GÖRÜNTÜLÜ

Oslo ve Stuttgart’ta 8 Mart etkinlikleri

Norveç’in başkenti Oslo ve Almanya’nın Stuttgart kentlerinde 8 Mart etkinlikleri düzenlendi.

Norveç’in başkenti Oslo ve Almanya’nın Stuttgart kentlerinde 8 Mart etkinlikleri düzenlendi.

OSLO

Norveç’in başkenti Oslo’da Kürt kadınları, 8 Mart’ı bir etkinlikle kutladı.

Avrupa’da yaşayan Kürt kadınları, çeşitli etkinliklerle 8 Mart’ı kutluyor. Norveç’in başkenti Oslo’da yaşayan Kürt kadınları bir etkinlikle bir araya geldi. Etkinlik Oslo Demokratik Toplum Merkezi’nde yapıldı. Yerel müzik gruplarının da stranlar söylediği etkinlikte konuşan eşbaşkan Ayser Yüce, 8 Mart tarihçesine vurgu yaparak, kadınların mücadeleci kişiliğine vurgu yaptı. Bugün bu mücadeleyi Kürt kadınları yürüttüğünü belirterek, şunları söyledi: “Biz bu mücadeleyi Amed zindanından direnen Sakine Cansız, DAİŞ’e karşı bedenini patlatarak, Kobanê’nin sembolü olan Arin Mirxan’lardan devir aldık. Bugün birçok merkezde bu mücadele yürütülüyor.”

‘KADINLAR MÜCADELE ETMELİ’

Ayser Yüce, özgürlüğün bedeli olduğunu kaydederek, “Biz ancak kendi özgürlüğümüzü kendimiz alabiliriz. Erkeğe bırakılarak, özgürlük elde edilmez.  Onun için mücadele edilmeli. Bugün partimiz, ordumuz ve birçok kadın kurumumuz var. Böyle kolay oluşmadı. Büyük  bedeller ödenerek, elde edildi. Bunlara sahip çıkılması için her alanda erkek zihniyetine karşı mücadele etmeliyiz” çağrısında bulundu.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde de kadınlar ortak bir 8 Mart yürüyüşü düzenledi.

Stuttgart Kürt Kadın İnisiyatifi, Alman-İran Halkları Dostluk İnisiyatifi, Demokratik Kadın Hareketi, Yeni Kadın, Courage kadın derneğinin ortaklaşa düzenlediği yürüyüş ve mitinge 300 civarında kadın eylemci katıldı.

Lautenschlagerstrasee’de başlayan yürüyüş boyunca kadın katliamlarının protesto edildiği sloganlar atıldı. Schlossplatz’da ise bir miting düzenlendi.

Mitingde Die Linke’nin Baden Württemberg Eyalet seçimlerine aday adayı Gökay Akbulut da katılarak bir konuşma yaptı. Akbulut, Kürdistan’daki kadın katliam ve cinayetlerine dikkat çekerek, Sol Parti’nin Türk devletinin bu katliamlarına karşı olduğunu söyledi.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin de mesajı mitingde okundu. 8 Mart’ın öz yönetim ve özgürlüğe gideceği belirtilen mesajda, kadınların tüm dünyada köleliğe, aşağılanmaya, sömürüye, şiddete, taciz ve tecavüze karşı ortak mücadele etmesi gerektiği belirtildi.

Iran kadın sözcüsü Ruani sistemini eleştirerek “İran’daki 10 milyon kadından sadece 4 milyonu çalışabiliyor. Çünkü çoğu yerlerde kadının çalışması yasak” dedi.

Demokratik Kadın Hareketi temsilcisi de yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Soyulmuş bedenlerimizle örgütlü mücadelemizi büyütelim. Kadın, yaşam, özgürlüktür. Bizler çıplağız ama maruz kalan sizsiniz. Yaşasın örgütlü kadın mücadelesi.”