Newaya Jin'ın Nisan sayısı çıktı

Kadın gazetesi Newaya Jin’ın Nisan sayısı “Zayîna ku azadiyê diafirîne” manşetiyle çıktı. Avrupa’da yayın yapan aylık kadın gazetesi Newaya Jin gazetesinin 229. sayısı yayımlandı.

NEWAYA JIN

Gazete, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü 4 Nisan vesilesiyle ‘kadınlar için yeniden doğuş-üçüncü doğuş’u, 8 Mart ve Newroz alanlarının verdiği mesajları temel gündem olarak işledi.

Kürtçe sayfalarda Dengir Güneş, “Ekolojik kadın özgürlükçü paradigma yeni bir doğuşu yaratıyor” derken, Türkçe sayfalarda Ruşen Samsat, “Özgürlük duygusunun yeşermesidir üçüncü doğuş” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

KÜLLERİNDEN YENİDEN DOĞMAK

Samsat, “Bu paradigmasal doğuşla yok sayılan, kimliksizleştirilen, unutturulan ve görmezden gelinen her ne varsa -ki en başta da kadınlar, doğa ve ezilen halklar- yeniden umut ve varlık kazanmaktadır” dedi. Gazete yazarlarından Havin Güneşer de, “Kürt halkı, Kürt Özgürlük Hareketi’yle birlikte küllerinden yeniden doğmayı başaran bir halk olarak artık tarih sahnesindedir” sözleriyle 4 Nisanlara biçilen anlamı özetledi. Şervîn Nûdem’in aynı konuyu Rojava ekseninde irdeleyen yazısı “Fırat havzasında yeni doğuşlar” başlığını taşıdı.

Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Raziye Öztürk ise, “Tecrit duvarlarını aşmak” başlıklı yazısında, Öcalan’ın paradigmasının kadınlar ve halklardaki karşılığını değerlendirdi.

ÇİĞDEM KILIÇGÜN UÇAR ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜ'NÜ YAZDI

DBP Eşbaşkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Bakûre Kurdistan’da 15 gün devam eden ‘Büyük Özgürlük Yürüyüşü’ne dair izlenimlerini Newaya Jin için kaleme aldı. “Tarihini saklayan topraklar tarihe sığmayan halk” manşetiyle çıkan yazıda, “Her karışı bir tarihe dönüşen KUrdistan toprağı, bir hafıza mekanı, direnişin hafızası... Her biri nefes aldığımız bir durak… Bu durakları ne pahasına olursa olsun koruyan kadınlar, yürüyüşün sesi, yürüyüşün kalbi oldu” ifadeleri yer alıyor.

ADALET NÖBETİNİN DİRENİŞÇİ ANNELERİ

Gazete, 11 Nisan Üveyş ananın ölüm yıl dönümü nedeniyle de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “modernitenin kalıplarını yıkarak Ana’ya bakmak” başlığıyla bir derlemesine yer verdi.

Cezaevlerindeki açlık grevlerinin sesini duyurmak için dört aydır direnişlerini sürdüren adalet nöbetindeki annelere dair izlenimleri gazeteci Rozerin Gültekin kaleme aldı.

MEYDANLAR NE MESAJ VERDİ?

8 Mart ve Newroz meydanlarının verdiği mesajları gazete yazarlarından Hêja Zerya, Haskar Kırmızıgül ve Nazan Üstündağ analiz etti. “Bütün özgürlüklerin nişanesi” başlıklı yazısında Zerya, “bu yılki 8 Mart ve 21 Mart Kürt kadınlarının kendi toplumsal, ulusal kimliğini de aşarak bütün özgürlüklerin toplamı bir kadın kişiliğine, kimliği ve üretkenliğine ulaştığını göstermiştir” dedi. Haskar Kırmızıgül, “Biz bu çağa yenilmeyeceğiz” başlığını taşıyan makalesinde, “Kurdistan ve diasporada yapılan eylemlerde, herkesin yüzünde yenilmezliğin haklı gururu var. Kürtlere asırlık acılar yaşatanlara inat, asırlara damgasını vuran, asırlarca konuşulacak bu muhteşem direnişin bir parçası olmanın gururu” dedi. Nazan Üstündağ ise Latin Amerika’dan Avrupa’ya, Pakistan’dan Asya ülkelerine dek tüm dünyada 8 Mart eylemlerinin panoramasını çizdi. Kürtçe sayfalarda Zîlan Vejîn de, 8 Mart’tan Newroz’a, İran seçimlerinden 4 Nisan’a kadar Rojhilat kadınlarının gündemlerini yorumladı.

JINEOLOJÎ FAKÜLTESİ GENÇ KADINLARIN İLGİ ODAĞI

Gazetenin Jineolojî sayfasında bu ay Zîlan Ehmed, Rojava Üniversitesi’ndeki Jineolojî Bölümü'nün genç kadınlar için nasıl ilgi merkezi haline geldiğini anlattı. Toplumsal cinsiyetçi eğitim sistemine alternatif olarak bölümün kadın bilgisini yaşamla buluşturan müfredatına dikkat çekti.

Yurdusev Özsökmenler bu ayki yazısını TJK-E’nin Avrupa’da 3 merkezde düzenlediği Toplumsal Cinsiyetçilik konferanslarına ayırdı. “Cinsiyetçilik öldürür mücadele yaşatır” başlıklı yazıda konferansların ulaştığı kararlar da paylaşıldı.

STRANÊN KEZIYA SOR MÜZİKALİ VE DAĞ TİYATROSU

Newaya Jin, 8 Mart’a anlamlı bir hediye olarak izleyiciyle buluşan “Stranên keziya sor” müzikalini de gazeteci Beritan Sarya’nın röportajıyla sayfalarına taşıdı. Kürtçe sayfalarda ise Newaya Jin’in Kurdê Xebat, dağ tiyatrosunu, zorluklarını ve özgünlüklerini anlattı.

Kadın portrelerinde bu ay Kürtçe sayfalarda Agnes ve Margaret Smith, Türkçe sayfalarda ise MeToo hareketinin öncüsü Tarana Burke’nin mücadelesine ayna tutuldu.

Bu ayın anı sayfası ise, 1 Nisan 2008 tarihinde Botan’ın Berta alanında şehit düşen YJA STAR komutanlarından Nuda Karker’in (Nazan Bayram) 1995’te kaleme aldığı bir yazıya ayrıldı.