‘Jin jiyan azadî’, Sakharov Ödülü’ne aday gösterildi

Tahran’da bir yıl önce ahlak polislerince katledilen Kürt genç kadın Jina Emini ve ‘Jin jiyan azadî’ hareketi AB’nin en yüksek insan hakları ödülü olan Sakharov Ödülü’ne aday gösterildi.

Avrupa Parlamentosu'nun üç ana siyasi grubu olan sağcı Avrupa Halk Partisi (EPP), Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) ve Renew Europe (merkezciler ve liberaller), düşünce özgürlüğünü savunduğu için bu ödülün Jina Emini ve katledilmesiyle başlayan “Jin Jiyan Azadî” hareketine verilmesini önerdi. Üç grubun yaptığı öneri, Emini ve “Jin Jiyan Azadî”nin favori aday olduğuna işaret ediyor.

Jina Emini, 16 Eylül 2022’de 22 yaşındayken “başını iyi örtmediği” gerekçesiyle ahlak polisleri tarafından katledilmiş ve benzeri görülmemiş bir isyan başlamıştı.

Ödülün sahibi ekim ayında açıklanacak ve ödül töreni Avrupa Parlamentosu'nun aralık ayında Strasbourg’daki Genel Kurul toplantısında yapılacak.

Fransa'da Rassemblement National, İtalya'da Lega ve Almanya'da AfD'yi bünyesinde barındıran aşırı sağcı Identity and Democracy (Kimlik ve Demokrasi) grubu, X'in (eski adıyla Twitter) patronu Elon Musk'ın ismini önerdi.

Adaylar arasında Ugandalı iklim kampanyacısı Vanessa Nakate ve "ücretsiz, güvenli ve yasal kürtaj için mücadele eden kadınlar (Polonya'dan Justyna Wydrzynska, El Salvador'dan Morena Herrera ve ABD'den Colleen McNichols) da var.

İlk kez 1988 yılında verilen bu "düşünce özgürlüğü" ödülü, adını SSCB döneminde muhalefetin önde gelen isimlerinden biri olan nükleer fizikçi Andrei Sakharov'dan alıyor.