'Gercüş’teki tecavüzün üstünü örtmeyin’

Urfa Kadın Platformu, Gercüş'te 15 yaşındaki bir çocuğun 27 kişinin tecavüzüne uğramasına ilişkin "suçun üstünün örtülmesi ve suçluların korunup, saklanması" kaygısı taşıdıklarını duyurdu.

Batman'ın Gercüş ilçesinde 15 yaşındaki çocuğa aralarında devlet görevlilerinin de olduğu 27 kişinin tecavüzüne tepkiler sürüyor. Urfa Kadın Platformu, Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği'nde basın toplantısı düzenleyerek, istismar faili kişilerin cezalandırılmasını istedi.

Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Zeynep Dilek Polat, devletin, istismarı önleme, tespit etme, müdahale etme, iyileştirme, zararı giderme ve failleri cezalandırma yükümlülüklerini hatırlattı ve Gercüş'te yaşanan tecavüz soruşturmasına gizlilik kararı getirilmesindeki kaygılarını dile getirdi.

SUÇUN ÜSTÜNÜN ÖRTÜLME KAYGISI

Tecavüz olayında basına yansıyan bilgiler ile resmi makamların yaptığı açıklamalar arasındaki farklılığın kadınlarda "suçun üstünün örtülmesi ve suçluların korunup, saklanması" kaygısı uyandırdığını kaydeden Polat, "Geçtiğimiz aylarda 18 yaşındaki İpek Er’e tecavüz edip, intihara sürükleyen eski uzman çavuş Musa Orhan'ın tutuksuz yargılanıyor olması ve benzeri birçok suçun cezasız kaldığı olaylar bu kaygılarımızı desteklemektedir. Bilindiği gibi bireyler ve kurumlar, herhangi bir gerekçe ile istismarın üstünü örtmeksizin ve çocukların haklarını koruyarak yeni istismarların önünü açmayacak biçimde sorumluluklarını yerine getirmelidir. Cezasız bırakılan her suç, istismarı meşru kılmakta, suçluları cesaretlendirmektedir" dedi.

Gercüş'te yaşanan tecavüz olayının aydınlanması ve cinsel istismar olayının tüm faillerinin tutuklanmasını isteyen Polat, devamla şunları dedi: "Bizler Urfa İl Kadın Platformu olarak gerçek adalet sağlanana ve sanıklar gereken cezayı alana kadar bu davaların da erkek yargının da, erkek egemen sistemin de peşinde olacağız."