Kürt kadınlar Avrupa'da alanlarda: Jin Jiyan Azadî!

Avrupa kentlerinde Kürt kadınlar alanlara çıktı, Jin Jiyan Azadî direnişinin yıl dönümünü selamladı.

Avrupa'da yaşayan Kürt kadınlar, alanlara çıkarak Jin Jiyan Azadî direnişini selamladı, Jîna Emînî’yi andı.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde kadın örgütleri Jîna Emînî’nin İran polislerince katledilmesinin yıl dönümünde yürüyüş düzenledi  Yürüyüş, saat 12.30’da Jîna Emînî’ şahsında katledilen kadınlar anısına saygı duruşu ile başladı. 

Sternschanze tren istasyonu önünde toplanan kitleye seslen Die Linke Hamburg Eyalet Parlamentosu Grup Başkanı Cansu Özdemir, Alman hükümetinin Türk ve İran devletleri ile ilişkisini eleştirdi. Cansu Özdemir Alman Dışişleri Bakanı’nın Jin Jiyan Azadî sloganını atmasına atıf yaparak, “Jin Jiyan Azadî bizim için ilkedir. Kapitalist çıkarlar için kullanılacak makyaj değildir” dedi.

Kitle toplanma yerinde antifaşist müzisyen Omeed Khadem Saba ve MLPD’li müzisyenler Jîna Emînî’nin anısına müzik dinletisi sundu. 

Yürüyüşe geçen kitle, sık sık Jin Jiyan Azadî sloganını attı. Yürüyüş kolunda Zora Kadın Kurumu adına Azad Pirsûsê yaptığı açıklamada, İran rejimini eleştirmenin yetersiz olduğunu, Türk devletinin dron, kimyasal silah saldırılarına sessiz kalan ABD, Almanya gibi ülkelerin de eleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Yürüyüşte KJAR ve TJK-E’nin Jin Jiyan Azadî serhildanlarının yıl dönümü vesilesiyle yayınladığı bildiler okundu. KJAR açıklamasında, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadın özgürlüğüne verdiği öneme dikkat çekildi ve şunlar belirtildi: “Demokratik Konfederalizmin mimarı ve Jin Jiyan Azadî felsefesinin kurucusu Abdullah Öcalan şöyle der: "Bir toplumun özgürlüğünü anlamak için o toplumda kadının özgürlük durumuna bakın. Kadınlar insan toplumunun gerçek belkemiğidir. Onlar özgür ve ahlaki yaşamın temsilcileridir. Diktatörlük ve kapitalist sistemin dayattığı toplumun tüm sorunlarının ve krizlerinin çözümünün kaynağının, toplumdaki egemen bir sınıfın avantajı olduğunu ve bunun da sadece kadınların sorunlarını çözmek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz."

KJAR açıklamasının devamında, “Bu zor koşullar altında özgürlük mücadelelerini genişletmek için pek çok fırsat bulunmaktadır. Faşizme, köleliğe ve kadının yok edilmesine son vermek için Jin Jiyan Azadî ile başlayan bu evrede başta kadınlar ve gençler olmak üzere her bireyin katılımına ihtiyaç vardır. Özgür irademizle daha örgütlü ve planlı bir şekilde ilerledikçe kaderimizi de değiştirebiliriz.” 

Almanca okunan TJK-E açıklamasında ise, “Kız kardeşim için, kız kardeşin için, kız kardeşimiz için” denilerek mücadelemiz “Jîna Emînî’'nin katledilişinin birinci yıl dönümünü "Bi Jin Jiyan Azadî ber bi şoreşa jinê” (Jin Jiyan Azadî ile kadın devrimine) sloganıyla karşılanıyor. Dünyanın dört bir yanındaki kadınlar bu slogan altında birleşiyor ve yakınlaşıyor. Bu çok heyecan verici ve umut verici. Biz kadınlar, kadın ruhu, direnci ve rengiyle hayatı özgürleştirmekte ve güzelleştirmekte ısrarcıyız. Yüzyılı şekillendiren bu büyük savaşı kazanmaya kararlıyız. Ve diyoruz ki, "Kız kardeşim için, kız kardeşin için, kız kardeşimiz için her günü özgürlük günü yapalım ve eylem alanlarını özgürlük mücadelesini güçlendirme talebiyle dolduralım” denildi. 

Yürüyüş “Jin Jiyan Azadî”, “Bijî Serok Apo”, “Frauen Leben Freiheit”, “Freiheit für alle politische Gefangenen” sloganları ile Altona durağında son buldu.

LIVORNO
İtalya'nın Livorno şehrinde Heyva Sor a Kurdistan yöneticileri ve Livorno Belediyesi encümenleri ile birlikte belediye kapısı önünde Jîna Emînî’yi andı.
Jîna Emînî'nin fotoğrafları ve pankartlar açılırken, Jin Jiyan Azadî direnişi selamlandı.

KIEL

Almanya'nın Kiel kentinde Euro-Platz Meydanı'nda eylem düzenlendi.
Komeleya Jiyana Jin ve Defend Kurdistan öncülüğündeki eylemde, Jin Jiyan Azadî direnişinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın perspektifiyle dünyaya mal olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Rojava Devrimi'ndeki kadınlar, tüm dünya kadınlarını özgürlük mücadelesinin etrafında birleşmeye çağırıyor" denildi.

AMSTERDAM

Amsterdam'da Hollanda Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde yürüyüş düzenlendi.
Hollanda Kürt Kadın Hareketi, KJAR, PJAK ve enternasyonalistlerin düzenlediği yürüyüş, Leidsplein Meydanı'nda başladı.

Kadın hareketi adına okunan bildiride, kadın devriminin evrenselleştiği ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın felsefesinin tüm dünyaya ulaştığı belirtildi. 

DORTMUND

Dortmund Hauptbanhof önünde bir araya Kurdistanlılar ve dostları şehadetinin birinci yıl dönümünde Jîna Emînî'yi gerçekleştirdikleri bir mitingle andı.

Dortmund Rozerin Kadın Meclisi, Duisburg Asya Yüksel Kadın Meclisi, Essen Berivan Şengal Kadın Meclisi ve Kurdistanlıların katılımıyla saat 17.00’da başlayan mitingde, TJK-E Sözcüsü Ayten Kaplan bir konuşma gerçekleştirdi.

Kaplan konuşmasında TJK-E’nin başlatmış olduğu “Jin Jiyan Azadî ile Kadın Devrimine” hamlesi çerçevesinde bütün dünyada kadın örgütlülüğünü geliştirmeyi esas aldıklarını belirtti. Ve globalleşen Jin Jiyan Azadî sloganının 43 yıllık bir mücadele geçmişi olduğunu belirtti.

Eylemde sık sık sloganı farklı dillerde atıldı.

LUZERN

Jîna Emînî’nin katledilmesi ve Jin, jiyan, azadî’ isyanının yıl dönümü nedeniyle İsviçre’nin Luzern kentinde İsviçre Kadın Hareketi (YJK-S) öncülüğünde bir yürüyüş düzenlendi.

Yürüyüş için Helvetiaplatz meydanında bir araya gelen kitle, Kurplatz meydanına kadar sloganlarla yürüdü. Yürüyüşe 4 parça Kurdistan’ın yanısıra anarşist Resolut hareketi aktivistleri de katıldı. Yol güzergahında yer yer durularak açıklamalar yapıldı.

Rojhilatlı kadınlar adına konuşan Bejan İsmail, “Bir yıldır mücadele Jin Jiyan Azadî sloganıyla devam ediyor, bunu sürdüreceğiz” dedi.

YJK-S açıklamasında ise, 1 yıl önce Jîna Emînî’nin katledilmesinin kadınları ve tüm toplumsal kesimleri gericiliğe karşı tarihi bir direniş sürecine girmeye sevk ettiği belirtilerek, “İran kadın mücadelesi yeni bir aşamaya ulaştı. Yıllardır kadınlar "kendileri olabilmek" için amansız bir mücadele veriyor.  Bu tarihi deneyim, dağ zirvelerinden şehirlere, işyerlerinden okullara kadar tüm hızıyla devam ediyor. Kürt kadını Jîna Emînî’nin 16 Eylül 2022'de Tahran'da "başörtüsünden saçları göründüğü" gerekçesiyle ahlak polisi tarafından işkence edilerek öldürülmesinin ardından dalgalar halinde yayılan ayaklanma süreci, İran-Rojhilat ilişkilerinde yeni bir sayfa açtı. Direniş geleneğini güçlendirmiş ve dünya kadın kurtuluş hareketleri için yeni bir birlik ve direnişi onların etrafına örme hedefi yaratmıştır: "Jin, Jiyan ve Azadi" çevresinde, tarihteki bu isyan yeni bir sıçrama, dinamik bir hareket gerçekleştirmiştir” denildi.

Açıklamada, “Jin Jiyan Azadî fikri ve bu fikrin değişim ve dönüşümü yaratan dinamiklerinin, Kurdistan özelinde 40 yılı aşkın süredir yaşanan bir gerçeklik olduğu vurgulanarak, şunlar eklendi: “Özgür dağlardan, Bakurê Kurdistan ve Türkiye deneyiminden bilinen, son dönemde Rojava Kadın Devriminde fiili gerçekliğe dönüşen ve artık tüm dünyaya yayılan bu gerçek, "büyülü" bir slogandır. Önder Apo'nun demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigmasının gerçeğini en basit haliyle ve kendisinin ifade ettiği şekliyle özetliyor. Jin Jiyan Azadî toplumun, kadınların ve dolayısıyla erkeklerin özgür yaşam özlemini solumasına ve hayata geçirmesine izin vermeyen, beş bin yıllık erkek egemen zihniyetin gücüne karşı koruyan ilkedir. Rojhilat’ta el ele tutuşan, uzun saçlarını sallayan genç kadınlar, okul tahtasına tek cümlelik bir destan yazdı: "Kız kardeşim için, kız kardeşin için, kız kardeşimiz için...".  Bu ifadeler gelişen kadın mücadelesinin ruhunu ve biçimini ortaya koyuyor ve Jin Jiyan Azadî gerçekliğini ifade ediyor. Dünyanın her yerindeki kadınlar bu slogan altında birleşiyor ve yakınlaşıyor.  Bu çok heyecan verici ve umut verici. Biz kadınlar, kadın ruhuyla, direnişiyle, rengiyle yaşamı özgürleştirmekte, güzelleştirmekte ısrar ediyoruz. Yüzyılı belirleyecek bu büyük savaşı kazanmaya kararlıyız. Biz de diyoruz ki; kız kardeşim için, kız kardeşin için, kız kardeşimiz için....  Her günümüzü özgürlük günü haline getirelim ve eylem alanlarını özgürlük mücadelesini yoğunlaştırma talebiyle dolduralım.

YJK-S açıklamasında Zeyneb Celaliyan başta olmak üzere tüm siyasi tutsakların derhal serbest bırakılması da istendi.

Rojavalı kadınlar adına Almanca bildiriyi okuyan Dilber Osman ve Luzern Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Nurşen Nergiz de, Jîna Emînîlerin mücadelesini her yerde yükseltmeye çağırdı.

Yürüyüşte son sözü İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) adına Dilan Çetinkaya aldı. Dilan Çetinkaya, İranlı kadınların özgürlük çığlığına dönüşen Jin Jiyan Azadî sloganının 21. yüzyılı kadın yüzyılına dönüştüren bir slogana dönüştüğünü ifade etti ve kadına yönetilen her türden şiddetin karşısında mücadeleyi esas alacaklarını vurguladı.

STRASBOURG

Jîna Emînî’nin katledilmesinin yıldönümünde düzenlenen eylemlerin adreslerinden birisi de Fransa’nın Strasbourg kentiydi. Strasbourg “Jin, Jiyan Azadi Formu” ile Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK – E) ortaklaşa düzenlediği eylem, saat 15.00’da Place Kleber’de başladı.

Mitingde İran ve Rojhîlat’daki Jin Jiyan Azadî direnişi selamlandı. TJK-E’nin bildirisinin okunduğu eylemde Jîna Emînî ve Fransa da katledilen Kürt kadın devrimciler Sakine Cansız , Fidan Doğan, Leyla Şaylemez ve Evîn Goyî’nin dövizleri taşındı. “Jin jiyan Azadî” sloganının atıldığı eylemde Kürt Kadın Hareketi adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda erk ve iktidarın kadın düşmanlığına karşı direnişi yükseltme çağrısı yinelendi.

HELSİNKİ

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de Jin Jiyan Azadî serhildanlarının 1’inci yıl dönümü dolayısıyla yüzlerce kişinin katılımıyla Kurdistanlı örgüt ve kurumlar öncülüğünde bir eylem gerçekleştirildi. Eyleme devrimci ve feminist Finliler de destek verdi. Bir dakikalık saygı duruşundan sonra örgüt ve şahsiyetler adına açıklamalar yapıldı. Eyleme Direniş Ritmi adlı müzik grubu da katıldı.

SAARBRÜCKEN

Geçtiğimiz yıl 16 Eylül’de İran ahlak polisi tarafından işkenceyle katledilen Kurdistanlı Jîna Emînî birinci yıl dönümünde unutulmadı. Saarbrücken Şirin Elemhulî Kadın Meclisi ve İranlı kadın örgütlerinin katıldığı eyleme SPD de destek verdi.

Eylemde örgüt temsilleri birer konuşma yaptı. İran’da her yıl binlerce kadının ahlak polisleri tarafından katledildiği belirtilen konuşmalarda, kadınların bunu kabul etmediği ve artık özgür olmak istedikleri dile getirildi. Jîna Emînî’nin gerçekleşecek devrimin sembolü olduğu ve buna sonuna kadar sahip çıkılması gerektiği belirtilerek, bunun da ancak kadınların birlikteliğiyle ve birliğin örgütlü güce kavuşturulmasıyla mümkün olduğunun altı çizildi.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) de mesajı okunarak, tüm dünyaya yayılan Jin Jiyan Azadî felsefesinin Kürt kadınlarının büyük bedeller vererek geliştirdiği ve büyüttüğü bir felsefe olduğu ifade edildi. Jin Jiyan Azadî’nin salt bir slogan olmaktan çok öte kadın devriminin mihenk taşı olduğu vurgulandı. Jin Jiyan Azadî felsefesinin mimarı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın içinde bulunduğu mutlak izolasyona işaret edilen TJK-E açıklamasında, ulus devletlerin kadın kurtuluş ideolojisini geliştiren Abdullah Öcalan’dan intikam almak istediği belirtildi. Mesajda, kadın özgürleşmeden toplumların özgürleşmeyeceğinin artık ispatlandığı ve bunun teminatının da Jin Jiyan Azadî ile kadın devrimine yürümek olduğu vurgulandı.

Eylemde Jîna Emînî anısına yapılan temsili bir ağaca İran’da katledilen kadınların ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren devrimci kadınların adı asıldı. Eylemde geçen yıl Paris’te katledilen kadın özgürlük mücadelesinin öncülerinden Evîn Goyî ve Silêmanî’de katledilen Jineoloji Akademisi Üyesi Nagihan Akarsel’in fotoğrafları da taşındı.

Eylem Jin,Jiyan,Azadî sloganlarıyla sona erdi.

FRANKFURT

Almanya’da Jin Jiyan Azadî eylemlerinin bir durağı da Frankfurt kenti oldu. Alte Oper Platz’da düzenlenen yürüyüşe Darmstadt, Mannheim ve diğer çevre illerden gelenler de katıldı. Yürüyüş İran Konsolosluğu binası önünde son buldu.

Burada TJK-E, PJAK gibi eyleme katılan kurumların yazılı mesajları okundu.

NANTES

Fransa’nın Nantes kentinde Jîna Emînî'nin  katledilmesinin yıl dönümü İranlı dostların ve Npa, Lutte ve Ouvrière örgütlerinin katılımı ile Miroir d’eau meydanında protesto edildi. 

Eylem Kurdistan özgürlük şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Jîna Emînî'nin resimlerinin taşındığı eylemde “Jin Jiyan Azadî” sloganı hiç susmadı. Eylemde İranlı örgütlerin Jîna Emînî'ye hitaben yazdığı mektup okundu ve ardından Kürt kadınlarının mücadelesini anlatan açıklamalar yapıldı. Bir konuşma da Engin Sincer Nantes Kürt Kültür Merkezi adına yapıldı.

MÜNİH

Almanya’nın Münih kentinde Jîna Emînî’nin katledilmesi 1’inci yıl dönümünde yapılan yürüyüşle protesto edildi. Yürüyüşe yüzlerce Kürt, İranlı’nın yanı sıra Almanlar da katıldı. İran’da özgürlük isteyen kadınlara yönelik baskı ve şiddetin yanı sıra Türk devletinin kadınlara yönelik şiddeti de dile getirildi. Yürüyüşte “Jin Jiyan Azadî” sloganı atıldı.

BERLİN

Almanya'nın başkenti Berlin'de İran ahlak polisleri tarafından işkence ile katledilen Jîna Emînî, birinci yıl dönümünde bir yürüyüşle anıldı.

Berlin Babelplatz meydanında bir araya gelen kadınlar, Jîna Emînî’yi anarken direnişte yer alanları selamladı. Dest Dan Kadın Meclisi ve TekoJIN üyelerinin de yer aldığı yürüyüşte “Bijî berxwedana Rojhilat”, “Sara Rojbîn Ronahî, Jin Jiyan Azadî” sloganları atıldı. Yürüyüş Rosa Luxemburg Platz’da son buldu.

INNSBRUCK

Avusturya'nın Tirol eyaletinin baṣkenti Innsbruck'ta Tirol Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve dost kurumlar ile birlikte Jîna Emînî’nin İran polislerince katledilmesinin yıl dönümünde anma mitingi düzenlendi. Innsbruck'un Maria Terresia caddesinde gerçekleṣtirilen mitingde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın resimlerinin üzerinde olduğu flamalar ve YPJ bayrakları da açıldı. Sık sık "Jin Jiyan Azadî" sloganı atıldı. 

Alanda toplanan kitle, Jîna Emînî şahsında katledilen kadınlar anısına bir dakikalık saygı duruşu ile mitingi baṣlattı. Kürtçe, Almanca, Farsça ve Kürtçe konuşmalar yapıldı. İran devletinin kınandığı konuşmalarda, İran'da ve dünya genelinde kadınlara yönelik şiddete karşı kadın mücadelesinin öneminin daha da arttığına vurgu yapıldı. 

Dem-Kurd Tirol adına konuşan Amed Wan, “Kapalı kapılar ardında yapılan müzakere ve siyasi anlaşmaların bir kez daha İran halkının kaderinin önüne geçmemesini umduklarını ve Kurdistan baṣta olmak üzere bütün dünya kadınları özgürleṣmeden, gerçek anlamda özgür olamayacaklarını söyledi. Amed Wan, konuṣmasını İran ve Rojhilat’taki Jin Jiyan Azadî direnişini selamlayarak bitirdi.

KOPENHAG

Jina Emini’nin katledilişinin birinci yıldönümünde Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da bir miting düzenlendi.

Mitinge KJAR, PJAK, Komeley Zehmetkêşanî Kurdistan, Komala ve İranlı birçok solcu örgüt kadıldı.

PJAK ve KJAR bayrakları ile Jina Emini’nin posterlerinin taşındığı mitingde birçok örgüt adına konuşmalar yapıldı.

PJAK adına konuşan Mehdi Urmiyeyî, Jina Emini şahsında İran ve Doğu Kurdsitan’da katledilenleri anarken, özgür Kurdistan ve demokratik İran mücadelesini yükselteceklerini kaydetti.

Miting “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla sonlandırıldı.