Cenevre, Berlin ve Brüksel'de 'Erdoğan yargılansın' eylemleri

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) tarafından 25 Kasım'da başlatılan " verdiği 'Diktatörün Yargılanması İçin 100 Neden ve 100 bin imza" kampanyası kapsamında İnsan Hakları Günü olan 10 Aralık'ta bir çok kentte eylemler düzenlendi.

CENEVRE

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla İsviçre'nin Cenevre kentinde BM (Birleşmiş Milletler) Ofisi önünde bir araya gelen Kürtler bir miting düzenledi.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiyesi'nde devlet ve erkek şiddetiyle katledilen kadınlar şahsında burada saygı duruşunda bulunuldu.

Katledilen kadınların fotoğraflarıyla TJK-E bayraklarının taşındığı eylemde YJK-S (İsviçre Kürt Kadın Hareketi) aktivisti Berivan Avcı tarafından burada bir konuşma yapıldı.

Erdoğan diktatörlüğünün yargılanması için başlatılan '100 Neden' kampanyasına değinen Avcı "Erdoğan'ın yargılanması için 100 neden değil binlerce neden vardır. Bugün Kadın ve çocuk katliamlarından kendini var etmeye çalışan Erdoğan diktatörlüğünün uluslararası arenada yargılanması için 25 Kasım'da TJK-E tarafından kampanyanın startı verildi. Dünya İnsan Hakları Günü vesilesiyle bugün Birleşmiş Milletler Ofisi önünde gerçekleştirdiğimiz eylemle Erdoğan Diktatörlüğünün yargılanmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

Mitingde ayrıca katledilen kadınların isimleri tek tek söylendi. Miting, 12 Aralık Cumartesi günü Basel kentinde yapılacak olan İsviçre merkezi eylemine katılım çağrısının ardından sloganlarla sonlandırıldı.

BERLİN

Almanya'nın Berlin kentinde de aynı amaçla parlamento binasının önünde bir eylem gerçekleştirildi.

Kürtler ve dostları başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olmak üzere bütün siyasi tutsaklara yönelik hak ihlalleri, tecrit ve baskıları protesto etti.

Hak ihlallerinin Almanya'da da devam ettiğine vurgu yapan HDP Milletvekili Sibel Yiğitalp hiç bir baskının kendilerini mücadeleden vazgeçirmeyeceğini kaydetti.

Sibel Yiğitalp, Erdoğan faşizminin yargılanması için 100 bin imza kampanyasını her alanda büyüteceklerini belirtirken, faşizmin sonunun yakın olduğuna dikkat çekti.

BRÜKSEL

Belçika'nın başkenti Brüksel'de Kürt kadın hareketi öncülüğünde aynı kampanya çerçevesinde Avrupa Konseyi önünde bir eylem gerçekleştirildi.

İnsan Hakları Günü dolayısıyla Türkiye'deki benzeri görülmemiş hak hilallerine dikkat çekilen eylemde konuşan TJK-E temsilcilerinden Ayten Kaplan, kadına yönelik şiddet ve katliamlara Avrupa'nın sessiz kalmaması gerektiğini ifade etti.

Van eski milletvekili Tuğba Hezer, kadın mücadelesiyle Erdoğan'ın cezalandırılacağını belirtti.

Türk diktatörünün yargılanması için "100 neden" kampanyasına ilişkin bir bildirinin de okunduğu eylem, sloganlarla son buldu.