GÖRÜNTÜLÜ

‘Kadın şiddetine karşı mücadele yükseliyor’

Jiyan Hisên, Rojava Devrimi’nin kadınların öncülüğünde başladığını ancak devrim ortamında kadına yönelik şiddetin son bulmadığını belirterek, Kongra Star’ın bilinçlendirme çalışmalarını detaylandırdı.

KONGRA STAR HAREKETİNİN ÇALIŞMALARI

Kuzey ve Doğu Suriye'de 2012 yılından bu yana güçlenen devrimle kadınlar önemli kazanımlar elde etti, haklarını savundu ve topluma öncülük etti. Ancak devrimle elde edilen kazanımlara rağmen kadına yönelik şiddet bölgede devam ediyor. Kongra Star Koordinasyon Üyesi Jiyan Hisên ile şiddetin temel nedenlerini, Kongra Star'ın bu şiddete karşı yol haritasını ve öz savunmanın önemini konuştuk.

Kuzey ve Doğu Suriye'de kadına yönelik şiddetin temel nedenlerine dikkat çeken Jiyan Hisên, “Rojava Devrimi'nin temeli kadınlar tarafından atıldı. Bu devrimle birçok çalışma başlatıldı. Ancak yıllardır süren bu devrim ortamında kadına yönelik şiddeti tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmadı. Son iki yıldır kadına yönelik şiddette bir artış gözlemleniyor. Bu şiddet, gerici gelenek ve göreneklere dayanan erkek egemen zihniyetten kaynaklanıyor. Devlet sisteminin yüzyıllardır ataerkil zihniyetin erkeklere ve kadınlara dayattığı anlayış, erkeklerin kadına yönelik şiddeti dışa vurmasına neden oluyor. Dünyada yankı bulan bir devrimden bahsediyoruz ancak hala kadınların katledilmesi, şiddet görmesi ve tecavüze uğraması devam ediyorsa, bu durumu yeniden değerlendirmeliyiz. Erkek egemen zihniyette değişim ve dönüşüm için önemli adımlar atıldı ancak bu adımlar yetersiz kaldı ve şiddet devam ediyor. Tarihe baktığımızda, sadece kadının değişim ve dönüşümüne odaklanan bir yaklaşım gördüğümüzde, toplumun kadın ve erkekten oluştuğunu unutmamalıyız. Kadın ve erkeğin birlikte bilinçlendirilmesi ve değişmesi gerekmektedir” dedi.

Jiyan Hisên, Kongra Star’ın kadına yönelik şiddete karşı belirlediği yol haritasını şu sözlerle anlattı: “Temel amacımız Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşayan tüm kadınlara ulaşmaktır. Kongra Star, ulus farkı gözetmeksizin tüm kadınları kucaklayan bir kadın hareketidir. Esas faaliyetimiz kadını bilinçlendirmektir. Kadınların hakkını kavratmak, kadını özüne kavuşturmak, örgütlemek, yaşamı anlamlı kılmak ve mücadeleci kişiliğini ortaya çıkarmak istiyoruz. Ayrıca erkekleri eğitmek, bilinçlendirmek ve erkek egemen zihniyetle mücadele edebilecek erkekler yetiştirmek de sorumluluğumuzdadır. Bunu uygulayabilmek için ev ziyaretleri yaparak, seminerler, paneller ve toplantılar düzenleyerek çaba gösteriyoruz."

ÖZ SAVUNMANIN ÖNEMİ

Şiddette artışın kadın öz savunmasında yaşanan yetersizliklerden kaynaklandığını ifade eden Jiyan Hisên, “Şiddetin artışı ve öz savunma bilincinin yetersiz kalması birbiriyle doğrudan bağlantılıdır. Öz savunmasını güçlendiren kadınlara karşı kimse şiddet uygulayamaz. Öz savunma konusunda bilinçlendirilen kadın, kendini hem fiziki hem de düşünsel olarak koruyabilir. Öz savunmanın sağlanması için kadınların kadın özgürlük çizgisinde derinleşmesi ve daha fazla mücadele etmesi gerekmektedir. Öz savunmasını elde eden kadın, hakkını, görev ve sorumluluklarını bilen kadındır. Kadınlar, askeri, siyasi, toplumsal ve kültürel boyutta kendilerini eğiterek, bilinçlendirerek öz savunmalarını güçlendirebilir. Ayrıca, erkek egemen zihniyetin değişim ve dönüşümünde temel rol üstlenerek öz savunmalarını sağlayabilirler. Böylece, gelişen öz savunma ile şiddeti ortadan kaldırabiliriz” diyerek öz savunmanın önemine işaret etti.

TOPLUMUN ŞİDDETLE MÜCADELEDEKİ ROLÜ

Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılmasının sadece kadın hareketlerinin sorumluluğunda olmadığını, toplumda da duyarlılığın gelişmesi gerektiğini belirten Jiyan Hisên, şöyle devam etti: “Toplum bireyleri haklarını bilmeli ve tanımalı; buna karşılık başkalarının haklarını ihlal etmemelidir. Hakkını savunan ve hakkına kavuşan bireyler, karşı bireyi de düşünmelidir. Dolayısıyla cinsler arasında eşitlik sağlanmalıdır. Bu şekilde toplumsal cinsiyet eşitsizliği ortadan kalkmış olacaktır. Kadın hareketi olarak topluma öncülük etmeyi esas görev ve sorumluluk olarak görüyoruz. Ancak bunun yanı sıra bireylerin de kendi görev ve sorumluluklarını unutmamaları gerekmektedir. Eğer bugün demokratik bir aile inşasından bahsediyorsak, tek taraflı bir mücadele ile demokratik bir ailenin kurulması mümkün değildir. Bu bağlamda, iki yılı aşkın bir süredir erkekleri özgün eğitim sistemlerine dahil ediyoruz.”

EĞİTİM STRATEJİLERİ

Jiyan Hisên, kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için toplumun bilinçlendirilmesi ve eğitilmesinin şart olduğunu vurgulayarak konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Devrimin başlangıcından bu yana esas amacımız cinsler arasında eşitliği sağlamaktı. Bir toplumda barış, adalet ve demokrasinin var olabilmesi için cinsler arası eşitliğin sağlanması şarttır; herkesin haklarına eşit koşullarda ulaşması gerekmektedir. Önceleri kadına yönelik eğitimlere ağırlık verdik. Ancak, tek taraflı eğitimin istenilen düzeyde sonuç veremeyeceğini fark ettik. Bu nedenle, iki yılı aşkın bir süredir erkekleri eğitme, değiştirme ve dönüştürmeye de önem verdik. Attığımız adımların yeterli olmadığını biliyoruz. Bu bağlamda eğitime, bilinçlendirmeye ve toplumu aydınlatmaya devam edeceğiz. Okullarımızda verilen eğitimi geliştirerek, güçlendirerek çocuk yaşta bilinçlendirme faaliyetlerini artıracağız.”