Kuzey Fransa’da Jineoloji kampı 

Kuzey Fransa'da Kürt kadınlar tarafından Jineoloji Eğitim Kampı düzenledi. Kampta pek çok konu başlığında eğitim ve tartışma yürütüldü.

Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F), Kuzey Fransa’da faaliyetlerini yürüten kadın meclis ve inisiyatiflerinin katıldığı Jineoloji Eğitim Kampı düzenledi.

Chevrières’de, 22-25 Nisan tarihleri arasında 4 gün süren kadın kampına TJK-F bünyesinde faaliyet yürüten 44 kadın katıldı. Kadınların yanı sıra kampta bulunan 19 çocuk da, hem eğitsel hem eğlenceli bir programdan geçirildi.

KADIN MECLİS VE İNİSİYATİFLERİ BULUŞTU

Rennes Sara Sewe, Evry Çiçek Botan, Drancy Zin ve Villeneuve-Saint-Georges Ekin Van kadın meclisleri ile Villiers-le-Bel, Crèil, Paris ve Normandia kadın inisiyatiflerinin katıldığı eğitim kampı, şehitler anısına saygı duruşu ve komün planlamasıyla başladı.

KOMÜN YAŞAMI

Kampta organize edilen komün yaşamıyla kadınlar, yalnızca teorik eğitimle sınırlı kalmayıp, yaşamı ve paylaşımı da ortaklaştırdı.

JİNEOLOJİ, ÖZGÜRLÜK TARİHİ VE ÖCALAN’IN DEĞERLENDİRMELERİ

Jineoloji eğitimiyle fikir alış verişi yapıldı, deneyimler paylaşıldı. Kadınlar birçok konu üzerinde yoğunlaşarak kadının, klan döneminden bugüne tarihteki konumunu soru-cevap yöntemiyle de ele aldı. Her bölüm başlığı, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın değerlendirmeleriyle de aydınlatıldı.

Kadınların ilgi ve katılımının yoğun olduğu eğitimde şı başlıklar işlendi:

"Kadının yazılmayan kölelik tarihi, Kürdistan’da neolitik kültür döneminde kadınların durumu, dünya kadın hareketlerinin deneyimleri, Ulusal Kurtuluş Mücadelesi’nin kadın özgürlüğü üzerindeki etkileri, PKK’nin kuruluş öncesi; kuruluşu ve sonrasındaki kadınların özgürlük mücadelesine ilgisi; katılımı ve yükselen mücadeleleri, Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesindeki dönüm noktaları, sosyalist ve feminist hareketlerin kadınların kurtuluşuna yaklaşımları; çözüm önerileri, tüm yönleriyle kadının kendisini ele alışı, Sakine Cansız; Gurbet Aydın; Zekiye Alkan ve Gülnaz Karataş gibi, daha nice kadın savaşçıların kadın özgürlüğüne katkıları; mücadeleleri, kadın ordulaşması, cins mücadelesinin Kürt kadın hareketlerindeki ivmesi ve bu dönemlerde kurumsallaşmalarının tarihi, neden Kadın Kurtuluş İdeolojisi (KKİ) ve ilkeleri, kopuş ideolojisi, özgür kadın akademileri, kadın partisi, konfederal sistemi, kadın hakikatini ortaya çıkarmak için jineoloji; yöntemleri; eylem alanları ve kurumsallaşması, epistemoloji, ontoloji, sosyoloji, arkeoloji, mitoloji, din, felsefe, feminizm, toplumsal sözleşme ve erkeği dönüştürme projesi."

ÇOCUKLAR HEM EĞİTİLDİ HEM DE EĞLENDİ

Kamp boyunca ihmal edilmeyen çocuklar için de bir program hazırlanmıştı. Eğitsel bir programa tabi tutulan çocuklar, aynı zamanda mendil kapmaca, çuval, lego, futbol ve masa tenisi gibi oyunlarla eğlenceli zaman geçirdi.

BİRİKİMİ ALANLARA TAŞIMA

İlki olmasına karşın, hem eğitsel hem de katılım açısından başarılı geçen kamp sonrası kadınlar, öğrendikleri kadın bilinci ve örgütlülüğüne dair birikimleri alanlarına da taşıma coşkusuyla kamptan ayrıldı.