Newaya Jin 15 yaşında
Nisan 2005’ten bu yana Avrupa’da aylık periyodlarla çıkan kadın gazetesi Newaya Jin 14’üncü yayın yılını tamamlayarak, 15’inci yılına girdi.
Nisan 2005’ten bu yana Avrupa’da aylık periyodlarla çıkan kadın gazetesi Newaya Jin 14’üncü yayın yılını tamamlayarak, 15’inci yılına girdi.
4 Nisan 2005’te “Yaşamınızda yeni bir sayfa” mottosuyla yola çıkan Newa’nın ilk sayısı kadınlar açısından önemli bir mücadele alanı olan şiddete karşı ‘Katliamlara geçit vermeyeceğiz’ manşetiyle çıktı.
14 yıllık zaman diliminde Avrupa’da yaşayan okurların gündemini önceleyen gazete, Kürdistan ve dünyadaki gelişmeleri de yakından takip etti.
Kürtçe ve Türkçe yayın yapan gazete, 14 yıla 169 sayının yanı sıra birçok araştırma, kitap, broşür ve proje de sığdırdı.
KADINLARIN HAYATINA DOKUNDU
Binlerce abonesi olan ve internet sitesi üzerinden de takip edilebilen Newaya Jin, girdikleri her evde kadınların bilincine, yüreğine ve hayatına dokunmayı başardıklarını belirtiyor.
Gazetenin hazırlık sürecine dair bilgileri paylaşan Yayın Kurulu, özellikle gazetenin ismi, yayın çizgisi, sayfa formatları, sloganı ve mizanpajı üzerinde yoğun bir çalışma sürecini geçirdiklerini aktardı.
Gazetenin, otuz yılı aşkın bir süredir Avrupa’da hem ulusal hem de kendi hakları için mücadele eden Kürt kadınlarının ihtiyacının bir ürünü olarak doğduğunu ifade eden kurul, Newa’nın kadın mücadelesinde yeni bir soluk, bakış ve başlangıç olduğunu vurguladı.
ERİL MEDYAYA KARŞI NET TUTUM
Kürdistan ve dünya gündemini kadın penceresinden sayfalarına taşıyan ve görünür kılan gazete, eril medyaya karşı alternatif kadın haberciliğinde iddia sahibi oldu.
Medyayı, ötekileştiren, şiddeti körükleyen eril sisteme karşı bir mücadele alanı olarak gören Newaya Jin, kadın kimliğini öteleyen, erkekliği kışkırtarak kadın kırımını teşvik eden her türden ideolojilere ve onların sözcülüğünü yapan eril medyaya karşı net tutumun sahibi olduklarına vurgu yapıyor.
Toplum, kültür-sanat, güncel, spor, ekoloji, gençlik, çocuk kategorilerinden oluşan sayfalarda ekonomiden politikaya, sağlıktan spora, tarihten mizaha, jineolojiden ekolojiye, savaştan göçe, bireyden topluma, ‘dünya’dan Kürdistan’a hayata dair her konuyu gündemine alan gazete, kadınların, çocukların, gençlerin, toplumun dili, kalemi ve sesi olmanın gayreti içerisinde oldu.
Gazete, ilk sayısından bu yana kadın mücadelesinde iz bırakan, öne çıkan, başaran kadınların portrelerine genişçe yer verdi.
ORTAK EMEĞİN ÜRÜNÜ
Yazarından editörüne, dağıtımcısından okuruna kadar kadınların ortak emeği sonucu yayıncılığını mümkün kılan Newaya Jin, özgün ve ilkeli yayıncılıktan taviz vermediklerinin altını çiziyor.
Bu içerik ve yayın çizgisi ile kadınlar tarafından büyük bir özveri ile sahiplenilen gazete, kendisini bu günlere kadar taşırmayı başardı.
JÎN, ROZA VE JINA SERBILIND’IN İZİNDEN...
Gelenek olarak kendisini Jîn, Afretî Azad, Jinî Emro, Jina Serbilind, Kadının Sesi, Zîna Nû, Roza gibi yayınların mirasına dayandıran Newaya Jin, “gerçekler karanlıkta kalmayacak” diyen bu geleneğin savaşçılarının kavgasının takipçisi olduklarını kaydediyor.
Newa Jin, “hakikatin sesi ve savaşçısı olma uğruna yaşamlarını feda eden Emel Çelebi, Ronahi, Gurbetelli, Zeynep, Şilan, Zilan, Arjin, Sarya, Nujîyan ve Denizler’in kalemlerini devralmayı, mücadelelerini sürdürmeyi insani, vicdani, ahlaki ve mesleki bir sorumluluk olarak” gördü.