Leyla Güven’in mektubu AP’de okundu

Avrupa Parlamentosu Kadın Hakları ve Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’nun düzenlediği bir konferansta tecride karşı açlık grevindeki Leyla Güven’in mesajı okundu.

Özellikle barış süreçlerinde kadınların rolünün tartışıldığı konferansı, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve eski Milletvekili Besime Konca, HDP Avrupa Temsilcisi Eyyüp Doru, Belçika Kürt Kadın Harketi’nden TJK-B’den Cihan Yalçın ve Roj Kadın Meclisi’nden Türkan Özcan da katıldı.

Saat 15.00’te başlayan konferansın, saat 16.30’dan sonraki bölümünde konuşan HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, Türkiye’de otoriterleşen bir rejime karşı sert bir mücadele yürüttüklerini anlattı.

KEMALBAY: BARIŞÇI ÇÖZÜM İÇİN TECRİT KALDIRILMALI

Bu mücadelede özellikle kadınların oynadığı öncülük rolüne vurgu yapan Kemalbay, açlık grevindeki Leyla Güven’i örnek gösterdi.

Kemalbay, “Kürt sorununda barışçıl bir çözüm için sayın Abdullah Öcalan üzerinde tecridin kaldırılması önem arz ediyor. Bu nedenle sevgili Leyla Güven 146 gündür açlık grevinde” dedi.

1 Mart’tan itibaren 5 bini aşkın tutsağın da açlık grevinde olduğunu hatırlatan Kemalbay, “Tecridin kaldırılması için kadınlar ve tutsaklar bedenlerini açlığa yatırmış durumdalar ve çok kritik durumdalar” diye konuştu.

Kemablay, “Leyla Güven, özellikle hapishanelerden tabut çıkmasını istemiyor ve Türkiye’de bu hukuksuzluğun bitmesini istiyor. Bu nedenle sizlere bir mektup gönderdi” diyerek sözlerini noktaladı.

Leyla Güven’in mektubunu, Roj Kadın Meclisi’nden Türkan Özcan okudu.

Güven, İngilizce okunan mektubunda, uluslararası ilgili kurumların sessizliğine dikkat çekerek “Emin olabilirsiniz ki tüm gücümüzle tecride karşı mücadele ediyoruz” dedi.

Traji-komik nedenlerle binlerce insanın cezaevlerinde veya sürgünde olduğunu belirten Güven, “Açlık grevi dışında kendimi ifade edebilecek başka yöntem bulamadım” diye belirtti.

LEYLA GÜVEN: BOBBY SANDS GİBİ HAYATIMI VERMEYE HAZIRIM

Uluslararası toplumun bu talepleri dinlemesi gerektiğini söyleyen Güven, durumu hakkında da bilgi verdi. Refakatçiler ve kızı yardımıyla günlük ihtiyaçlarını giderebildiğini belirten Güven, 1981’de 66 günlük açlık grevinden sonra hayatını kaybeden İrlandalı Bobby Sands gibi kendisini de bu halk için hayatını verebileceğini kaydetti.

Dünya genelinde kadınların dayanışmada bulunduğunu ve bunun kendisine güç verdiğini belirten Güven, “Ancak bu dayanışma daha da büyütülmeli” dedi.

BAŞKA BİR DÜNYAYI KADINLAR YARATACAK

Kendi sağlığı ve arkadaşlarının durumunun kritik bir noktaya ulaştığını ifade eden Güven, tüm kadınlara seslenerek “Küresel ataerkil sisteme karşı birlikte mücadele edebiliriz” çağrısında bulundu.

Başka bir dünyanın mümkün olduğunu söyleyen Güven, “Bunun kadınlar tarafından kurulacağına inanıyorum” diye noktaladı.

FORENZA: KÜRT KADINLARINA BORÇLUYUZ

İtalya milletvekili Eleonora Forenza söz alarak, açlık grevcilerinin taleplerine dikkat çekerek kadın komisyonu olarak cevap olunması gerektiğini kaydetti. Forenza, “Ben Kürt kadınları karşısında kendimi borçlu hissediyorum. Siyasetin yeniden düşünülmesi gerektiğini bize öğrettiler. Bizim borçlu olduğumuzu düşünüyorum. Leyla Güven’e destek vererek bu borca karşılık vermeliyiz” dedi.

BJÖRK: BU MÜCADELE BARIŞ İÇİN, FAŞİZME KARŞI

İsveç Sol Parti’den AP parlamenteri Malin Björk, bu mücadelenin aynı zamanda barış için ve Erdoğan faşizmine karşı olduğunu belirterek, “Bizim dayanışmamızı ifade etmemizin de ötesinde, sizin bizden ne istediğinizi bilmemizin önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. Björk, Leyla Güven ve arkadaşlarına demokratik bir Türkiye için ihtiyaç duyduklarını sözlerine ekleyerek, Leyla Güven’e sıcak selamlarını gönderdi.

WARD: BİRLİKTE OLURSAK BİR ŞEYLERİ DEĞİŞTİREBİLİRİZ

İngiliz parlamenter Julie Ward, “Birlikte olduğumuz halde bir şeyleri değiştirebiliriz” diye konuştu. Ward, Komisyonun mümkün olan her yöntemle harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

KEMALBAY: AP BİR DELEGASYON GÖNDERMELİ

Kemalbay, yapılan konuşmalardan sonra yeniden söz alarak, bunun bir dayanışma biçimi olduğunu ve önemli olduğunu kaydetti.

Kemalbay, İngiltere’de açlık grevine giren 85 yaşındaki Margaret Owen’a teşekkür etti. Kemalbay, neler yapılabileceği konusunda Leyla Güven ve cezaevlerindeki tutsakların ziyaret edilmesi için delegasyon gönderilebileceğini ifade ederken, İşkenceyi Önleme Komitesi CPT’ye de rolünü oymaması için baskı yapılabileceğini sözlerine ekledi. Kemalbay, her koldan mücadelenin yükseltilmesinin önemli olduğunu vurguladı.