Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da devam eden Uluslararası Sivil Toplum Haftasına katılan eylemciler tarafından gönderilen mektup, kadın eylemcilere yönelik baskılar konusunda endişelerin arttığını ifade ederek işkenceyi kınadı ve tutuklu bulunan eylemcilerin bir an önce serbest bırakılmasını istedi.
Eşitlik Şimdi ve Musawah adlı sivil toplum örgütleri tarafından öncülüğünde kaleme alınan mektupta Suudi Arabistan’da artan baskılara dikkat çekildi.
Loujain Al-Hathloul, Hatoon Al-Fassi, Aziza Al-Yousef, Eman Al-Nafjan, Nouf Abdelaziz, Samar Badawi, Nassima Al-Sadah, Amal Al-Harbi ve Shadan Al-Anezi gibi isimlerin tutuklu bulunduğu ülkede hükümet kadınları “kraliyetin güvenliği, istikrarı ve birliğini tehlikeye atan koordineli faaliyetler” yürütmekle suçluyor.
Suudi hukukuna göre kadınlar 20 yıl hapis ile ölüm cezasına varan cezalara çarptırılabiliyor.
Aralarında Irak, Çad, Kuveyt, Bahreyn, Nijerya, Sudan, İran, Maldivler, Nijer, Tunus, Türkiye, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerinin de bulunduğu 48 ülke hükümetlerine gönderilen mektupta “İslam Dünyasından 100’den fazla kadın hakları ve insan hakları örgütünü temsil eden bizler, bazı ülkelerdeki kadın hakları savunucularına yönelik baskılardan derin endişe duymaktayız” denildi.
Mektupta ülke liderlerinden kadın hakları savunucularına yönelik işkence ve tutuklama uygulamalarına son verilmesi istendi.
Mektupta İran’da 38 yıl hapis ve 148 kırbaç cezasına mahkum edilen avukat Nesrin Sotoudeh ve 16 yıl hapse mahkum edilen Nergis Muhammedi’nin durumlarına özel olarak yer verildi.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Eşitlik Şimdi adlı sivil toplum örgütünün direktörü Yasmin Hassan, Müslüman ülkelerin Birleşmiş Milletlerin cinsler arası eşitlik endeksinde düşük sıralarda yer almasının son derece cesaret kırıcı olduğunu belirterek, İran ve Suudi Arabistan’daki son tutuklamaların tüm Müslüman devletler tarafından kınanması gerektiğini ifade etti.