‘Kadınlar baharı muştuluyor’

Avrupa’da 2005’ten bu yana aylık periyotla yayınlanan Newaya Jin gazetesinin Mart sayısı “Kadınlar baharı muştuluyor” manşetiyle çıktı.

Açlık grevleri, 31 Mart Yerel Seçimleri ve Rojava Devrimi gündemlerine odaklanan 168. sayı, Flormar direnişi, anadil ve spor gibi konuları da içeriyor.

Tarihten günümüze açlık grevlerinin kronolojisine dair haber-dosya hazırlayan gazeteci-yazar Füsun Erdoğan, dünya, Kürdistan ve Türkiye’deki açlık grevlerinden örnekler veriyor. Aynı konuya dikkat çeken Zerya Gül “Hücre hücre 8 Mart direnci” başlığıyla kadın mücadelesini işliyor.

‘O’NU ÖZGÜR GÖRMEK İSTİYORUZ’

Mart sayısında 2016’dan bu yana İngiltere’de sendika hareketleri tarafından sürdürülen ‘Freedom For Ocalan’ kampanyasına dair, kampanya komitesi Eşbaşkanı Christine Blower ile söyleşi de yer alıyor. Tecridin yasal ve uluslararası alanda kabul edilemez olduğunu belirten Blower, ‘Öcalan’ı İmralı’da değil özgür görmek istiyoruz’ dedi. 

Kürt Halk Önderi Öcalan’a dönük devam eden tecride dikkat çeken PAJK Koordinasyon üyesi Şimal Ülkem Güneş, ‘Devrim zamanı geldi’ diyor.

TECRİT KARŞITI SEÇİM SÜRECİ

HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ise, HDP’nin seçim stratejisi ve ittifaklarına dair yazdı. Seçim sürecinin tecrit karşıtı ve açlık grevlerini sahiplenme süreci olacağını hatırlatan Koçyiğit, başta kadınlar olmak üzere tüm topluma süreci sahiplenme çağrısı yaptı.

Mayıs 2018’den bu yana direnişte olan Flormar direnişçilerine de dikkat çeken Newaya Jin, konuyla ilgili Nil Güngör’ün makalesine yer verdi. Yaşanan hukuksuzluğu örnekleriyle açıklayan Güngör, Flormar işçisiyle dayanışmanın önemine vurgu yaptı.

ROJAVA’DA 9 YILLIK SÜREÇ

19 Temmuz 2012’den bu yana ilmek ilmek örülen Rojava Devrimine dair yazan Zeynep Kızılırmak, devrim içerisindeki kadının öznel statüsüne vurgu yaptı.

Hêja Zerya da, tamamlanma aşamasına gelen DAİŞ’e karşı mücadele hamlesi ile adım adım yayılan sosyal ve kültürel devrime dikkatleri çekiyor.

Aynı konuyu Kürtçe sayfada yorumlayan sahadan yazan gazeteci Beritan Sarya da bölgedeki 9 yıllık süreci özetliyor.

ARMANC, KAVGANIN KADINI

3 Temmuz 2018’de Medya Savunma Alanlarında şehit düşen YJA Star ve HPG Komutanlarından Armanc Goşkar’a (Suna Kızılkaya) ilişkin anı yazısını ise Raperin Munzur kaleme aldı. Goşkar’ı kavganın kadını olarak tanımlayan Munzur, “Armanc doğru sevmenin ustası”ydı diyor.

15 MİLYON KARŞILIĞINDA…

15 milyon Tümen borç karşılığında 50 yaşlarında bir adama ‘satılan’ 11 yaşındaki çocuk Reha’nın hikayesini yazan Evîn Zîlan, İran ve Rojhilat’taki kadının statüsünü işliyor.

168. sayıda Qileban Belediye Eşbaşkanı Zeynep Üren’in yerel seçim analizi, A. Avesta Aydın’ın anadile ilişkin makalesi, Berfin Güneş’in İngiltere Jineoloji Kampı izlenimi, spor ve sağlığa ilişkin dosyaya da yer verildi.