HRW : Afganistan’daki bakirelik testleri cinsel saldırıdır

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Afganistan’da kadın ve kız çocuklarının hükümet tarafından görevlendirilen doktorlar tarafından bakirelik testlerine maruz kaldığını belirtti. HRW, bu uygulama için “cinsel saldırı” dedi.

Afganistan’da kadının durumu, 2001’de Taliban rejiminin ABD müdahalesiyle devrilmesinden bu yana iyileşme yaşasa da toplumda halen derin bir muhafazakarlık hakim. Bakirelik, bir çok ataerkil toplumlarda olduğu gibi Afganistan’da da hayati bir değer olarak görülüyor.

YASALAR 15 YIL HAPİS CEZASI ÖNGÖRÜYOR

Afgan yasaları, bir kadının evlilik öncesi cinsel ilişki yaşadığı kanıtlanırsa 15 yıla varan hapis cezası öngörüyor.

Bağımsız bir komisyon, 12 eyaletten 53 Afgan kadın ile görüştü. Bunların 48’i, evlilik öncesi cinsel ilişkide bulundukları yönündeki suçlamalar ardından bakirelik testine maruz kaldıklarını söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW, bu kadınlardan 20’sinin birden fazla teste maruz kaldığını belirtirken, bu testlerin hükümet tarafından görevlendirilen doktorlar tarafından yapıldığına dikkat çekti

TESTLERİN BİLİMSEL HİÇBİR DEĞERİ YOK

“Bir kadın, test sırasında salonda altı kişinin hazır bulunduğunu anlattı” diyen HRW,  teste için çağrılanlardan birinin henüz 13 yaşında olduğunu kaydetti.

HRW, kadının rızası olmadan yapılan bu bakirelik testlerinin “cinsel saldırı” teşkil ettiğini ifade etti.

Bu testlerin ayrıca “aldatıcı” olduğuna işaret eden HRW,  Dünya Sağlık Örgütü’nün 2014’te yayınladığı bir raporda bakirelik testlerinin bilimsel olarak hiçbir geçerliliğinin olmadığı değerlendirmesini hatırlattı.

HRW, Afgan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’den bu uygulamayı bir kararname ile iptal etmesini istedi.