Gültan Kışanak’ın mektubu Ankara’da okundu: Tarih yazmaya devam edeceğiz

Mektubunda kadınları selamlayan Kışanak, “Tarih yazdık tarih yazmaya devam edeceğiz... Diyarbakır'dan Ankara' ya, Ankara' dan dört bir yana toplumsal barış köprüleri kurulmasına öncülük edeceğiz” dedi.

8 MART

Ankara Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Kolaj meydanından Sakarya Caddesi’ne kadar yürüyüş düzenledi. “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” pankartı ve “Bê jin jiyan nabe”, “Umut var kadın var”, “Kadınlar birlikte güçlü” yazılı dövizlerin taşındığı yürüyüşte sık sık “Jin, jiyan, zadî”, “Yer yerinden oynar, kadınlar özgür olsa” sloganları atıldı. Yürüyüşte Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) tutuklu Ankara Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Gültan Kışanak'ın fotoğrafları da taşındı. Renkli kıyafet ve ellerindeki dövizlerle yürüyüşe katılan kadınlar, Sakarya Caddesi’nde açıklama yaptı. 

Türkçe ve Kürtçe yapılan açıklamayı platform üyeleri İlke Kumartaşlıoğlu ve Nebahat Çalpan okudu. 

‘HAYATLARIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ’

Açıklamada, 8 Mart’ın erkek devlet şiddetine, sömürgeciliğe ve ayrımcılığa karşı mücadelenin büyütüldüğü  gün olduğu vurgulanarak, “AKP-MHP ittifakı kadın düşmanı politikalarla en temel haklarımıza saldırmaya devam ediyor. Medeni Kanunda yapılmak istenen değişiklik ile kadınların nafaka hakkına göz koyulurken, 'aile arabuluculuğu' sistemi ile kadınların boşanması zorlaştırılarak 'kutsal aile'leri içerisinde yola getirilmeye çalışılıyor. Devletin en temel sorumluluğu olan kadınların yaşam hakkını korumak, şiddeti önlemek, failleri cezalandırmak yerine kadınların kazanılmış haklarına saldırılıyor. Haklarımıza da, hayatlarımıza da sahip çıkıyoruz” denildi. 

‘DİRENİŞLERİMİZİ BÜYÜTÜYORUZ

Yoksulluğun giderek derinleştiği ve kadınların güvencesiz işlere mahkum edildiği vurgulanan açıklamada, “Agrobay’dan, Özak Tekstil'e hakları ve emeği için direnen kadınların mücadelesini selamlıyor, direnişlerini dayanışmamız ile dört bir yanda büyütüyoruz. İşsizlikle, açlıkla sınanan kadınlar olarak ev içi bakım emeğimizin görünmemesini kabul etmiyoruz. Görünmeyen emeğimizin sesini yükseltmeye, emeğimize her alanda sahip çıkmaya devam edeceğiz. Dünyanın dört bir yanında emperyalist savaşlar ve işgaller devam ediyor. Savaş naraları atarak barışın sesini susturmaya çalışanlar iyi bilmeli ki kadınlar barışta ısrarcı. Rojava’da direnen kadınları selamlıyoruz. Barışın egemen olduğu bir ülkeyi kurmak isteyenler olarak Filistin halkının direnişini selamlıyoruz. Nehirden denize özgür Filistin sözüne sahip çıkmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi. 

‘ÖZGÜR KENTLERİ İNŞA ETMEYE KARARLIYIZ’

Yerel seçimlere ilişkin ise şunlar belirtildi: “Yerel seçimlere gittiğimiz bu süreçte kamusal haklarımıza sahip çıkmaya kadınların eşit, özgür yaşadığı kentleri inşa etmeye kararlıyız. Kadınlar olarak bu kentin her yerinde vardık, varız ve var olmaya devam edeceğiz! Yaşamın her alanını örgütlemeye, erkek-devlet şiddetinin saldırılarına direnmeye, dünyayı bize dar etmeye çalışan erkek egemen sistemin yakasına yapışmaya devam edeceğiz.”

GÜLTAN KIŞANAK’TAN MEKTUP

Açıklamanın ardından Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Ankara Kadın Sözcüsü Emine Akyıldız, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) rehin tutulan Ankara Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Gültan Kışanak’ın gönderdiği mektubu okudu. 

Gültan Kışanak’ın 8 Mart için gönderdiği mektubu şöyle: “Tarih yapan, tarih yazan, zafer ruhuyla kuşanan sevgili kadınlar. Sizleri, kadın yoldaşlığının derin sevgisiyle selamlıyorum. 8 Mart Dünya Kadınlar Günümüz kutlu olsun. Silav jinên delal û berxwedêr. We hemûyan germahiya roja 8’ê Adarê hembêz dikim.  Bijî 8'ê Adarê, Bijî berxwedana jinan. 

JIN JIYAN AZADÎ ÇIĞLIĞINI HAYKIRACAĞIZ

Sevgili kadınlar; Ezilenlerin kutlamalar, bayramları hep ezenlerin zulmünden, şiddetinden doğmuştur. Tarihimiz acı doludur. Ama bu toprağa düşen bir tohum misalidir. Acı ektiler, direniş olarak yeniden doğduk. Bundan tam 167 yıl önce New York'ta yakılan kız kardeşlerimizin küllerinden, küresel kadın kurtuluş mücadelesi doğdu. Tarihte hep vardık, varız, var olacağız... Tarih yazdık, tarih yazmaya devam edeceğiz... Diyarbakır'dan Ankara' ya, Ankara' dan dört bir yana toplumsal barış köprüleri kurulmasına öncülük edeceğiz. Gazze'deki kız kardeşlerimizi de Şengal'deki, Kobanê’deki kız kardeşlerimizi de unutmayacağız. Jîna Mahsa Emînî'nin Jin Jiyan Azadî çığlığını dört bir yanda haykıracağız.

EGEMEN SİSTEME MÜDAHALE İÇİN YOLA ÇIKTIK 

Barış mücadelesi biz kadınlar açısından ilkesel bir konudur. Her yerde ve her zaman, barışı savunacağız, barışın inşası için mücadele edeceğiz. Biz kadınlar eşbaşkanlık sistemiyle, yerel yönetimleri demokratik temelde yeniden kurma iddiamızı Ankara'ya taşıdık. Özgürlüğümüzü kazanmak için, ‘kendimizi de kentlerimize de biz yöneteceğiz’ diyeceğiz. Kadın bakış açısıyla, kadın politikalarıyla ve kadın iradesiyle, erkek egemen sisteme müdahale etmek için yola çıktık. Bu yolda kararlılıkla yürüyeceğiz. Kadın örgütlülüğünü, kadın dayanışmasını ve kadın mücadelesini büyüterek yürüyeceğiz ve kazanacağız. Sizleri bir kez daha özlemle ve mücadele ruhuyla selamlıyor, başarılar diliyorum.”

Kışanak’ın mektubuna kadınlar slogan ve alkışlarla karşılık verdi. Eylem, çekilen halay ve atılan sloganlarla son buldu.