GÖRÜNTÜLÜ

Kürt Kadın Kültür Haftası sona erdi

Kürt Kadın Kültür Haftası, Cemile Dinçer ve Nergez Dilo’nun verdiği konserle son buldu. Nûrê Alkış, hafta boyunca Kürt sanatını, dili, kültürünü çeşitli yönleriyle yansıtmaya ve diğer halklardan kadınlara anlatmaya çalıştıklarını söyledi.

KADIN VE SANAT

Cenî Kürt Kadın Barış Bürosu’nun “Direniş Sanatı” mottosuyla 2-8 Mart tarihleri arasında Almanya’nın başkenti Berlin’de sanat sergisi, panel, geleneksel Kürt yemekleri, Deq, Dengbêj, Kürt halk oyunları ve yöresel kıyafetlerin tanıtımı, Jineoloji semineri temelinde gerçekleştirdiği etkinlikler serisi, 8 Mart günü sanatçılar Cemile Dinçer ve Nergez Dilo’nun konseriyle son buldu. Konser, Hunergeha Welat’ın yayınladığı “Stranên Kezîya Sor-Jin Jiyan Azadî” müzikal film gösteriminin ardından başladı.

Kürt Kadın Kültür Haftası’na ilişkin konuşan Berlin Êzidî Kadın Meclisi temsilcisi Nûrê Alkiş, 8 Mart vesilesiyle Kurdistan’ın özgürlüğü için mücadele veren kadınların ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 8 Mart gününü kutladığını belirtti.

Kürt Kadın Kültür Haftası ile Kürt sanatını, dili, kültürünü çeşitli yönleriyle yansıtmaya ve diğer halklardan kadınlara anlatmaya çalıştıklarını söyleyen Nûrê Alkış, “Yüzyıllardır asimilasyon politikalarının uygulandığı coğrafyamızda Önder Öcalan’ın sayesinde 50 yıllık mücadeleyle kültürümüzü, dilimizi geri kazandık. Mezopotamya’nın en eski kültürünü, kutsal geleneklerini tanıtmayı amaçladık. Mücadelenin her alanında Kürt kadınları olarak yerimizi almaya devam edeceğiz” dedi.

Türkan Aktaş ise, 8 Mart’ın kutlandığı günlerde bile kadınların katledildiğine dikkat çekerek, “Ne mutlu bize ki Önderliğimiz bizlere her alanı açmış durumda. Feodal dönemden Önderliğin Kadın Özgürlükçü Paradigmasını oluşturduğu zamana dek kadınlar her alanda sorunlar yaşıyordu. Fakat Önder Öcalan’ın geliştirdiği paradigma ile bizler her alanda söz sahibi, her alanda varlığımızı, eşit temsiliyetimizi sürdürebiliyoruz” ifadelerini kullandı.