GÖRÜNTÜLÜ

Kerkük’te 8 Mart coşkulu bir etkinlikle kutlandı

RJAK, “Kadınlar öz yönetim için alanlarda” şiarı ile Güney Kürdistan’da yapacağı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamalarının startını Kerkük’te düzenlediği bir etkinlikle verdi.

RJAK, “Kadınlar öz yönetim için alanlarda” şiarı ile Güney Kürdistan’da yapacağı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamalarının startını Kerkük’te düzenlediği bir etkinlikle verdi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Kürdistan Özgür Kadın Hareketi (RJAK) öncülüğünde Kerkük’ün Misyece Bahçesi’nde düzenlenen bir etkinlikte kutladı. Çok sayıda RJAK üyesinin yanı sıra Kürdistan Özgür Toplum Hareketi ve Kürdistan Yurtsever Genç Kadın Hareketi üyeleri ve çok sayıda Kerküklü etkinliğe katıldı.

Etkinlik RJAK adına Lavin Nuredin tarafından okunan bir açıklamayla başladı. Tüm dünya kadınlarının 8 Martı’nın kutlandığı açıklamada; “Özellikle zindanlarda ve Kürdistan dağlarında mücadele eden ve çalışan kadınları selamlıyoruz. Kadın mücadelesi Roza ve arkadaşlarıyla başladı, Leyla Qasım, Zilan, Viyan ve Sakinelerle devam etti. Biz kadınlar olarak onların anılarını zaferle taçlandırmak için özgür kadın mücadelesini amansız yükseltmeliyiz” denildi.

‘KADINLAR YÖNETİMDE YER ALSAYDI BU KRİZLER YAŞANMAZDI’

Açıklamada Güney Kürdistan’da yaşanan kaos ortamının kaynağını kadınların siyasetten uzak tutulması ve eril zihniyete dayalı bir sistemde ısrar edilmesinden aldığına dikkat çekilirken şu ifadelere yer verildi: “Bugün hepimiz Güney Kürdistan’da erkek egemen zihniyetinin yarattığı kaosu hep birlikte görüyor ve yaşıyoruz. Eğer burada kadın siyaset dışı bırakılmamış olunsaydı, sırf eril zihniyete dayalı bir zihniyet olmasaydı bu kriz ve kaosları yaşamazdık. Toplumu bu zihniyetin yaratmış olduğu tahribatlardan kurtarmak için biz kadınların mücadelesini en üst seviyeye çıkartması gerekiyor. Çünkü Önder Apo’nun da dediği gibi ‘kadının özgürlüğü ve bağımsızlığı toplumun özgürlüğü ve bağımsızlığıdır.”

‘ROJAVA VE KUZEY KÜRDİSTAN KADINLARI DİRENEREK DESTAN YAZIYORLAR’

Rojava ve Kuzey Kürdistan’daki Kürt kadınlarının Türk devleti ve DAİŞ çetelerine karşı verdiği mücadelenin örnek alınması gerektiğinin altı çizilirken şunlar belirtildi: “Biz Güney Kürdistanlı kadınlar olarak Rojava ve Kuzey Kürdistan’da direnen Kürt kadınlarını kendimize örnek almalıyız. Onlar bütün baskı ve katliam politikalarına karşı toplumsal direnişe öncülük ediyor ve geri adım atmıyor. Mücadelede kararlı oldukları için erkek egemen zihniyeti karşısında her geçen gün daha da güçleniyor ve zafere yaklaşıyorlar. Bu nedenle bizimde kararlı ve istikrarlı bir şekilde kadın özgürlük mücadelesine sahip çıkmamız gerekiyor.”

‘ÖZ YÖNETİM HALKIN KENDİNİ VE KENTİNİ SAVUNMASI DEMEKTİR’

Açıklamadan sonra Kürdistan Yurtsever Genç Kadın Hareketi adına Şenge Ebdulxaliq bir konuşma yaptı. Şenge, başta tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü “Biz yurtsever genç kadınlar olarak Güney Kürdistan’da ataerkil sisteme karşı özgürlük yolunda mücadele yürütüyor ve demokratik özerkliğe öncülük ediyoruz. Öz yönetim halkın kendini ve kentini savunması demektir. Bundan daha halkı dava olamaz. Bizler de diyoruz ki, kendimizi ve kentimizi yöneteceğiz. Bu talep önünde kimse duramayacak" diye konuştu.

Konuşmaların ardında Ş. Rüstem Cudi (Maxmur) kampından gelen Şehid Berçem müzik grubu ve yerel bazı sanatçılar sahne aldı. Etkinlik türküler eşliğinde atılan ‘Jin jiyan azadi’ sloganları ve çekilen halaylarla son buldu.

‘ATAERKİL ZİHNİYETE BOYUN EĞMEMEMİZ GEREKİYOR’

Etkinlikte ajansımıza konuşan kadınlar, Güney Kürdistan kadınlarının ataerkil zihniyete karşı boyun eğmemesi gerektiğini belirtti:

FİKRİ YASEMİN: Kadınlar için 8 Mart kutsal bir gündür. Bu tarihte kadınlar büyük bir özveri ile haklarını elde etmek ve kadın-erkek arasında eşitliği oluşturmak için yoğun bir mücadele sergilemişlerdir. Bizim de Kerküklü kadınlar olarak mücadele etmemiz gerekiyor. Kadınların artık ataerkil zihniyete boyun eğmemesi gerekiyor.

ÇİMEN AZADİ: 8 Mart kadınlar için tarihi bir gündür. Hak ve özgürlük talebinde bulunan özgürlükçü ve direnişçi kadınlar vahşice yakılmıştır. Onlar dünya kadınların özgürlük yolunu aydınlatmıştır.

REYHAN HEMİD: Biz bugün Kerkük’te 8 Mart dünya emekçi kadınlar gününü kutlamak için bir araya geldik. Başta bütün dünya kadınlarının 8 Mart direniş bayramlarını kutluyorum. Bizim etkinliğimiz olumlu bir havada geçti. Güney Kürdistan kadınlarının mücadeleye daha fazla asılmaları gerekiyor. Kadınların üzerinde çok büyük bir yük var, kadınlar özgürleşmeden toplum özgürleşmez. Bugün erkek egemen zihniyeti ile yönetilen bölgemizin durumunu görüyoruz. Biz kadınlar ancak bu durumu düzeltebiliriz.

RUHEYV GÜVERCİN: Başta bütün dünya kadınlarının 8 Mart direniş ve özgürlük bayramlarını kutluyorum. Biz Ş. Berçem müzik gurubu olarak Ş. Rüstem Cudi Kampından (Maxmur) Kerküklü kadınların 8 Mart kutlamalarına katılmak için geldik. Sanatımız ile kadınların özgürlük kutlamasına katkıda bulunmak istedik. Burada olduğum için mutluyum. Kadınların bu denli coşkulu bir şekilde 8 Mart’ı kutlamaları farklı bir renk katıyor özgürlük mücadelesine.