Kadınlardan 8 Mart çağrısı: Ev işlerini bırakın, mitinge gelin

Türkiye ve Kürdistan'ın birçok kentinde olduğu gibi İstanbul'da da kadınlar 8 Mart'a hazırlanıyor. İstanbul'daki miting, 6 Mart'ta Kadıköy'de yapılacak.

Türkiye ve Kürdistan'ın birçok kentinde olduğu gibi İstanbul'da da kadınlar 8 Mart'a hazırlanıyor. İstanbul'daki miting, 6 Mart'ta Kadıköy'de yapılacak. İstanbul Valiliği'nin "yasaklı meydanları"ndan olan Kadıköy için henüz kadınların başvurusuna henüz bir yanıt verilmiş değil. 

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu, tüm kadınlara 6 Mart Pazar günü saat 12.00'de Haydarpaşa Numune Hastanesi'nin önünde toplanarak Kadıköy İskele Meydanı'na yürüme çağrısı yaptı.

Platform içinde yer alan DİSK Kadın Komisyonu, İmece Ev İşçileri Sendikası, Yeni Demokrat Kadın ve Sosyalist Kadın Meclisi temsilcileri, 8 Mart gündemlerini ANF'ye anlattı.

'SAVAŞA KARŞI BİRLEŞMELİYİZ'

DİSK Kadın Komisyonu Üyesi ve Emekli-Sen Kadın Sekreteri Rahime İldemir Bayrak, kadınların bedeni ve kimliğine yönelik sömürü, baskı ve saldırılara karşı direnmek için bu 8 Mart'ta da sokaklarda olacaklarını belirtti. 

Kürt kentlerinde yaşanan katliamlara dikkat çeken İldemir Bayrak, AKP'nin savaş politikalarının kadınları yoksullaştırdığını ve güvencesiz çalışmaya mahkum ettiğini vurguladı. İldemir Bayrak, "İşçi kadınlar olarak da bu savaşa karşı sesimizi yükseltmeliyiz. Tüm halklar, işçiler ve emekçiler birleşmediği sürece savaşı durduramayız" diye konuştu. 

Savaşa karşı emek ve barıştan yana tüm güçlerin birlikte mücadele etmesi gerektiğinin altını çizen İldemir Bayrak, "Nasıl ki Gezi direnişinde tüm halklar sokağa döküldüyse, şimdi de Sur ve Cizre'de katledilenler için, çocuklar ve kadınlar için sokağa dökülme zamanı. Bizler de tüm bu şiddet ve savaşa karşı 6 Mart'ta Kadıköy'de olacağız" dedi.

KADINLAR BİR GÜNLÜK İŞ BIRAKSIN

İmece Kadın Dayanışma Derneği ve İmece Ev İşçileri Sendikası'ndan Günay Demirbaş, bu 8 Mart'ta da gündemlerinde kadın emeğini sömüren ve görünmeyen hale getiren politikalar olduğunu belirtti. Savaş politikalarını kadınları yoksullaştırdığına ve kimliksizleştirdiğine dikkat çeken Demirbaş, özellikle direnen kadınların devlet tarafından bu dönemde hedef alındığını vurguladı. 

Artan baskıların kadınları öz savunmalarını kullanmaya doğru ittiğinin altını çizen Demirbaş, "Artvin'den Cizre'ye direnen tüm kadınların mücadelesinin birleştirilmesi gerekiyor" dedi.

6 Mart'ta Kadıköy'de olacaklarını duyuran Demirbaş, şöyle konuştu: "Bütün kadınları alanlara davet ediyoruz. Evlerinden çıksınlar, bir günlük iş bıraksınlar. Çocuk bakımı ve ev işlerini, evin erkeklerine bırakabilirler. Bu dönemde mücadele hattını sıkı örmek zorundayız. 90'lar geri döndü, kadınlar üzerindeki politikalar çok daha ezici. Bunlara ses çıkartmak zorundayız."

BİZİ EKSİLTEMEDİLER

Yeni Demokrat Kadın'dan Rahime Karvar, bu yıl kadınların 8 Mart'a hem direniş hem de artan saldırılar altında girdiğine dikkat çekti. Kadın direnişinin yükselişe geçtiği bir dönemden geçildiği değerlendirmesini yapan Karvar, şöyle konuştu: "Türkiye Kürdistanı'nda kadınların verdiği çok ciddi bir mücadele var. Toplamda bu ülkenin devrimci, demokrat, sosyalist tüm kadınların verdiği mücadelenin bir yansıması olarak, ülkenin dört bir yanına yayılan bir kadın direnişi söz konusu. Bu direnişin bir yansıması olarak Cerattepe'yi görüyoruz. Direnişin temelleri aynı, yansımaları farklı. Tüm bunların birleşmesi gerekiyor. Yaşamına sahip çıkan Yasemin Çakal'dan Nevin Yıldırım'a, Türkiye Kürdistanı'nda verilen kadın direnişi, Cerattepe'de yaşam alanlarını savunmak için verilen kadın direnişi aynıdır ve sesleri birleşmek zorundadır."

Öğretmeninin cinsel saldırısına uğradıktan sonra intihar eden lise öğrencisi Cansel Buse Kınalı'yı hatırlatan Karvar, "Bu erkek egemen zihniyetin bir yansıması oldu. Cizre'de, Sur'da bedenleri teşhir eden, İstanbul'daki ev baskınında Şirin Öter'i cinsel saldırı ile katleden, aynı erkek egemen aklın sonucudur. Doğal olarak bütün bu direnişi, tüm bu ortak saldırılara karşı birleştirmek gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Karvar, "Zılgıtlarımızla özgürlüğe yürüyoruz" sloganıyla 8 Mart'a hazırlandıklarını, Suruç ve Ankara ile özyönetim direnişinde katledilen kadın devrimcilerin fotoğraflarıyla alanlara çıkacaklarını belirtti.

Karvar, şöyle konuştu: "Suruç, Ankara ve Kürdistan'da katledilen kadınlarla geçen 8 Mart'ta birlikte alanlardaydık. Bizi eksiltemediler ve karanlıklarına karşı yine zılgıtlarımızla alanlarda olacağız. Tüm kadınları, onların korkulu rüyası olmak için 8 Mart'ta alanlarda olmaya, hakkımızı ve kendi yaşam alanlarımızı savunmaya çağırıyorum."

'FERMAN SARAY'INSA İSYAN BİZİMDİR'

Sosyalist Kadın Meclisi İstanbul Sözcüsü Pınar Türk, bu yıl "Ferman Saray'ınsa isyan kadınlarındır" şiarıyla 8 Mart'a hazırlandıklarını belirtti. Yaşanan sürecin kadınlar bakımından daha da zor olduğunun altını çizen Türk, "Bunu Kürdistan'da katledilip bedenleri teşhir edilen kadınlarda görüyoruz. Batı'da da devrimci kadınlara yönelik saldırılarda görüyoruz" dedi. Kürt halkına karşı savaş yürütülürken, Batı'da sokakların halklara yasaklandığını belirten Türk, "Ancak tüm buna rağmen biz kadınlar sokakta olacağız" dedi.

İstanbul'da her yıl olduğu gibi bu yıl da Kadıköy'de miting düzenlemek için İstanbul Valiliği'ne başvuru yaptıklarını hatırlatan Türk, kadınlardan tecrit edilen alanların miting alanı olarak gösterilmesine tepki gösterdi, "Tüm meydanlar, sokaklar kadınlarındır. Sokakları terk etmeyeceğiz, 6 Mart'ta Kadıköy'de olacağız" diye konuştu.