Newaya Jin’ın Ağustos sayısı çıktı
Aylık kadın gazetesi Newaya Jin’ın 221. sayısı "Gül teorisinden kadın devrimine" manşeti ile çıktı.
Aylık kadın gazetesi Newaya Jin’ın 221. sayısı "Gül teorisinden kadın devrimine" manşeti ile çıktı.
Yeni sayıda; öz savunma mücadelesi, İmralı mutlak tecridi, 74. Şengal Fermanı, AKP ve uzantılarının güncel kadın politikaları, Yemen ve Brezilya kadın mücadelelerinin dinamiği, sanat, bilim ve biyografi türü içeriklere yer verildi.
HAKİKAT YİTİMİNE KARŞI XWEBÛN
Gül Teorisi’ne dair önemli tespitler yapan gazetenin yazarlarından Hêja Zerya, etik ve estetik yaşamın Gül Teorisi ile güvenceye alındığını kaydetti. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan tarafından 1990’lı yıllarda formüle edilen Gül Teorisi’nin özgür yaşamın mücadele yöntemi olduğunu vurguladı.
Hakikat yitiminin, özsavunma gücü ile toplumsallığın yitimi olduğunu ifade eden Hêja Zerya, hakikat yitimine karşı xwebûnlaşmayı hatırlattı.
15 AĞUSTOS EN RADİKAL ÖZGÜRLÜK ADIMIYDI
1984 15 Ağustos Atılımı’na dair analiz yazısını ise gazetenin yazarlarından Ronahî Serhad kaleme aldı. 15 Ağustos’un Kürt soykırım planına en büyük darbeyi vurduğunu ifade eden yazar, söz konusu atılımın Kürt kadınlarını daha örgütlü kılan mücadelenin kapılarını araladığını, ilk kadın gerilla ordulaşmasının zeminini yarattığını hatırlattı.
‘Özsavunmanın tüm araçları meşrudur ve yaşamı savunmak en temel insani haktır’ diyen Ronahî Serhad, kadınların erkek-devlet şiddetine karşı sırtlarını dayayabilecekleri, ilham alabilecekleri kadın ordusu deneyiminin varlığını hatırlattı.
ÖZERK ŞENGAL TEMEL GÜNDEM
Yeni sayıda, 3 Ağustos Şengal Fermanı gündemine dair de dikkat çekici içeriklere yer verildi.
Êzdalık tarihçesini araştıran gazeteci Rojbîn Deniz, Êzidîlerin Kürtlerin kök hücresi olduğunu ifade etti. 74. Ferman'ı da anımsatan Deniz, Şengal özerkliğine karşıt olanların yeni fermanların yolunu açtığını vurguladı. KDP ve Irak ordusunun 9 yıl içerisinde birçok provokasyon yaptığını hatırlatarak, özerk Şengal’in önünün alınamayacağını vurguladı.
Aynı gündemi yorumlayan Suham Şingalî ise yeni fermanların yaşanmaması için DAİŞ ve işbirlikçilerinin yargılanması gerektiğini ifade etti.
'HESAPLAŞMAK İÇİN GERİ DÖNDÜM'
Gazete, 74. Êzidî Fermanı’na dair özel bir röportaja da yer verdi. 3 Ağustos Fermanı’nda DAİŞ çeteleri tarafından henüz 14 yaşındayken esir alınan, her türlü kötü muameleye uğrayan ve daha sonra çetelerin elinden kurtulmayı başararak YJŞ saflarına katılan Hêza Şengalî, Newaya Jin’ın sorularını yanıtladı.
"9 yıl önceki Hêza değilim. Güçsüz, lal ve boyun eğen değilim. Silahlanmayı ve kendimi savunmayı seçtim"diyen YJŞ savaşçısı, ikinci kez Reqa’ya dönüşünü şu ifadeler ile anlattı:
Reqa’ya gitmeyi ben istedim. Bize tarifi imkansız acılar yaşatanlarla hesaplaşmalıydım. Êzidî kadınların intikamını almak için geri döndüm.
TECRİDE KARŞI SEFERBER OLMA ZAMANI
İmralı ve tüm cezaevlerinde uygulanan tecrit politikasının neden ve sonuçlarını ise Sitî Jiyan Mak yorumladı.
"Mutlak tecride alışmamalı" uyarısını yapan Mak, tecride karşı hukuki, siyasi, askeri ve demokratik kitle eylemleri dahil her açıdan kesintisiz mücadele etmenin önemini hatırlattı. Kürtlere karşı yürütülen soykırım savaşına dikkat çeken Sitî Jiyan Mak, örgütlenme ağlarının büyütülmesi gerektiğini belirtti.
MÜCADELE HATTI ÖRÜLMELİ
Genel seçimler sonrası Türkiye’deki süreci değerlendiren gazetenin yazarlarından Yurdusev Özsökmenler de, AKP ve ortaklarının halka saldırılarının her gün arttığını hatırlattı. AKP, Yeniden Refah Partisi ve Hüda-Par ittifakının kadın politikalarına yansımalarını değerlendiren yazar, ‘kız okulları’ gündemini irdeledi.
İnfaz yasası kapsamında on binlerce katilin, uyuşturucu tacirlerinin, kadın ve çocuk tacizcilerinin salıverilmesi ile toplumda şiddetin artacağı öngörüsünde bulunan yazar, özsavunmayı içerecek mücadele hattının önemine dikkat çekti.
'DİRENİŞ BİZİZ VE GÜÇLÜYÜZ'
Amazon’un yerli halkı Mundurukular, “dünyanın akciğerleri” olarak kabul edilen Amazon yağmur ormanlarının yok edilmesine karşı yıllardır direniyor. Bu direnişin öncülerinden olan Wakaborn Kadın Derneği Koordinatörü Maria Leusa Kaba, sömürgecilik ve eko kırım politikalarına karşı mücadelelerini Newaya Jin’a değerlendirdi.
YEMEN’DE KADINLARIN HAKLARI YOK
Yemen’de süren savaş ve yarattığı ekonomik ve toplumsal sorunlara da mercek tutan gazete, konuyla ilgili Te’az Üniversite’sinden Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Anjîla Sultan Al Mamerî ile yapılan söyleşiye yer verdi.
Devam eden savaşın en çok da kadın ve çocukları etkilediğini hatırlatan Dr. Anjîla, başta kadın hareketleri olmak üzere herkese ülkelerindeki trajediye ses verme çağrısı yaptı. Dr. Anjîla, dünya kadınları olarak güçlerini birleştirmelerinin önemine dikkat çekti.
SANATTAN BİYOGRAFİYE…
Gazetenin Ağustos sayısında; Nagihan Akarsel’in “Güneşe selam duranlar” başlıklı araştırma yazısı, Rojhilatlı Kürt sanatçı Şeyda Qewamî ile röportaj, Sarya Karakoçan’ın ‘Pedagojiya Modernîteya Demokratîk’ makalesi, savaşçı Bûdîka ile Hind feminist Chandra Talpade Mohanty’in biyografileri, Amara Harun’un ‘Kadın toplumsallığına dönüş’ yazılarına da yer verildi.