Gävleborg Warşin Kadın Komünü 4. Kongresini gerçekleştirdi

İsveç’in Gävleborg bölgesinde çalışma yürüten Warşin Kadın Komünü, gerçekleştirdiği 4. kongresinde yeni yönetimini seçti.

Gävle ilinde gerçekleşen kongre “devrim şehitleri” anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Katılımcıları selamlayan Warşin Komün Sözcüsü Evin Ay, kongrenin yapıldığı dönem itibariyle özellikle Kürt kadınlarına büyük sorumluluklar yüklediğini belirtti. Ay, bu dönemin özelliklerini anlatırken Türk devletinin Kürt halkına yönelik saldırılarını arttırdığına, Rojava’ya yönelik tehditlerini sürdürdüğüne, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecritin kaldırılması için yapılan açlık grevlerine dikkat çekti.

KÜRT KADINLARINA AÇLIK GREVLERİNİ SAHİPLENMELERİ ÇAĞRISI

Leyla Güven’in öncülüğünde tecridin kaldırılması için kitleselleşen açlık grevlerinin gündem yarattığını belirten Ay, Kürt kadınları başta olmak üzere tüm Kürtler ve dostlarının açlık grevlerini sahiplenmelerinin önemine vurgu yaptı.

Ay, Türkiye’de 31 Mart günü yapılan yerel seçimlerde Kürdistan ve Türkiye’nin metropollerinde elde edilen başarıların Kürt Halkının örgütlülüğü ve başarısını ortaya koyduğunun herkes tarafından görüldüğünü söyledi.

AKP-MHP faşizminin yerel seçimlerde büyük bir darbe yediğini belirten Ay, Erdoğan rejiminin hile ve yasa dışı yöntemlere başvurarak halkın iradesini gasp etmek istediğine İstanbul ve Kürdistan’ın bazı illerinde yapılan hukusuzlukları örnek vererek dikkat çekti. Ay, Erdoğan ve AKP’nin yerel seçimlerin sonuçlarının iktidarlarının sonunun başlangıcı olduğunu kaydetti.

Türk devletinin Rojava’ya yönelik tehditlerini de hatırlatan Ay, Türkiye ve Kürdistan’da tarihi gelişmelerin yaşandığı dönemde Kürt kadınlarına büyük sorumluluklar düştüğünü söyledi. Ay, tüm kadınlara tecritin kaldırılması için “Tecriti kıralım, faşizmi yıkalım, Kürdistan’ı özgürleştirelim” şiarıyla sürdürülen mücadeleye katılmaları çağrısını yaptı.

Sol Parti’yi temsilen avukat Lotta Lagnender, Kürt halkı ve kadınlarının mücadelelerini yakından izlediğini ve ilham aldığını belirtirken, açlık grevcilerinin eylemlerini desteklediklerini ve Kürt Halkıyla dayanışmayı sürdüreceğini sözlerine ekledi.

Kongrede toplumsal ve göçten kaynaklı sorunlar da ele alarak tartışıldı. İsveç ve Avrupa’da yaşıyan gençlerin kötü alışkanlıklara düşmemeleri için gençlere yönelik eğitim, kültür ve örgütlenme çalışmalarına ağırlık verilmesi kararı alındı.

KONGRE LEYLA GÜVEN VE AÇLIK GREVCİLERİNE ADANDI

Son bir yıl içinde yapılan etkinlik ve çalışmaların yer aldığı çalışma raporunun okunması ve eleştirilerden sonra seçimlere geçildi.

Leyla Güven ve açlık grevcilerine adanan kongrede Örgütlenme ve Halkla İlişkiler Komisyonu, Dış İlişkiler Komisyonu, Rojava Komisyonu, Barış Anneleri Komisyonu ve Gençlik Komisyonu’na üyeler seçildi.

Muazzez Batte, Makbule Çolak ve Nadia Malla’nın Warşin Kadın Komünü söcülüğüne getirildiği kongre “Biji Serok Apo” ve “Jin jiyan azadi” sloganlarının atılmasıyla son buldu.