Kadınlar alanlarda: Direnişi büyüteceğiz

8 Mart’ta alanlara çıkan kadınlar, direnişi ve örgütlülüğü büyütme mesajı verdi, erkek-devleti protesto etti.

8 MART

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla birçok kentte kadınlar alanlara çıkıyor.

Amed'de Şiddetle Mücadele Ağı, Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yaptı. Eyleme birçok kadın, sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Avukat Cansel Talay, "Kadınların, dayanışma ruhuyla yalnız olmadığımızı hissettiren bunun gibi bütün bir araya gelişleri çok kıymetlidir. Nitekim bugünü özel kılan ve her yıl bugün toplanmamızın bize hatırlattığı şey dayanışmamızdan bizlere kalan mirasımızdır. Bu miras; Kadın mücadelesinin, umudun direnişle yeşerdiği ve en katı diktatörlüklerin dahi yok olmaya mahkum olduğunu haykıran bir başkaldırı olduğu inancıdır. Bu inanç ve kıvançla bütün kadınların Dünya Kadınlar Günü'nü kutlarız" dedi.

Filistin'de yaşanan soykırıma, Rojava’da işlenen savaş suçlarına ses çıkaran ve bu karanlık dönemde umudu yeşertenlerin yine kadınlar olduğunu hatırlatan Cansel Talay, "İran’da Jina Êminî’nin başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle öldürülmesinin ardından direnişin sembolü haline gelen ‘Jin, Jiyan Azadî’ şiarı ile sesimizi arşa yükseltiyoruz. Şili’den Afganistan’a, Filistin’den Suriye’ye, İran’dan Uygur’a eril şiddetin tahakkümüne karşı direnen kadınları selamlıyor, bu uğurda hayatını kaybeden kadınların derin hüznünü taşıyoruz. Bizler kamusal alanda var olabilmek için direnen Afgan kadınlarını, özgürlüğe ruhunu adayan İranlı kadınları, Nagehan Akarsel’i, Gülistan Doku'yu, İpek Er’i, Fatma Altınmakas’ı, Pınar Gültekin’i, Taybet Ana’yı, Emine Şenyaşar’ın adalet nöbetini ve daha onlarca, yüzlerce kadını unutmadık, unutmayacağız. Kadınlara sözümüzdür. Mücadelemizin unutulmasına izin vermeyeceğiz" diye konuştu.
Cansel Talay, şöyle devam etti: “Kadınların kazanımları lütuf değil, emek emek işlenmiş, adım adım elde edilmiş haklardır ve bizler haklarımızı sonuna kadar savunacağız. Bedenimiz, yaşam tarzımız ve tercihlerimize müdahale edilmesini kabul etmeyeceğiz. Devlet bütün kurumları ve politikaları ile kadın karşıtı bir yerde durmakta ve kadına yönelik şiddeti yeniden üretmektedir. Şiddet döngüsünden kurtulmaya çalışan kadınlar defalarca kez kolluğa başvurmakta ancak sonuç alamamaktadır. Türkçe bilmeyen kadınlar, dil desteği sunulmadığı için koruyucu ve önleyici tedbirlere ulaşamadıkları gibi yargılama süreçlerinde de dışarıda kalıyor ve adalete erişemiyor. Bu durum, yargının cezasızlık politikası ile birleşince önüne geçilebilecek şiddet ve cinayet olaylarının göz göre göre gerçekleşmesi sonucunu doğurmaktadır. Biz kadınlar eşit ve özgür bir dünyanın umudunu taşıyoruz. Bütün yasaklamalara, baskıcı ve yozlaşmış politikalara inat daha iyi bir dünya ihtimalini savunmaya devam edeceğiz."


ADANA
Adana Barosu, adliyedeki kadın meslektaşları ve adliye çalışanlarına karanfil dağıtarak, 8 Mart’larını kutladı. Daha sonra avukatların salonunda yapılan etkinlikte konuşan Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Açelya Can Güneş, "Uzun mücadelelerle elde ettiğimiz hak ve kazanımlarımıza zarar verecek her türlü zihniyetin, söylemin ve girişimin karşısında olacağız. İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceğiz" dedi. Avukat Ayça Kara Sığırcı da, ayrımcılık, yoksulluk ve şiddetin son bulduğu, kadın emeğinin görünür olduğu bir dünya için mücadele ve dayanışmanın süreceğini söyledi.


ANTALYA
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi, sendika binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı okuyan SES Antalya Şubesi Kadın Sekreteri Nurcan Eğlenti, “Mücadele tarihimizden ve haklılığımızdan aldığımız güçle haklarımıza, hayatlarımıza sahip çıkıyoruz. İş yerinde, evde, sokakta ve toplumun her alanında yaşamlarımıza uygulanan tecridi birlikte mücadele ederek yıkacağız" dedi.


RIHA
Riha Barosu Emek Komisyonu, 8 Mart kapsamında mevsimlik tarım işçisi kadınların yaşadığı zorluklara dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması yaptı. Eyleme komisyon üyelerinin yanı sıra Baro Başkanı, yöneticiler ve barodan çok sayıda avukat katıldı. Baro binası önünde yapılan eylemde komisyon adına konuşan Zehra Çelik, mevsimlik tarım işçiliği yapan kadınların yaşadıkları sorunları anlattı.
Kadınların ve kız çocuklarının 12 saate varan mesailerden sonra ev içerisinde temizlik, yemek gibi pek çok işi yapmak zorunda kaldıklarını ifade eden Zehra Çelik, tüm kadınların onurlu yaşamı ve saygın koşullarda çalışmayı hak ettiğini dile getirdi.

 
İZMİR
DİSK Genel-İş İzmir Şubeleri, eski Leman Kültür Merkezi'nden Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ne kadar yürüyüş düzenledi. Yüzlerce kadın, “Sömürüye, şiddete, yoksulluğa karşı sokaktayız” pankartı açarak, “İtiat yok itiraz var”, “Alışın her yerdeyiz” ve “Görünmeyen emek sesini yükselt” dövizleriyle yürüdü. Yürüyüş boyunca "Jin, jiyan, azadî" ve "Susma haykır şidete hayır" sloganları atıldı.
DİSK Genel-İş İzmir 7 Nolu Şube Başkanı Özgür Genç, 8 Mart'ın işçi kadınların mücadelesi ve dayanışmasının güçlü bir ifadesi olduğunu vurguladı.

 
ANKARA
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu, Genel Merkez’de basın toplantısı düzenledi. TTB üyesi kadınların katıldığı açıklamayı TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu Üyesi Ebru Demirel okudu. Bir diğer üye İlkay Çelik ise TTB’nin 8 Mart taleplerini sıraladı. Ebru Demirel, “Sağlığın en temel uygulamalardan itibaren paralı hale geldiği bu sistemde sınıf ayrımı derinleşmiş, kadınlar, özel gereksinimleri ile en fazla zarar gören grup haline gelmiştir" dedi.
Açıklamanın ardından TTB’nin 8 Mart talepleri sıralandı.

 
İSTANBUL
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bakırköy Şubesi, 8 Mart'a dair Bakırköy’de bulunan Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı.
SES üyeleri adına açıklamayı Şube Kadın Sekreteri Sevgi Kızılırmak okudu.
8 Mart’ın her türden baskıya ve şiddete karşı direnişi simgeleyen önemli bir mücadele günü olduğunu belirten Sevgi Kızılırmak, iktidarın saldırılarına karşı kadın ve emekçilerin örgütlü mücadeleyi sürdüreceklerini dile getirdi.
Sevgi Kızılırmak, erkek egemen zihniyeti ve pratiklerine karşı kadınların öz savunma pratiklerini geliştireceklerini ve bu konuda örgütleneceklerini belirtti.

 

SÊRT 

İHD Sêrt Şubesi, dernek binası önünde açıklama yaptı. DEM Parti Sêrt Milletvekili Sabahat Sarıtaş Erdoğan ile Sêrt Belediye Eşbaşkan sdayı Sofya Alağaş'ın yanı sıra çok sayıda kadın açıklamaya katıldı. İHD Sêrt Şube Başkanı Sohbet Altan Çetin, şunları söyledi. "Kadın kurtuluş mücadelesi devam ediyor. Ama dünyanın birçok bölgesinde yaşanan savaşlar da devam ediyor. Erkek egemen ve militarist devlet politikaları maalesef kadınlara savaşı dayatıyor. Savaşın en büyük mağdurları da kadınlar oluyor. Bugün dünyanın birçok bölgesinde Rojava’da, Filistin’de, İsrail’de, Libya’da, Suriye’de, Ukrayna’da kadınlar, savaş mağduru oluyorlar. Kadınların kendi mücadeleleri sonucu elde ettikleri en büyük kazanım olan İstanbul Sözleşmesi’nden imza çeken resmi yetkililer, kadınlara maalesef ki ayrımcı politikalar uygulamaya devam ediyor.”

Açıklama “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla son buldu. 

ADANA

Adana'nın Ceyhan ilçesine bağlı Belediyeevleri Mahallesi'nde kadın şöleni gerçekleştirildi. Yüzlerce kadın, rengarenk elbiselerle şölene katıldı. Saygı duruşuyla başlayan şölende kadınlar uzun bir süre halaya durdu. 

Şölen, Koma Şitlên Azadî kadın grubunun sahne alınmasıyla son buldu.

 

DÎLOK
DEM Parti Dîlok Kadın Meclisi, cezaevlerinde tutsak kadınlara kart gönderdi.
Kadınlar sonrasında partinin İl Örgütü binasında düzenlenen şölende bir araya geldi. Şölene DEM Parti Amed Milletvekili Ceylan Akça, Emek Partisi (EMEP) Dîlok Milletvekili Sevda Karaca, Barış Anneleri de katıldı
DEM Parti İl Eşbakanı Zozan Ayhan, "Beritanlar'dan Zilanlar'a direnişimiz devam edecektir” dedi.
EMEP Dîlok Milletvekili Karaca da "Gücümüz birliğimizdir, birlikte değiştireceğiz” diye konuştu.
DEM Parti Amed Milletvekili Akça ise, cezaevlerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için başlatılan açlık grevlerine dikkat çekti.
Dîlok Barış Anneleri dengbeji stranlar seslendirdi.


OSMANİYE
DEM Parti Osmaniye Kadın Meclisi ve TJA, 8 Mart dolayısıyla DEM Parti Osmaniye merkez İlçe Örgütü önünde açıklama yaptı. Çok sayıda kadının katıldığı etkinlikte balonlar uçuruldu. Kadınlar, çalınan müzikler eşliğinde halay çekip, sık sık "jin jiyan azadî" sloganı attı. Buluşmada konuşan DEM Parti Osmaniye İl Eşbaşkanı Selda Uygul, tüm kadınların 8 Mart'ını kutlayarak, mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.


MERSİN
İHD Mersin Kadın Komisyonu da 8 Mart dolayısıyla dernek binasında basın açıklaması yaptı. Açıklamayı İHD Kadın Komisyonu üyesi Helin Ergen yaptı. Helin Ergen, "Devletin kullandığı şiddet dili topluma yayılıyor. Bu şiddet dilinin toplumsallaşması sonucunda kadın cinayetlerinde büyük bir artış var. Son bir ayda 36 kadın, erkekler tarafından katledildi, 17 kadın da şüpheli bir biçimde yaşamını yitirdi” diye konuştu.


COLEMÊRG
DEM Parti Gever Kadın Meclisi ve TJA, Colemêrg’in Gever (Yüksekova) ilçesine bağlı Güngör Mahallesi'nde bulunan bir düğün salonunda Kadın Şöleni düzenledi. Abdullah Öcalan’a yönelik 25 yıldır kesintisiz bir şekilde giderek ağırlaştırılan bir tecrit politikası olduğunu söyleyen DEM Parti Şirnex Milletvekili Newroz Uysal, cezaevlerinde 103 gündür açlık grevinde olan tutsakları selamladı. Newroz Uysal, “Sayın Öcalan’ın özgürlüğü, kadınların, gençlerin, Kürt ve Ortadoğu halklarının özgürlüğüdür. Hepsi birbiriyle bağlantılıdır. Sayın Öcalan tüm imkansızlıklar ve iletişimsizliklere rağmen 2019 yılındaki son görüşmesinde, kadınların özgürlüğüne yönelik fikriyat ve mücadeleye ilişkin yapmak istediklerinin yarım kaldığını söyledi. Tecridi kırarak yarım kalan bu fikriyatı tekrar geliştirmek gerekiyor” dedi.
Konuşmaların ardından Sanatçı Özlem Bağlayan sahne aldı.