Courbet gemisi, Libya’ya silah taşıdığından şüphe edilen bir gemiyi durdurmak isterken, Türk güçlerinin tehlikeli bir manevrası ile karşı karşıya kaldıklarını belirtmişti.

Fransa ile Türkiye arasındaki ilişkiler Rojava’ya yönelik işgal, Libya’daki işgal ve Akdeniz’deki gaz yataklarında hak iddia etme çabaları nedeniyle giderek kötüleşti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Haziran sonunda Almanya ziyareti sırasında Türkiye’nin 19 Ocak’ta Berlin’de yapılan Libya konferansın sırasındaki taahhütlerine uymadığını, aksine askeri varlığını arttırdığını ve “Suriye’den yoğun bir şekilde cihatçı savaşçı taşımaya devam ettiğini” belirtmişti. Macron, bu durumun NATO üyesi olduğunu iddia eden bir ülke için “tarihi ve kriminal sorumluluk” olduğunu kaydetmişti.

Macron, “Libya’daki Türk politikasının kaçınılmaz olarak izahata kavuşturulması gereken bir andayız. Bizim açımızdan kabul edilemezdir, çünkü Afrika için bir tehditti (...) ve Avrupa için bir tehdittir” dedi.

Macron, Türk devletinin Rojava'yı işgal saldırıları ardından da sert eleştirilerde bulunmuş ve NATO'nun "beyin ölümünün gerçekleştiğini" belirtmişti.