Şehîd Rûstem Cûdî Mülteci Kampı’nda yaşayan kadınlar, 4 Ekim 2022 tarihinde Silêmanî’de vahşice katledilen Akademisyen ve Yazar Nagihan Akarsel’i saygıyla anarak BM ve tüm ilgili kuruluşları kadın katillerine karşı derhal harekete geçmeye çağırdı.
Jineoloji binası önünde toplanan kadınlar, "Jinerjiya cihan ji kujerên Nagihan Akarselan hesap bipirsin" pankartı ve Nagihan Akarsel'in büyük boy resmini açtı. Yüzlerce aktivist, siyasetçi, gazeteci ve yazarın imzaladığı; BM Genel Sekreteri António Guterres, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve Irak Başbakanı Mihemed Şia El Sudani’ye Nagihan Akarsel cinayetini işleyenlerin ve diğer kadın kırımı suçlarının cezasız bırakılması hukuksuzluğunun sona erdirilmesi çağrısını ve taleplerini içeren açık mektubunu, Kadınlar adına Öğretmen Cihan Benek okudu.
Nagihan Akarsel’in katledilmesi üzerinden bir yıl geçmesine rağmen herhangi bir dava bile açılmadığına işaret eden Cihan Benek, “Türk devleti 40 yıldır Kürt kadınlarını hukuk dışı bir şekilde katletmeye devam ediyor. Nagihan Akarsel’in katledilmesi de bu sistemin bir parçasıdır. AKP-Erdoğan iktidarı döneminde Kurdistan Özgür Kadın Hareketi öncülerine yönelik katliamlar arttı” diye konuştu.
Birleşmiş Milletler’in açıkladığı özel bir raporda da kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin neden ve sonuçlarından duyulan endişeye işaret edildiğini ifade eden Cihan Benek, raporda “terörle mücadele operasyonu” adı altında Türk devlet güçleri tarafından çok sayıda sivil kadının öldürüldüğüne dikkat çekildiğini belirtti.
Açıklamada BM yetkililerinin aynı zamanda Türkiye’ye bu suçları işleyenlerin yargılanması ve ağır cezalar verilmesi için uluslararası kuruluşların da yardımıyla tarafsız bir soruşturma mekanizması kurması yönünde çağrı yapıldığı ancak hiçbirinin yerine getirilmediği ifade edildi.
Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: “Bizler, dünyanın dört bir yanından bu bildiriye imza atan 150 kadın olarak BM’yi ve ilgili kurumları acilen harekete geçmeye çağırıyoruz. Nagihan Akarsel için adalet talebimiz aynı zamanda farklı şekillerde katledilen tüm kadınlar için de adalet talebimizdir. ‘Ni una menos!’ (Bir kişi daha eksilmeyeceğiz!) diyerek kadınların hayatlarını ve haklarını korumak için uluslararası kurumlara acil ve etkili koruma sağlamaları çağrısında bulunuyoruz.