Kirmaşan’da hamile kadın intihar etti, bebeği kurtuldu!

Doğu Kürdistan’ın Kirmaşan eyaletinde genç bir çift bedenini ateşe verdi. Altı aylık hamile olan 30 yaşındaki kadın hayatını kaybetti, ancak bebeği kurtuldu.

İnsan hakları örgütlerine göre, sözkonusu trajedi 6 Mart günü meydana geldi. Kirmaşan’ın yoksul bir mahallesinde yaşayan çift, gaz yağı ile bedenlerini ateşe verdi. Annenin adının Fereşteh Kahrarian olduğu öğrenildi.  Anne hayatını kaybederken, altı aylık bebeği karnından canlı olarak çıktı. Baba da ağır yaralı olarak kurtuldu. Bazı kaynaklar, aşırı yoksulluktan dolayı bu intiharın gerçekleştiğini belirtiyor.

AŞIRI YOKSULLUĞUN GETİRDİĞİ İNTİHARLAR

Geçtiğimiz Eylül ayında da İlam eyaletinde bir kadın, aşırı yoksulluk nedeniyle böcek ilacı içerek intihar etmişti. Doktorların kadın için umut kalmadığını söylemesi üzerine, eşi de böcek ilacı alarak intihar etmişti. Bu trajedi, çiftin ölümüyle sonuçlanmıştı.

Ekim ayında, bir baba yine yoksulluk gerekçesiyle eşini ve 9 yaşındaki kız çocuğunu tabanca ile öldürdükten sonra, intihar etmişti.

İnsan hakları gruplarına göre, İran’da Kasım ve Aralık 2018’de en az 16 kişi yoksulluk, ekonomik sıkıntılar ve aile ile bağlantılı sorunlar nedeniyle intihar etti.

10 Şubat günü, Kirmaşan eyaleti içerisindeki Sahne kentinde genç bir anne, 6 yaşındaki oğlu Ali Rıza ile 3 yaşındaki oğlu Amir Abbas’ı asarak öldürdükten sonra kendi yaşamına da asmak suretiyle son vermişti. Daha sonra, bu ailenin aşırı yoksulluk içinde bir yaşamının bildirildi.

TOPLUMSAL BİR FELEKATE DÖNÜŞTÜ

Doğu Kürdistan ve İran genelinde son 40 yılda, farklı toplumsal sınıflar arasında her yaştan intihar intiharlar artarak, insani bir felakete dönüştü. İntiharların çoğu Doğu Kürdistan’ın Kirmaşan, İlam, Loristan eyaletleri ile İran’ın Hameden ve Kuzistan eyaletlerinde yaşanıyor.

Resmi internet sitesi Habar Online’a göre İran’da intihar oranları şaşırtıcı bir şekilde artıyor. Site, “2011’den 2015 yılına kadar, intihar vakaları kadınlar arasında yüzde 66, erkeklerde yüzde 71 oranına arttı” diye yazıyor.

Aynı site, “Yıllardır medyanın elinde intihar oranlarına ilişkin hiçbir istatistik bulunmuyor, zira ilgili örgütler yayınlamayı reddediyor” diyor.

BİR YILDA YAKLAŞIK 5 BİN İNTİHAR

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda gençlik işleriyle ilgilenen milletvekili Muhammed Mehdi Tondgooyan, 19 Ağustos 2018’de yaptığı bir açıklamada, bir yıl içerisinde 4.992 kişinin intihar ettiğini bildirmişti. Bu verilen Mart 2017 ile Mart 2018 arasındaki İran yılını kapsıyor.

İntihar teşebbüsünde bulunanların büyük çoğunluğunun kadınlar olduğunun altını çizen Tondgooyan, 3.300’e yakın kadının intihar ettiğine dikkat çekti. Bu da günde ortalama 9 kadının intihar ettiği anlamına geliyor. İran’da şeffaflığın olmadığı da göz önüne alındığında, gerçek rakamların çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.