Jina Emini’nin katledilişinin yıl dönümünde Nantes’te eylem

Tahran’da bir yıl önce katledilen Kürt genç kadın Jina Emini, Fransa’nın Nantes kentinde birçok örgütün katıldığı bir miting ile anıldı.

Kürt ve İranlı örgütler ile Fransız sol örgütler NPA ve Lutte Ouvriere, birinci yıldönümüne Jina Emini’yi anmak için toplandı ve ‘Jin jiyan azadî’ isyanını selamladı.

Eylem, bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Tahran polisinin “başını iyi örtmediği” gerekçesiyle 16 Eylül 2022’de katlettiği Jina Emini’nin fotoğraflarının taşındığı eylemde  Jina Emini için yazılan bir mektup okundu.

Engin Sincer Nantes Kürt Kültür Merkezi adına konuşma yapan bir aktivist, “İran’da ahlak polisi tarafından katledilen Jina Emini’yi anarak katledilen kadınların sesi olmak için buradayız” dedi.

İran’daki sistemin kadınları sessizliğe boğarak öldürmeye devam ettiğini kaydeden aktivist, “Bizi bu şekilde yıldıracaklarını sanıyorlar ama İran’da ve tüm Kurdistan’da cinsiyetçi baskılara karşı halk ayaklandı ve protestolar günlerce devam etti. Eylemler dünyanın dört bir yanına yayıldı” şeklinde konuştu.

Kürt aktivist,  ‘Jin jiyan azadî’ sloganının yaratıcısı olan Kürtlerin hiçbir zaman boyun eğmeyeceğini ve her zaman alanlarda olacağını vurguladı.

Eylemi “Jin jiyan azadî” ve “Bijî Serok Apo” solanları ile sona erdi.