KJA'li kadınlar 8 Mart’ın startını Silopi’den verecek

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerinin startının verileceği Silopi'den seslenen KJA üyeleri, "1 Mart'ta tüm kadınları Seve, Pakize ve Fatma'nın katledildiği yere bekliyoruz" çağrısında bulundu.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerinin startının verileceği Silopi'den seslenen KJA üyeleri, "1 Mart'ta tüm kadınları Seve, Pakize ve Fatma'nın katledildiği yere bekliyoruz" çağrısında bulundu. 3 Kürt kadın siyasetçinin katledilmesinin kadın çalışmalarına vurulmak istenilen bir darbe olduğunu belirten kadınlar, “Bu bizi geriye itmeyecektir, aksine daha çok bileneceğimizi ve bu konuda daha ileriye gideceğimizin mesajını vermek için Silopi'deyiz" dedi.

8 Mart Dünya Kadınlar günü etkinliklerinin startı bu yıl Kürdistan'da aylardır sıkıyönetim saldırıları altında bulunan Şırnak'ın Silopi ilçesinde verilecek. HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, DTK Eşbaşkanı Selma Irmak, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit ve HDP'li kadın milletvekillerinin katılımıyla gerçekleşecek etkinlik öncesi KJA üyeleri kadınlar, Silopi'de mahalle mahalle çalışmaları sürdürüyor. 1 Mart günü saat 10.00'da HDP Silopi ilçe binası önünde gerçekleşecek olan etkinliğe ilişkin, KJA üyesi kadınlar konuştu.

KJA aktivisti Fikriye Aytin, bu yılki 8 Mart etkinliklerini “sokağa çıkma yasağı” sürecinde katledilen 3 Kürt kadın siyasetçiye ithaf ettiklerini hatırlatarak, "Özellikle öz yönetimlerin ilan edildiği mahallelere giderek çalışmalarımızı yapıyoruz. Bu yılki 8 Mart etkinliklerini bir şölen havasında yapmayacağız. Yapacağımız etkinlikler arkadaşlarımızı anmak olacak. Silopi'de yasağın kalkmış olmasına rağmen halen ilçede olağanüstü bir hal söz konusudur. Halkta psikolojik bir baskı kurmak istiyorlar. Ama kadınlar baskılara rağmen direngen duruşlarından taviz vermiyorlar. Silopi'deki tüm kadınlar yapacağımız etkinliğe bekliyoruz" diye belirtti.

8 Mart gününün tarihçesine değinen Atin, "O zaman da kadınlar zulme karşı direndiler. Katliama, işkenceye karşı başkaldırdılar. Bedelleri ağırda olsa kadınlar kazandı. Kadın daha örgütlendi. Kadınlar örgütlü bir biçimde katliamlara ve zulme karşı halen mücadeleye devam ediyor. Gittikçe mücadeleyi büyüterek devam ediyor. Halen başımızda diktatör bir zihniyet var, yine katliamcı bir zihniyet var, yine tecavüzcü bir zihniyet var. Kadınlar bunu asla kabul etmeyecek. Bizi öldürseler de, katletseler de biz mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Mücadelemizi her geçen gün daha da yükselteceğiz" diye konuştu.

KJA üyesi Leyla Güven ise  Silopi’de katledilen 3 Kürt kadın şahsında kadın özgürlük mücadelesine darbe vurulmak istendiğini belirterek "Bu durum aslında kadın çalışmalarına yürütülen bir darbeydi. Bu bizi geriye itmeyecektir, aksine daha çok bileneceğimizi ve bu konuda daha ileriye gideceğimizin mesajını vermek için Silopi'deyiz. Silopi'deki sokağa çıkma yasağında bir direniş sergilendi. Bu direniş kadınlar öncülüğünde yapıldı. Silopi kadını geçmişten bu yana mücadelesine sahip çıkmış, serhıldan ruhu ile hareket eden bir kadın gerçekliği vardır” dedi. Özellikle devlet güçlerinin saldırılarında büyük yıkımın gerçekleştiği mahallelerde çalışmalar yürüttüklerini aktaran Güven, “Kadınların evleri başlarına yıkılmış, ancak moral ve motivasyonlarından hiç bir şey kaybetmemişler. Kadınlar 'Onurlu duruşumuzdan asla taviz vermeyiz. Mücadelemizle birlikteyiz' diyorlar. Biz bunu çok net gördük” dedi.

Çalışma yürüttükleri mahallelerde polis baskısıyla karşılaştıklarına da dikkat çelen Güven, "Her girdiğimiz sokağa onlarda girdiler. Silopi'de halen abluka devam ediyor. Ama ablukaya rağmen partiye akın akın insanlar geliyor. 8 Mart için buradan mesajlarımızı vereceğiz. Kadın mücadelesinin süreklilik arz ettiğini  ve hiç bir zaman geri durmayacağını söyleyeceğiz. Sakinelerden Sêvêlere diye söyledik. Paris'te 3 Kürt siyasetçi kadın katledildi. Onların katliamından sonra daha çok güçlenerek yolumuza devam ettik. Seve, Fatma ve Pakizelerden sonrada daha güçlü çıkacağız" dedi.

KJA üyesi Şükran Aşkın ise yaklaşık on gündür Silopi'de çalışma yürüttüklerini aktararak, "Mahallere giderek çalışma yürütüyoruz. Bütün mahallerde zarar var. Ama buna rağmen direngenler. Yapacağımız anmaya Silopi'deki tüm kadınları bekliyoruz" dedi.