GÖRÜNTÜLÜ

Londra ve Gävle’de 8 Mart mesajı: Örgütlü mücadelemizi büyütelim

Türkiye zindanlarında kadın tutsaklara uygulanan şiddete, savaşlara ayrılan bütçelere, ırkçılık, ayrımcılık ve faşizme hayır dediklerini vurgulayan kadınlar, örgütlü mücadelelerini büyütecekleri mesajını verdi.

8 MART

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü İngiltere’nin başkenti Londra’da miting, İsveç'in Gävle şehrinde ise kutlama ile karşılandı.

GAVLE

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü İsveç'in Gävle şehrinde kutlandı. Gavleborg Halk Meclisi’nin düzenlediği kutlama, Meclis Eşbaşkanı Jîn Haco'nun konuşması ile başladı. Jîn Haco, beş bin yıllık erkek egemen sistemin kadın üzerinde yarattığı tahribata dikkat çekti ve “"Serok Apo bu sistemi en küçük ayrıntısına kadar çözümledi ve kadını tarihin öznesi haline getirdi" diyerek konuşmasına devam etti.

Jîn Haco'nun konuşması sık sık "Jin jiyan azadî" sloganıyla kesildi.

Kutlama, söylenen şarkıların eşliğinde çekilen halaylarla devam etti.

LONDRA

Kürt, Alevi, sol ve sosyalist kadın örgütlerinin oluşturduğu Londra Kadın Platformu üyeleri Wood Green Kütüphanesi önünde bir araya gelerek 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı. Kürt Kadın Hareketi’nin de yerini aldığı etkinlikte, katledilen ve yaşamını yitiren kadın devrimcilerin posterleri taşındı.

Sık sık “Jin jiyan azadî”, “Yaşasın 8 Mart”, “Kadınlar birlikte güçlü” sloganlarının atıldığı etkinlikte, örgütler adına konuşmalar yapıldı. Kadın hareketinin en önemli kazanımlarından biri olan İstanbul Sözleşmesi’nin 59. maddesine atıf yapılarak, “Son 10 yıl boyunca 3 günde bir kadının öldürüldüğü ve en az 2 milyon kadının aile içi şiddete maruz kaldığı İngiltere’de Londra Kadın Platformu olarak hükümete sesleniyoruz; İstanbul Sözleşmesi 59. maddedeki çekinceyi kaldırıp sözleşmeyi bir bütün olarak onaylayıp göçmen kadınlara eşit destek, koruma sağlanmalıdır. 59. maddeye çekince koymak, ev içi şiddet mağduru göçmen kadınlar üzerindeki şiddetin sistematik hale gelmesi demektir” denildi.

“Gün, Jin Jiyan Azadî diyerek İran’dan Rojava’ya, Avrupa’dan Asya’ya sokağa çıkan kadınların isyan ateşini büyütme günüdür” diye belirtilen konuşmalarda, Türkiye ve Kurdistan hapishanelerinde kadın tutsaklara yönelik şiddet ve işkenceye dikkat çekildi.

Dayanışma ve örgütlenmenin önemine de değinilen açıklamalarda, “Günümüzde Türkiye ve Kurdistan’daki hapishanelerde kadın tutsaklar hücre baskını, çıplak arama, işkence, 24 saat kamerayla izlenme, tecavüz, hijyen maddelerine el koyma gibi şiddeti ağır biçimde yaşamaktadır. Hasta kadın tutsaklar serbest bırakılmayarak ölüme terk edilmektedir. Gün, dayanışma ve örgütlü mücadeleyi büyütme günüdür. Gün ırkçılığa, faşizme, her türden gericiliğe, eşitsizliğe karşı durma günüdür. Nereden gelirse gelsin kadına yönelik her türden şiddete karşı mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” denildi.

Yapılan açıklamaların ardından kadınlar, alkış ve zılgıtlar eşliğinde halay çekti.