Kadına şiddet ve çocuk istismarı Van’da protesto edildi
Artan kadın cinayetleri ve çocuk istismarları Van’da düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi.
Artan kadın cinayetleri ve çocuk istismarları Van’da düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi.
Kadın cinayetleri ve çocuk istismarlarını protesto etmek amacıyla TJA Aktivistleri tarafından yapılan basın açıklamasına, HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Van Milletvekili Muazzez Orhan, DBP İl Eşbaşkanı Ayla Tarhan, Barış Anneleri ve TJA aktivistleri katıldı.
'HER GÜN ŞİDDET VE İSTİSMAR VAR'
TJA Aktivisti Havar Derya, "Türkiye’de çocuk ve kadın istismarı, taciz neredeyse her gün yaşanmaktadır. İktidar, kadın ve çocuk haklarından söz etmesine rağmen, maalesef söyledikleriyle çelişmektedir. Haktan söz eden iktidar, her gün insan hakları ihlalleri yaşatmaktadır" dedi.
Kadınların cinsel şiddete, çocuk istismarına karşı birlikte güçlü olduğunu ve birlikte ses çıkardığını belirten Derya, şunları kaydetti: “Bir yılda bu ülkede, evlerimizde, sokaklarımızda, okullarımızda kaç çocuk cinsel istismara uğruyor? On binlerce, yüz binlerce, veya daha fazlası... Bunların kaç tanesi sesini çıkardığı anda duymazdan geliniyor, susturuluyor, korkutuluyor, hatta evlendiriliyor? Kaç tanesi suç duyurusunda bulunabiliyor? Kaç tanesinin suç duyurusunu bir savcı dava açmak için gerekçe sayıyor? Kaçının faili ceza alıyor? Kaçı faillerine 'aile' demek zorunda bırakılıyor?"
‘HÜKÜMETİN POLİTİKALARI ŞİDDETİ EGEMEN KILDI’
Çocuk hamileliklerinin etkin soruşturulmaması, çoğunlukla istismarı açığa çıkaran rehber öğretmenlerin kısıtlanması, 'bir kereden bir şey olmaz' denilen bir ülkede, mevcut cezaların dahi çok ağır diye uygulanmadığını dile getiren Derya, "Daha ağır ceza' diyerek toplumun gözünü boyama ve cezasızlığı artırma çabası, fail yerine taciz/cinsel saldırı mağdurunu suçlamaya yönelik yaklaşımlar şiddeti egemen kılıyor" dedi.
'BÜTÜN KADINLAR BU ZİHNİYETE KARŞI BİRLEŞMELİ'
Derya, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Sokakta, evde, iş yerinde, hapishanede, sebep ne olursa olsun, bu, devletten kaynaklı erkek şiddeti olsun, bireysel yaşadığımız erkek şiddeti olsun, biz kadınlar olarak bu şiddeti kabul etmediğimizi ve buna karşı aktif mücadele yürüteceğimizi bir kez daha söylüyoruz. Çağrımız şudur: Erkek egemen sistem, kadınlar ve çocuklardan elini çeksin. İktidar zihniyeti değiştirilmelidir. Bütün kadınlar bu zihniyete karşı bir araya gelsin.”