Kürt kadınlarından sel mağdurlarıyla dayanışma

Kürt kadınları, NRW ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinde yaşanan sel felaketinden etkilenenler için faaliyet yürütüyor.

Almanya'nın NRW ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinde 15 Temmuz günü yaşanan sel felaketinde yüzlerce ev ve köprü yıkıldı. Elektrik, gaz ve su hatları zarar gördü. Onlarca kasabada tren seferleri iptal edildi. Binlerce insan evsiz kaldı ve en az 170 kişi yaşamını yitirdi. Rheinland-Pfalz eyaletinde 170, NRW eyaletinde ise 5 kişi halen kayıp.

Euskircen Demokratik Kürt Toplum Merkezi çatısı altında aktivitelerini sürdüren Kürt kadınları, sel mağdurlarıyla dayanışma gösterdi.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Donê İskanê, dayanışmaya dair ANF'ye bilgi verdi.

Selin gerçekleştiği ilk gün nelerle karşılaştınız?

Sel olduktan hemen sonra tanıdığımız ailelerin durumunu merak ettik ve ilk fırsatta onlara koştuk. Gittiğimizde onları ellerinde kovalarla evlerindeki suları boşaltırken gördük. Evlerin ve dükkanların durumunu görünce ne yapacağımızı şaşırdık. Yardım etmek istiyorduk fakat nerden tutacağımızı bilemiyorduk. Her taraf yıkıntılar içindeydi ve ölü insanlar vardı. Her gün yakından tanıdığımız farklı halklardan insanların ölüm haberini alıyorduk. Çok üzülüyorduk ve ne yapacağımızı şaşırdık. Mutlaka bir şeyler yapmalıydık ve dayanışma konusunda karar aldık.

Neler yaptınız?

Euskirchen merkez ve çevresinde elektrikler kesilmişti, su yoktu. Her taraftan insanlar yardım etmeye geliyordu. Evlerden ve bodrumlardan kullanılamaz hale gelen eşyaları çıkarıyorlardı. Evlerdeki çamurları temizliyorlardı ve insanların temel ihtiyaçları konusunda ellerinden geleni yapıyorlardı. Demokratik Kürt Toplum Merkezi bünyesindeki kadınlar olarak da bir gün çadır açıp sıcak yemek dağıtma kararı aldık. Geçtiğimiz Pazartesi günü çadır açtık ve kadınların yaptığı sıcak ev yemeklerini paketleyip evlere dağıttık. Yemekleri dağıtırken insanların günlerdir sıcak yemek yemediklerini ve sıcak bir kahve içmediklerini gördük. Çok üzgünlerdi ve çok duygusal anlar yaşadık. İnsanların yaşadığı travmaya şahit olunca kadın arkadaşlar olarak çadır açmaya devam etme kararı verdik. Çadırımız 5 gün boyunca açık kaldı. Çadırda da sıcak yemek yaptık. 1000-1500 kişiye sıcak yemek verdik. Çay, kahve ve su verdik. Çalışmamıza bütün meclis aktif katıldı. Erkek arkadaşlar da bize destek verdiler.

Dayanışma gösterirken nasıl tepkiler aldınız?

Çok olumlu tepkiler aldık. Euskirchen Belediyesi dayanışmamızı örnek gösterdi. Bize teşekkür etti. Mağdurlar bize teşekkür ediyordu. Kadınlar ve yaşlı kadınlar gösterdiğimiz dayanışma karşısında ağlıyorlardı. Bir kadın büyük bir işyerini kaybetmişti. Ona da yemek götürdük. Evi de hasar görmüştü. Yemeği aldı ve gözüme bakıp kim olduğumuzu sordu. Kürt olduğumuzu, acıları iyi tanıdığımızı ve böyle bir felakete seyirci kalamayacağımızı söyledik. Boynuma sarılıp ağladı.

Yine yaşlı bir kadın bir gün çadırımıza geldi ve günlerdir insan ayrımı yapmadan herkese yemek ve sıcak içecek verdiğimizi gördüğünü söyledi. Kim olduğumuzu sordu. Kürt olduğumuzu söyledik. O da ağladı.

Bir gün de küçük bir kız çocuğu annesiyle çadırımıza geldi. Bize kendi çizdiği bir resim hediye etti. Üzerinde Almanca 'Danke Schön' (teşekkür ederim) yazıyordu. Çok duygulandık.

Euskirchen'de sizden başka dayanışma gösteren Kürdistanlılar da var mı?

İlk andan itibaren Kürdistanlılar dayanışmada bulundular. Kürt esnafların döner dükkanları da su altında kalmıştı. Esnaflar sular çekilince tezgahlarını sokakta açtılar ve yemek dağıttılar. İmkanları olan yıkıntıların kaldırılmasında çevresine yardımcı oldu. Yine Heyva Sor çalışanı bir kadın arkadaşımızın oğlu Botan Göçmen felaketin ikinci günü hemen bir dayanışma çağrısı yaptı. Botan'ın boks okulu var. İnsanlar bu çağrıya yanıt verdiler. Süt, su, battaniye, ayakkabı, köpek maması gibi ihtiyaçlar getirdiler. Gelen malzemeler boks okulunda toplanıyordu. Botan ve öğrencileri köylere giderek ev ev bu malzemeleri dağıttılar. Bu dayanışmayı halen sürdürüyorlar.

Bir dayanışma örneği de Köln Viyan Kadın Meclisi'nden geldi. Kadın arkadaşlar kendi aralarında topladıkları 320 Euro parayı Euskirchen Belediyesi'ne teslim ettiler.