Kadınlar engellemelere rağmen 8 Mart için alanlarda

Kürdistan ve Türkiye’nin birçok kentinde kadınlar 8 Mart için alanlardaydı. Kadınlar, yaratılmaya çalışılan korku imparatorluğuna inat sokakları terk etmeyeceklerini vurguladı.

Kürdistan ve Türkiye’nin birçok kentinde kadınlar 8 Mart için alanlardaydı. Kadınlar, yaratılmaya çalışılan korku imparatorluğuna inat sokakları terk etmeyeceklerini vurguladı. 

MALATYA

Malatya’da Emeksiz Üst Kavşağı’nda bir araya gelen ve aralarında ESP, SKM, EMEP, ÖDP, KJA, Toplumsal Dayanışma Derneği ve HDP’li kadınların da bulunduğu kitle Kız Meslek Lisesi’ne doğru yürümek istediler. Polis ekipleri ile kadın örgütlerinin temsilcileri arasında uzun süren konuşmaların ardından yürüyüşe izin verilmemesi üzerine 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için planlanan etkinlik Emeksiz Üst Kavşağı’nda yaptı.

Yürüyüş için izin alınmadığını belirten polis ekiplerinin engellemelerinin ardından, basın açıklaması gerçekleştiren kadınlar adına konuşan platform sözcüsü Latife Ulutaş, “Dünyanın yarısını oluşturan biz kadınlar evde, sokakta, okulda, işte ve hayatın her alanında toplumsal yaşamda bizleri yok saymaya çalışan sisteme karşı kadınlar ve LGBTİ’ler olarak direnmeye devam edeceğiz. Yaşam, eşitlik, barış ve özgürlük için isyan, direniş ve dayanışma ile hayatı hep birlikte örgütleyeceğiz. Şimdiye kadar hakkımız olanları, özgürlüğü ve eşitliği nasıl kazandıysak yine mücadele ederek kazanacağız” dedi.

Latife Ulutaş’ın ardından söz alan HDP Muş milletvekili Burcu Çelik bir konuşma yaptı. Çelik ülkedeki savaş ortamına vurgu yaparak şunları söyledi: “Ülkede devam eden barış ortamından ne yazık ki her geçen gün biraz daha uzaklaşıyoruz. Barış ortamının ülkemize getirdiklerini düşündüğümüzde ölümlerin olmadığı acıların yaşanmadığı annelerin ağlamadığı günleri düşündüğümüzde bu savaş ortamının kime ve neye hizmet ettiğini mutlaka sorgulamalıyız. Bu savaştan bu zulümden en çok etkilenen en çok zarar gören yine kadınlarımızdır. Evladını yitiren anadır, hayatı paramparça olan kadındır, anadır. Sürgün edilen yerinden yurdundan edilen yine kadındır.”

Yürüyüşe izin verilmemesi üzerine yolu kapatarak basın açıklaması yapan kadınlar, açıklamanın ardından Çav Bella şarkısını söyledi. Yoğun yağmur altında şarkılar ve halaylar eşliğinde eylemlerini sürdüren kadınlar polislerin engellemelerine rağmen 8 Mart’ı kutladı.

URFA

Urfa ve ilçelerinde 8 Mart dolayısıyla KJA öncülüğünde birçok yerde etkinlik düzenlendi. Urfa merkezde aralarında HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan, HDP Urfa İl Eşbaşkanı Sevda Çelik Özbingöl'ün de bulunduğu çok sayıda kadın Ali Şelli Parkı'nda toplanıp yürüyüş yapmak istedi. Polisler "Valiliğin izni yok" diyerek yürüyüşe engel olunca kadınlar, sessiz yürüyüş düzenleyerek Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önüne geldi. Burada zılgıtlar ve alkışlar eşliğinde, def çalıp halay çeken kadınlar, "Jin Jiyan Azadi" sloganları atarak, "Kadının özgürlüğü toplumun özgürlüğüdür, Kadın Özgür olmadan toplum özgür olamaz", "Ekinlerden Sêvêlere direniş ruhuyla özerkliği örüyoruz" pankartlarını açtı.

Urfa Kadın Yaşam Evi Derneği Başkanı Özlem Ulutaş Şengül, AKP'nin yürüttüğü kirli savaş politikalarına karşı barışta ısrar eden kadınlarla alanlarda olmaya devam edeceklerini dile getirerek, "Yaratılmaya çalışılan korku imparatorluğuna inat sokakları terk etmeyeceğiz. Kadınlar olarak bize dayatılan erkek egemen yaşamı reddediyoruz" dedi.

HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan ise yürüyüşlerinin engellenmesine tepki göstererek, "21'inci yüzyılın kadınların yüzyılı olacağını belirtmek isterim. Bu yüzyılda özgür Önderlikle özgür yarınlara yürüyeceğiz" dedi.

KJA Urfa bileşenleri, Eğitim Sen il binasında, kadın sorunlarının tartışıldığı serbest kürsü oluşturdu. Kadınların yoğun ilgi gösterdiği kürsüde, kadın sorunları tartışıldı.

KJA Siverek bileşenleri ise 8 Mart kapsamında Ağaçkan Park'ında açıklama yaptı. "Gözyaşımız direnişe akacak, zulüm sarayını yıkacağız" ve Kurmançi, Dimilî ve Türkçe yazılan "Bijî 8'ê Adar'ê" pankartını taşıyan kadınlar, erbaneler eşliğinde sık sık "Jin jiyan azadi" sloganını attı. Kadınlar adına konuşan KJA üyesi Berivan Çetiner, kadınların tüm yasak ve katliamlara rağmen alanlarda olacağını söyledi. Tüm kadınların alanlara akması gerektiğini vurgulayan Çetiner, kadının her alanda özgür olması gerektiğini vurgulayarak, "Kadının özgürlüğü, önderliğin özgürlüğünden geçiyor. Onun için her alanda, her yerde barışı ve özgürlüğü haykıracağız. Yaşasın kadınların direnişi" diye konuştu. 

Halfeti ilçesinde ise KJA'lı kadınlar, 8 Mart etkinlikleri kapsamında Sütveren Mahallesi'ndeki kadınlarla bir araya geldi. 

VAN 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyan kadın öğrenciler, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla sergi açmaya hazırlanıyor. Ana teması "8 Mart" olan sergi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Van merkezde bulunan Şişli Öğretmen Evi'nin önünde açılacak. Sergiyi açma amaçlarının kadın yönelik şiddete karşı duyarlılık yaratmak olduğunu anlatan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü öğrencisi Sinem Ertan, kadına yönelik şiddete dikkat çekerek, "Devletin sağladığı korumalar yetersiz kalıyor" dedi. Emekçi ve ezilen kadın üzerine yapılan çalışmaların yer aldığı sergi projesinde 20 kadın öğrencinin yer aldığını belirten Ertan, "Kadın'ın toplumdaki önemini, sadece ezilmişliklerini değil bütün farklılıklarını anlatabilmek adına sergi çalışması yaptık. Amacımız kadını her yönüyle anlatabilmek" dedi. 

ADANA 

Adana Arap Halkı Alevileri Dayanışma Derneği (AKAD-DER) üyesi kadınlar, 8 Mart etkinlikleri kapsamında dernek binasında kadınlarla kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltıda söz alan kadınlar, savaş iktidarı AKP tarafından Kürdistan'da devam eden vahşet ve katliamlara dikkat çekip, Kürdistanlı kadınlarla dayanışma içerisinde olmak gerektiğini dile getirdi. AKAD-DER yönetici Feride Işıl Peynirci ise yaptığı konuşmada, 1400'lü yıllarda Yavuz Sultan Selim döneminde başlayarak Alevilerin tarih boyunca iktidar tarafından katledildiğini şimdi ise Kürdistan'da bu katliamların Kürt halkına yaşatıldığını söyledi. Peynirci, "Kürdistan'daki katliamların önüne geçip, dur demek için bir Nusayrili Arap kadınlarının Kürt halklarıyla dayanışması ve Kürt halkının direnişine ses vermemiz gerekiyor" dedi.

İSTANBUL 

KJA İstanbul Koordinasyonu üyeleri, 8 Mart dolayısıyla katledilen kadınları anmak üzere Maltepe Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. "Yaşasın 8 Mart kadın direnişimiz" pankartını açan kadınlar, "Ekin, Arin, Sibel, Kader unutmayacağız", "Erkek vuruyor, devlet koruyor" yazılı dövizler taşıdı. "Jin jiyan azadi" , "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları atan kadınlar yaptıkları açıklamada, Rojava'da kadın devrimi coşkusuyla başlayan yürüyüşün bugün Cizre, Silopi, Nusaybin ve Sur'da özyönetim direnişiyle devam ettiğine vurgu yaptı. Kadınlar, bu 8 Mart'ta AKP ve DAİŞ vahşetine karşı mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu. 

Yapılan açıklamanın ardından, katledilen kadınların isimlerinin yazılı olduğu balonlar uçuruldu. 

AMED

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde 8 Mart etkinlikleri kapsamında KJA üyeleri, köylerdeki toplantılarına devam etti. Göksu köyünde yapılan toplantıya çok sayıda kadın katıldı. Toplantıda konuşan KJA üyesi Fehime Ete, bölgede ve Rojava'da yaşanan gelişmelere işaret ederek, Kürtlerin inkar ve imha politikalarına karşı direndiğini söyledi. 

Ete, Bismil'de yarın Roj Kadın Parkı'nda yapılacak olan 8 Mart Kadın Mitingi'ne katılım çağrısı yaptı. 

Amed’in Lice ilçesinde KJA öncülüğünde yürüyüş düzenlendi. Karahasan Mahallesi'nde bir araya gelen kadınlar, farklı tarihlerde yaşamını yitiren kadınların fotoğraflarını taşıyarak sık sık ''Şehit namırın'', ''Jin Jiyan Azadi'', '' Sur'da direnen yoldaşlara bin selam '' sloganları attı. Kadınlar buradan Nujin Kadın Merkezi önüne kadar yürüdü. 

Yürüyüşün ardından konuşan HDP Amed Milletvekili Sibel Yiğitalp, "Her yerde kadınlar katlediliyor, eziliyor, sömürülüyor savaşlarda bile en çok kadınlar zarar görüyor. Annelerin yüreğinin yanmaması için, katliamlara dur demek için, özgür bir yaşam için alanlarda olup mücadele etmeliyiz" dedi. 

SİİRT

Siirt Belediyesi Kadın ve Aile Müdürlüğü'ne bağlı Berfin Kadın Danışma Merkezi bünyesinde açılan Dikiş-Nakış, Takı Tasarım kursu ve Dudêran Şengal Kampı'nda bulunan Êzidî kadınlar tarafından üretilen el ürünleri 8 Mart vesilesiyle "Kadın Emeği Sergisi" adıyla Güres Caddesi'nde açıldı. 

Eruh ilçesinde ise DBP ve BDP'li kadınlar ev ve iş yerlerini dolaşarak kadınlara karanfil dağıttı. 

Öte yandan Siirt Belediyesi, 8 Mart vesilesiyle "Yaşasın 8 Mart Kadınların Uluslararası birlik dayanışma ve bir mücadele günü!" adıyla hazırladığı dergi çıktı. Dergide, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, savaş, kadına yönelik şiddet, işsizlik gibi konular üzerine yorum, röportaj ve haberler yer işlenmekte. 

DAİŞ çetelerinin saldırıları ardından Siirt'e gelen Şengalli Êzdî Kürt kadınlarının dramını ve kadınlar için yapılan etkinliklerin yansıtıldığı dergide, Berfin Kadın Danışma Merkezi'nin de faaliyetleri anlatılıyor. 

MANİSA 

Manisa Turgutlu'da "Kadınlar önderliği ve özgürlüğü için direniyor" şiarı ile yürüyüş yapmak isteyen kadınlara polis engel oldu. HDP Turgutlu ilçe binası önünde bir araya gelen kadınlar Sêvé Demir, Fatma Uyar ile Pakize Nayır'ın fotoğraflarının yer aldığı pankartı taşıyarak yürüyüşe geçti. "Jın jiyan azadi", "Bé serok jiyan nabe" sloganlarıyla yürüyen kadınların önü Pazar yeri girişinde TOMA ve çok sayıda polis tarafından kesildi. 

Yürüyüşlerine izin verilmeyen kadınlar burada açıklama yaptı. KJA adına açıklama yapan HDP Manisa İl Eşbaşkanı Hatice Aslan, Kürt kadınlarının direnişinin iyi okunması gerektiğine dikkat çekti. Ardından konuşan HDP PM üyesi Dilek Aykan ise, "Bugün bizim karşımızda olan ve bizi engelleyen Sêvê'lerin, Ekin Van'ların, Dilan Kortak'ların katilidir. Bu katliamların hesabını soracak 8 Martla serhildanlaşan kadın ruhudur" dedi. 

ADIYAMAN

Adıyaman'da KJA öncülüğünde yapılmak istenen yürüyüş polis engeline takıldı. Mimar Sinan Parkı'nda bir araya gelen kadınlar, yürüyüşleri engellenince açıklama yaptı. HDP Siirt Milletvekili Besime Konca'nın da aralarında olduğu kadınlar, "Kadınlar önderliği ve özgürlüğü için direniyor" ve "Barışı direnen kadınlar inşa edecek" pankartlarını açarak, "Kadın ve isyan", "Toplumsal cinsiyetçiliğe hayır" dövizlerini taşıdı. "Jın jiyan azadi" , "Kadın yaşam özgürlük" sloganlarını atan kadınlar adına açıklama yapan HDP Adıyaman İl Eşbaşkanı Zeliha Karınca, Kürdistan kentlerinde yaşanan katliamları ve kadın bedenlerinin teşhir edilmesini kınayarak, "Kirli savaş politikaları en çok kadınları hedef alıyor. Egemen anlayışın önce kadınları vurun taktiği savaş stratejisi olarak yürütülüyor" dedi. 

Ardından konuşan HDP Siirt Milletvekili Besime Konca ise, günün tarihçesini anlatan kısa bir konuşma yaptı. Silopi'de devlet güçlerince katledilen kadınları hatırlatan Konca, devletin kadınlardan korktuğunu kaydetti. Konuşmaların ardından MKM Erbane gurubunun eşliğinde şarkılar söylenerek halaylar çekildi. 

ANTEP

Antep Demokratik Kadın Platformu üyeleri, 8 Mart dolayısıyla cezaevlerinde bulunan kadın tutsaklara merkez PTT'den kart gönderdi. PTT önünde bir araya gelen kadınlar burada kısa bir açıklama yaptı. Kadınlar adına konuşan HDP Antep İl Eşbaşkanı Atiye Okay, Türkiye'de yeni cezaevlerinin inşa edilmesini eleştirdi. 

Yapılan açıklamanın ardından kadınlar Türkiye ve Kürdistan'ın çeşitli cezaevlerinde bulunan siyasi kadın tutsaklara kart gönderdi.

HATAY 

Hatay'da Kadın Emeği Derneği, 8 Mart vesilesiyle Samandağ Belediyesi'nde "Savaş, şiddet, kadın" konulu panel düzenledi. İnsan Hakları Savunucusu Avukat Eren Keskin ve Mor Çatı Aktivisti Esen Özdemir'ın konuşmacı olarak katıldığı panele çok sayıda kadın kişi katıldı. Panelde ilk olarak söz alan Keskin, 2005 yılında yürüttükleri mücadeleler sonucu kadınların birçok hak kazandığını hatırlatarak, "Cinsel işkencenin belgelenmesi halen çok zor. Mahkemeler Adli Tıp raporu istiyor ancak ATK bir devlet kurumudur dolayısı ile mahkemelere sunulan ATK raporlarının gerçeği yansıtmıyor. Bu yüzden cinsel işkence vakalarında bağımsız heyetlerin raporlarının esas alınması için mücadele ediyoruz" dedi.

Türkiye'nin bir hukuk devleti olmadığını bu nedenle uluslararası sözleşmelere sadece imza attığını ancak bunun uygulamasının yapılmadığına dikkat çeken Keskin, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletlerin ise Türkiye'yi denetim altına almadığının altını çizdi. Bu nedenle gözaltında yaşanan cinsel işkencelerin görmezden gelindiğini ifade eden Keskin, 90'lı yıllarda Kürdistan'da katliam ve tecavüzlerle isimleri anılan generallerin yeniden Kürdistan'da görevlendirildiklerine dikkat çekerek, "Musa Çitil denilen tecavüzcünün bu gün Sur'da görev yapması bir tesadüf değil" diye konuştu. 

Keskin'in ardından söz alan Mor Çatı Aktivisti Esen Özdemir ise yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Özdemir'in ardından panel soru cevap bölümü ile son buldu.