Kadınlardan AKP-MHP'nin ikiyüzlülüğüne tepki

İzmir Kadın Platformu üyeleri, İsrail’e "insanlık dersi" veren AKP-MHP iktidarının Kürt halkına yönelik savaş politikasını protesto etti.

Kadınlar, 9 Ekim’de tutuklanıp cezaevine girişte çıplak aramaya maruz kalan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Eşbaşkanı Berna Çelik'e de destek verdi.  

Platform üyesi Ruken Emekdar tarafından yapılan açıklamada, kadınlar için güvenli bir yer kalmadığı, ülkeler, kentler, sokaklar, haneler, iş yerleri, fabrikalar, hastaneler, okullar ve her yerin şiddet dolu olduğu ifade edildi.

İsrail ile Filistin arasında devam eden çatışmalara işaret edene Ruken Emekdar, "Bütün kadınları Filistinli kadınlarla dayanışmaya çağırıyoruz" dedi.


İsrail’e karşı insan haklarından bahseden AKP iktidarının ikiyüzlü tutumunu kabul etmediklerini vurgulayan Ruken Emekdar, şöyle devam etti: "Ülke içinde ırkçı, şoven, kutuplaştırıcı politikaları daha üst perdeden devreye sokan, ülke dışında emperyalist bloklar arasında yer kapma telaşıyla başta Kürt halkı olmak üzere savaş politikası yürütenler bize insan haklarından bahsedemez. Kadın bedenleri üzerinden süren insanlık dışı eril saldırıları kınayanlar, mücadele arkadaşımız olan HDP İl Eş Başkanı Berna Çelik’i beraberindeki yöneticilerle birlikte mesnetsiz iddialarla tutuklayarak, çıplak arama işkencesine maruz bırakıyor."

'SAVAŞA EN ÇOK PARA AKTARAN 3. ÜLKE'

Türkiye'nin savaşa en çok para aktaran 3'üncü NATO üyesi ülke olduğunu dile getiren Ruken Emekdar, 2023 yılı bütçesinde kadınlara dair tek kamu kuruluşu olan Kadının Statüsü Genel Müdürlüğüne ayrılan bütçenin ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir haftalık koruma ücretinden daha az olduğunu kaydetti.
Savaşa ve silahlanmaya değil, kadınlara bütçe istediklerini vurgulayan Ruken Emekdar, "Sığınma evlerinin sayısının artırılmasını, her mahalleye kreş ve bakım evlerinin kurulmasını, okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek verilmesini istiyoruz. Kürt sorununun eşit haklara dayalı çözümü için demokratik siyasetin önünün açılmasını, savaş politikalarına son verilmesini istiyoruz. İsrail ile yapılan tüm ikili anlaşmaların iptal edilmesini, ABD ve NATO üstlerinin derhal kapatılmasını, İsrail’in işgal ettiği topraklardan çekilip, halkların kendi kaderini tayin hakkının tanınmasını istiyoruz" diye konuştu.