Kürdistan'da 8 Mart etkinlikleri başladı: Devlet zihniyeti bitecek!

Kuzey Kürdistan kentlerinde yaşayan kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla etkinlikler düzenledi. Maraş, Mardin, Hakkari ve Amed'deki kadınlar, Kürt kadınının direnişini selamladı.

Kuzey Kürdistan kentlerinde yaşayan kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla etkinlikler düzenledi. Maraş, Mardin, Hakkari ve Amed'deki kadınlar, Kürt kadınının direnişini selamlarken, mücadeleyi büyütme sözü verdi. Maraş'taki etkinlikte konuşan HDP'li Dilek Öcalan, "Kürt kadını YPJ ve YPS-JİN gibi direnişçi kadınları yaratıyor. 21'inci yüzyıl devlet zihniyetinin son bulacağı bir yüzyıl olacak" dedi.

MARAŞ 

KJA Maraş bileşenleri, Pazarcık ilçesi Narlı Mahallesi'nde 8 Mart dolayısıyla panel düzenledi. Kentte bulunan bir kafede yapılan panele, HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan, Demokratik Kitle Örgütleri ve Siyasi Partilerle İlişkiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Fatma Kurtulan ve çok sayıda kadın katıldı. Panelin yapıldığı salona, “Kadın toplumun özgürlüğüdür, kadın özgür olmadan toplum özgür olmaz”, “Sakinelerden Sêvelere direnişin ruhuyla özerkliği örüyor, özgürlüğe yürüyoruz” ve “Kadınlar önderliği ve özgürlüğü için direniyor” pankartları asıldı. '

Panelde konuşan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Fatma Kurtulan, Kürt kadınının bir çok noktada ilklere imza attığını belirterek, bu ilklerden birinin de Meclis'te oluşturulan Kadın Meclis Grubu olduğunu söyledi.

Kurtulan, AKP’nin kadınların başarısına tahammül edemediğini belirtirken, öz yönetim talebine ve devletin Kürtlere yönelik soykırım politikalarına dikkati çekti. Kurtulan, “Yaşamı kolaylaştıran projeleri bizler hep birlikte karar verelim istiyoruz. Ö zyönetim biz kadınların tamda istediği bir yönetim şeklidir. Kadınlar bu özyönetimin öncülüğünü yapacaklar. Kürtler bodrumlarda katledildi. Sokaklarda günlerce cenazeler yerde kaldı. Yıllarca büyük acılar yaşadık ama Kürde defnetme imkanı dahi yaşatmadılar. Mezarlıklara yönelik saldırı en vahşi savaşlar da bile yoktur" dedi. Kurtulan, son olarak dili, kültürü yaşatma ve örgütlenme çağrısında bulundu.

'DEVLET ZİHNİYETİ SON BULACAK'

Ardından konuşan HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan'da Varto, Cizre ve Sur ilçelerinde katledilen kadın bedenlerinin teşhir edilmesine yönelik zihniyete işaret ederek, "Şayet bu zihniyete dur denilmezse her yerde aynı zihniyet sürdürülecektir. AKP’nin DAİŞ’ten farkı yoktur. AKP de DAİŞ gibi ilk kadınlara saldırdı ve kadınlar üzerinden çirkin olan her şeyi denedi" dedi.

Kürdistan'daki katliamlara değinen Öcalan, şöyle dedi: “Biz daha Maraş’ı unutmadan Cizre’de vahşet bodrumlarında insanlar katledildi. Bu vahşet ne Zilan’da ne Maraş’ta ne de başka bir yerde yaşanmadı. Devlet Cizre’de insanları katlettiğini sanıyor ama orada insanlığı katletti. Türkiye bu yüzden savaş ve insanlık suçu işliyor. Bizim her yerde bu vahşete dur dememiz lazım ve bu savaşı durduracak olan da kadınlardır."

Dilek Öcalan, Kürt kadınlarının direniş mücadelesine eklenen YPJ ve YPS-JİN'e de atıfta bulunarak, "Kürt kadını YPJ ve YPS-JİN gibi direnişçi kadınları yaratıyor. 21'inci yüzyıl devlet zihniyetinin son bulacağı bir yüzyıl olacak" dedi. 

Tartışmaların ardında 8 Mart’a ilişkin hazırlanan sinevizyon gösterimi yapıldı.

MARDİN

KJA Mardin bileşenleri öncülüğünde 8 Mart dolayısıyla merkez Artuklu ilçesi Saraçoğlu Mahallesi’nde etkinlik düzenlendi. Etkinliğe, DBP, HDP, Barış Anneleri Meclisi yöneticileri, Büyükşehir ve Artuklu belediye kadın eşbaşkanları ve çok sayıda kadın katıldı. “Bi rihê Zîlan, Bêrîtan û Sêvê 8’ê Adarê pîroz be” pankartının asıldığı etkinliğe, kadınlar ulusal kıyafetler ile katılım sağlarken, etkinlik saygı duruşu ile başladı. 

Etkinlikte konuşan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Februniye Akyol Akay, zorlu bir süreçten geçtiklerini belirterek, kadın bedeni üzerinden yıpratılmaya çalışıldıklarını söyledi. Kadın mücadelesinin teşhir zihniyeti ile hiçbir zaman yıpratılamayacağının altını çizen Akay, “Onların o teşhir ettikleri bedenler bizim mücadelemizi bitirmez. O bedenler bizim onurumuzdur. Aksine mücadelemizi yükseltir. Yaşatılanlar asla bizi yıldırmamalı. Kadınlar olarak her zaman alanları doldurmalıyız” dedi.

BİRLİK ÇAĞRISI

HDP İl Eşbaşkanı Aysel Erol ise yaşanan çatışmalara ve katliamlara dikkat çekerek, AKP hükümetinin özellikle kadın ve çocukları hedef alan bir katliam gerçekleştirmekte olduğunu söyledi. Katliamlara karşı kadınlara birlik çağrısında bulunan Erol, yaşanan savaşı ancak kadınların durdurabileceğini aktardı.

Etkinlik, Kızıltepe Şehit Ali Temel Kültür Merkezi Koma Jinên Erbane ekibinin müzik dinletisi ile son buldu. 

SAVUR'DA YÜRÜDÜLER

Mardin’in Savur ilçesine bağlı Sürgücü (Ewîna) Mahallesi'nde 8 Mart etkinlikleri kapsamında yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe, KJA, DBP, HDP, DTK yöneticileri, Savur Belediye Eşbaşkanı ile çok sayıda yurttaş katıldı. Mahalle meydanında toplanan kadınlar, "Jin jiyan azadî”, "Be Serok jiyan nabe” sloganları ve dövizleri eşliğinde, Paris ve Silopi'de katledilen Kürt kadın siyasetçilerin fotoğraflarının üzerinde bulunduğu pankart ile yürüdü. 

ÖMERLİ'DE ETKİNLİKLER BAŞLADI

Mardin’in Ömerli ilçesinde de kadınlar, 8 Mart etkinliklerinin startını verdi. Belediye binası önünde toplanan ve aralarında Belediye Eşbaşkanı İpek Güneş ile DBP, HDP’li kadın yöneticilerin de bulunduğu çok sayıda KJA üyesi, mahalleleri dolaşarak kadınlara karanfil dağıttı. 

Mahallelerdeki kadınlarla bir araya gelen KJA’lı kadınlar, tüm kadınları yarın saat 12.00’da kentte düzenlenecek 8 Mart etkinliğine çağırdı. 

HAKKARİ

KJA'nın çağrısıyla DBP Hakkari il binası önünde bir araya gelen kadınlar, 8 Mart vesilesiyle cezaevlerindeki kadınlara dayanışma kartları gönderdi. Hakkari Belediye Eşbaşkanı Fatma Yıldız, belediye çalışanı kadınlar, KJA üyeleri ve Barış Anneleri'nin katıldığı etkinlikte konuşan DBP İl Eşbaşkanı Zübeyde Bor, tüm kadınları 7 Mart'ta Hakkari'de düzenlenecek şölene davet etti. 

Açıklamanın ardından KJA üyeleri PTT Şubesi'ne geçerek, Türkiye ve Kürdistan cezaevlerinde tutulan kadın tutsaklara kart gönderdi. Kadınlar ardından Hakkari Devlet Hastanesi'nde tedavi gören kadınları da ziyaret ederek, karanfil dağıttı. 

AMED

KESK Amed Şubeler Platformu Kadın Meclisi de, 8 Mart etkinlikleri kapsamında tutuklu kadınlara dayanışma kartları gönderdi. Yenişehir ilçesi Ofis semtinde bulunan PTT Şubesi önünde bir araya gelen kadınlar adına SES Diyarbakır Şubesi Kadın Sekreteri Fatma Yıldızhan açıklama yaptı. Cizre'de yaşanan vahşete dikkat çeken ve katledilen kadınların bedenlerinin teşhir edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Yıldızhan, "Hitler diktatörlüğünde yapılan insanlık dışı uygulamalar bile geride bırakılarak, kadınlar susturulmaya ve sindirilmeye çalışılıyor" dedi. 

Kadınlar ardından "Jin jiyan azadî" ve "Kadın yaşam özgürlük" sloganları eşliğinde PTT binasına geçerek kadın tutsaklara kart gönderdi. 

BAĞLAR BELEDİYESİ DE ETKİNLİK DÜZENLEDİ

Bağlar Belediyesi Kadın Birimi de Belediye Konferans Salonu'nda etkinlik düzenledi. Çok sayıda kadının katıldığı etkinlikte konuşan Bağlar Belediyesi Eşbaşkan Yardımcısı Gülay Tekin Kuzu, 8 Mart'ı buruk bir şekilde karşıladıklarını söyledi. 8 Mart'ı baharın müjdeleyicisi olarak gördüklerini vurgulayan Kuzu, "Tabii daha coşkulu karşılamak isterdik ama genel direniş havasında karşılıyoruz. İçimiz buruk gerçekten, bütün kadınlar olarak buruk bir şekilde karşılıyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından "kadın-erkek-devlet" konulu skeç sahnelendi.