GÖRÜNTÜLÜ

Önder Abdullah Öcalan'ın felsefesiyle özgür bir yaşam inşa ettik!

Kuzey ve Doğu Suriye'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylemleri devam etti. Eylemlerde kadın devrimi ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan selamlandı.

ROJAVA 8 MART

Şehba'daki 8 Mart etkinliğinde "Kadın devrimi kadınları gücü, isyanı ve iradesiyle hedefine ulaşacaktır" mesajı verildi.

8 Mart, Şehba'nın Ehdas iİçesi’nde "Özgür kadının iradesiyle soykırım, işgal ve tecrit politikalarını yeneceğiz" şiarıyla kutlandı. Efrîn ve Şehbalı binlerce kadın ulusal kıyafetleriyle etkinliğe katıldı.

Yürüyüşle başlayan etkinlik, ilçe meydanındaki kutlama programıyla devam etti. Kutlamada konuşan Efrîn ve Şehba Kantonu Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Şaziye Îbrahim, “Kadınlar günü emekçi kadınlara kutlu olsun dediğimizde, zulme karşı direnen yüzlerce mücadeleci ve fabrikalarda yakılan kadınlardan bahsediyoruz. Kadınların her zaman zulme karşı isyan ettiği Kurdistan tarihinde de görülmektedir" diye konuştu.

Kongra Star üyesi Rîhan Elo "Kadın devriminin binlerce insanın devrimi olduğunu biz kadınlar için söyleyen Önderliğimizin dediği gibi bizler de kadın devriminin kadınların gücü, isyanı ve iradesiyle amacına ulaşacağına inanıyoruz” dedi.

Etkinlikte Efrîn Kurtuluş Güçleri (HRE) ve Kadın Savunma Birlikleri'nin (YPJ) 8 Mart’a ilişkin mesajı okundu. Mesajda, Kürt Halk Öneri Abdullah Öcalan'ın, Efrîn halkının ve tüm dünya kadınlarının 8 Mart'ı selamlandı.

Mesajda, "Besêler'in, Zarifeler'in ve Leyla Qasim'ların çizgisinde yürüyen, Zilan, Beritan, Sariya, Nûrşîn, Avesta, Barîn, Sorxîn, Azadî, Jiyan, Çîçek ve Jîna Emînî, ‘Jin Jiyan Azadi’ sloganıyla kölelik zincirini kırdı. 8 Mart'tan Newroz'a ve 4 Nisan'a kadar Önderliğimizin üzerindeki mutlak tecridi devrimci halk savaşı stratejisiyle kıracağız ve zaferle taçlandıracağız” denildi.
Etkinlik şarkılar eşliğinde govend gruplarının çektiği halaylarla devam etti.


HESEKÊ


Hesekê’deki Sed Xerbi’de düzenlenen 8 Mart etkinliği, kent ve Şedadê, Hol, Til Berak, Til Temir ve Dirbêsiyê ilçelerinde yaşayan binlerce kişinin katılımıyla devam etti. Etkinliğe ulusal kıyafetleri ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleriyle katılan binlerce kadın, "Jin, jiyan, azadî" sloganları attı.
Kutlamada konuşan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Kuzey ve Doğu Suriye'deki kadınların direnişi ve Sakine Cansız, Şilan, Arîn gibi şehitler sayesinde bu seviyeye ulaştıklarını belirterek, "Özgürlüğe giden ve bize yol açan öncülere teşekkürler. Zulmü yenmenin yanı sıra kadınları kurtarma yolunda canlarını verdiler. Onlar sayesinde biz bu seviyeye ulaştık” şeklinde konuştu.

PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, konuşmasının sonunda şöyle seslendi: "Öncelikle Kuzey ve Doğu Suriye'deki kadınların, kazanımları koruması gerekiyor. Tüm dünyada ses getiren kadın devriminin kazanımlarını korumalıyız."

Suriye’nin Geleceği Partisi Kadın Meclisi Sözcüsü Xaliya Kecwan, "8 Mart ruhuyla ve özgür kadın iradesi sloganıyla soykırım, işgal ve tecrit politikalarını yeneceğiz. Kuzey ve Doğu Suriye'de kadınlar ataerkil sistemi değiştirme direnişini sürdürüyor. Kadın devrimi tüm Kürtlerin, Arapların, Süryanilerin ve diğer grupların birliğiyle kazanacaktır” şeklinde konuştu.


QAMIŞLO


Qamişlo'nun Tirbespiyê ilçesine bağlı Dirêjik köyünde düzenlenen eylemde Kongra Star sözcüsü Rîhan Loqo, tüm kadınları selamlayarak, "Kadınlara yönelik soykırım politikaları devam ediyor. İşgalci Türk devleti her gün kadına yönelik suçlar işliyor. Bölge halkına karşı soykırım savaşı tamamlanmak isteniyor” şeklinde konuştu.

Rihan Loqo, Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlük mücadelesinin güçlendirilmesi çağrısında bulunarak, "Önder Abdullah Öcalan'ın felsefesiyle özgür bir yaşam inşa ettik, karar merkezlerinde yerimizi aldık. Önderliğimizin fiziki özgürlüğü için mücadele etmek görevimizdir" dedi.

Cizre Kantonu Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Vivian Oso da tüm kadınların birliğine vurgu yaparak, "8 Mart etkinlik alanında toplanmamız her türlü tecride, soykırıma ve işgale karşı birlik olduğumuzu kanıtlıyor” diye konuştu.

Vivian Oso, demokrasi, özgürlük ve kadın haklarının korunması iddiasında olan devletlerin, Kuzey ve Doğu Suriye'de kadınların katledilmesinde işgalci Türk devletiyle iş birliği yaptığına dikkat çekti.

 

REQA

Kuzey Doğu Suriye'nin Reqa kentinde de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü coşkuyla kutlandı.  çeşitli konuşmaların yapıldığı etkinlik halaylarla sona erdi.