HDP Kadın Meclisi’nden Süryani kadınlara ziyaret

HDP Kadın Meclisi heyeti, Mardin'de Süryani kadınları ziyaret etti. Kadınlar, uğradıkları ırkçılığı anlattı.

HDP Kadın Meclisi heyeti, Mardin'de Süryani kadınlara ziyarette bulundu. Heyette şu isimler yer aldı: "HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Parti Sözcüsü Ebru Günay, Milletvekili Semra Güzel, Emek Komisyonundan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Şaziye Köse, Kadın Koordinasyonu üyeleri Mediha Yüksel, Gülsüm Ağaoğlu ve Latife Demirci Kahya, Kadın Meclisi üyeleri Gülcihan Şimşek, Mardin İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu, Mardin İl Kadın Meclisi üyeleri, önceki dönem HDK Eşsözcüsü İdil Uğurlu."

“Kadın yoksulluğuna hayır” buluşmaları kapsamında, Mardin’in Midyat ilçesinde Süryani kadınlar ziyaret edildi. Heyet adına söz alan Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, "Kadınların yaşadıkları zorlukları konuşmak istiyoruz. Kültürel olarak çok zengin bir ülkedeyiz ama tekleştiren bir iktidarla karşı karşıyayız. Biz de farklılıklarımızla daha güçlüyüz diyoruz. Sizlerin de bu ülkede zorlandığınızı biliyoruz. Sorunlarımızı ortaklaştırıp konuşabildikçe büyüyebileceğimize inanıyoruz. Yok sayarak olmuyor. Bu topraklarda Süryaniler vardır” diye konuştu.

'SÜRYANİ OLDUĞUMUZ İÇİN PEYNİRİMİZİ ALMIYORLAR'

Ardından konuşan Süryani bir kadın maruz kaldıkları ayrıştırıcı politikalardan bahsederek, şunları söyledi: “Hem halk olarak hem de Süryani bir kadın olarak çok çekiniyoruz. Ben artık o çekingenliği kırmak istiyorum. Bana, ‘sana yazık. Keşke Süryani olmasaydın’ diyorlar. Çocuklarımız dahi okula gittiğinde onlarla kavga ederler. ‘Siz cennete gitmeyeceksiniz. Siz niye Süryanisiniz?’ diyorlar. Nereye kadar böyle sürecek? Süryani olduğumuz için peynirimizi, sütümüzü almıyorlar. Hayvanlar da mı Süryani yani? Geçimimizi pekmez ya da pestil satarak sağlıyoruz. Onları da Süryani olduğumuzu söylemeden satıyoruz.”

Başka bir Süryani kadın da şunları söyledi: “Peynirlerimi satmak için Midyat’ta götürdüm. Hepsini tartım, alacaklardı peynirimi. Eğilip para üstünü verdiğimde boynumdaki haç işaretini gördüler ve peyniri almaktan vazgeçtiler.”


Kadın heyeti, Süryani kadınların yalnız olmadığını ve seslerini bulundukları her alanda duyuracaklarını belirterek, dayanışma ve mücadele mesajı verdi.
Heyet, yarın ziyaretlerine Kızıltepe’de devam edecek.