PAJK: 38. yıl Önder Apo'nun fiziki özgürlüğü yılı olacaktır!

15 Ağustos'un yıldönümü vesilesiyle açıklama yapan PAJK, "15 Ağustos atılımının 38’inin yılı Önder APO’nun fiziki özgürlüğü, tüm kadınların özgürlük yılı, Kürt halkı ve tüm Ortadoğu halklarının başarı yılı olacaktır" dedi.

PAJK (Partiya Azadiya Jina Kurdistan-Kürdistan Özgür Kadın Partisi) Koordinasyonu, 15 Ağustos Atılımı'nın yıldönümü dolayısıyla internet sitesi üzerinden bir açıklama yaptı.

PAJK açıklaması şöyle:

"Kürt halkının yeniden doğuş günü, umut, inanç, bilinç ve kendi olmanın günü olan 15 Ağustos’un 37’inci yıldönümü vesilesi ile, bu tarihi hamlenin komutanı olan Egid yoldaş şahsında tüm Kürdistan devrim şehitlerini saygı ve minnetle anıyoruz. Diriliş bayramını başta tarihi hamlenin yaratıcısı olan Önder APO’ya, bugün Egid’lerin ruhuyla savaşan ve Beritan’ların kararlılığıyla direnen tüm gerillalara; yine hamlenin başlangıcından bugüne dek tarihi bir direnişi yazan zindandaki tüm yoldaşlara, tüm Kürdistan halklarına ve Kürt kadınlarına kutluyoruz. Şehitlerimizin çizgisinde onların takipçisi olma kararlılığımızı yineliyoruz.

15 Ağustos 1984 tarihi hamlesi Kürt tarihinde Apocu ideoloji, bilinci ve fikri ile yeni dönemin savaş destanı olarak, işgalci, faşist ve soykırımcı Türk devletinin zihniyeti karşısında başladı. Faşist ve soykırımcı Türk devleti kendini Kürt halkının yok edilmesi, Kürt halkı ve diğer farklı halkların kültürünü inkar etme temelinde var etmiştir. Milliyetçilik anlayışıyla güçlendirdiği bu yaratımını korumak için, sürekli olarak imha ve soykırım siyasetini ve politikasını yürütmüştür ve yürütmektedir. Bu soykırım siyaseti günümüze dek devam etmektedir ve AKP-MHP şahsında en faşist dönemini yaşamaktadır. 12 Eylül cunta zihniyeti de tümüyle Kürt halkının öncülerini imha etme, onların direnişini kırma ve Kürdistan gerçekliğini inkar etme temelinde gerçekleşmiştir. Bundan 37 yıl önce Kürdistan’da Kürtlük gerçeği ve kültürü, kadın ve toplum gerçeği bir umutsuzluk hali içerisindeydi. 15 Ağustos hamlesi, her şeyden önce Kürdistan toplumsallığı ve kadınlarında yaratılan umutsuzluğu dağıttı. Gerilla savaşı dönemi, Kürdistan ve Ortadoğu’da, Kürdistan dağlarında Önder APO öncülüğünde bir sel gibi aktı ve büyüdü. 15 Ağustos bu inanç ve umutla, inkar ve imha zihniyetine karşı, Kürt halkının varlığını yeniden yaşamsallaştırma, şavaşan ve direnen kadın hakikatinin yol göstericisi oldu.

15 Ağustos hamlesinin gelişmesiyle kadının silahlı mücadeleye katılımı, zamanla kadın ordulaşmasının gelişmesi Kürdistan, Ortadoğu ve dünya gerçekliğinde ilk adımdı. Kürdistan toplumunun gerçekliği ve o dönemin şartlarında devrim niteliğinde bir adımdı. Tüm dönemlerde kadını temel hedef olarak gören Türk devletinin faşist politikaları karşısında kadınlar direniş saflarına katılımlarıyla en anlamlı ve büyük cevabı vermiş ve tüm kadınlar için direnişin öncüsü olmuşlardır. 37 yıllık direniş içerisinde, kadın gerillacılığını geliştirmek ve hakikat haline getirmek zorlu bir adım olduğu kadar devrimci ve devrim niteliğinde bir adımdır da. Kadın özgürlük ideolojisinin öncülüğünde gelişen ve büyüyen öz savunma çizgisi, bugün tüm Ortadoğu ve dünya kadınlarını etkilemektedir. Erkek egemen sistem karşısında, savunma bilinci kadınlar açısından bugün somutluk kazanmaktadır. Gelişen bu bilinç ve anlayış düzeyi yaşanan bir gerçekliğe dayanmaktadır. O da kadın militanlığı ve komutanlaşması gerçekliğidir. Sara’lardan Beritan’lara, Zilan’lara, Delal’lere dek direnişçi, fedai ve mücadeleci kadın çizgisi, bu topraklarda yaşayan tanrıça kültürü ve hakikatiyle yeniden mayalandı ve binlerce kadının beyninde ve yüreğinde filizlendi. Bu, kadınları Önder APO’nun fikri ve onun kadın hareketi etrafında bir araya getiren hakikattir.

Kürdistan’da 15 Ağustos ruhu Meşru Savunma Savaşı çizgisi ve onun zihinsel ve yaşamsal temeli oldu. Önder APO 15 Ağustos hamlesini sadece askeri bir hamle olarak ele alıp geliştirmedi. Soykırım kıskacında olan bir halkın yeniden yaratılma hamlesi olarak ele aldı. Yeni bir zihniyet, yeni bir yaşam ve var olmanın yeni anlamı olarak ele aldı, değerlendirdi. Bunun için Önderliğimiz yarım asırdır mücadele etmektedir ve dünyada örneğine rastlanmayan tarihi bir direniş gerçekleştirmektedir. Önderliğimiz bu tarihi yürüyüş ile Demokratik Ulus paradigmasını geliştirdi. En ağır esaret koşullarında, emsalsiz bir emek ve büyük bir fedakârlıkla kadınların özgürlüğü ve halkların bir arada yoldaşça yaşayabilmesi için mücadele yürütmektedir. Eğer bu tarihi hamle 37 yıldır bunca büyük değerlerin ve kazanımların sahibi olduysa, bugün de Ortadoğu ve tüm dünyayı etkileyebiliyorsa; bu, Önder APO’nun ideoloji, felsefe ve fikri ile ve şehit düşen on binlerce yoldaşımızın hakikatidir.

15 Ağustos atılımının 37’inci yıl dönümünde dönemin gerillaları an be an Egid’lerin ruhuyla savaşıyor ve tarihi bir direniş sergiliyor. İşgalci Türk devleti, bundan 37 yıl önce bu tarihi hamleyi durdurabilmek ve Apocu ruhu yok etmek için devletin tüm gücünü seferber etti fakat başaramadı. Bugün de, daha geri bir anlayışla, en insan dışı yaklaşımlarıyla en kirli bir savaşı yürütmekte fakat yine de Egid’lerin ardılları olan gerillaların direnişi karşısında, Önder APO’nun militanları karşısında aynı yenilgiyle yüz yüze kalmaktadır. Bu kirli savaş karşısında, gerilla 15 Ağustos ruhuyla savaşıyor ve direniyor. Soykırımcı Türk devletinin faşizmine karşı, yoldaşlarımızın Heftanin ve Gare’de sergilediği fedai duruş, bugün de Zagros’larda, Metina ve Avaşin’de yaşanmakta ola fedai duruş 15 Ağustos ruhunun devamıdır. HPG ve YJA-Star gerillaları bu tarihsel sorumluluk bilinci ile, direnişçi ruhla bir kere daha tüm dünyaya özgürlüğe ve zafere ulaşan tek yolun Devrimci Halk Savaşı çizgisini geliştirmekle mümkün olduğunu ispatlamışlardır. Gerilla ve halkımızın bugün yaşamakta olduğu bu gerçeklik ve inanç  15 Ağustos atılımı ruhudur. Bugün bizden istenen görev ve sorumluluk karşısında, kadın, halk ve parti olarak ancak 15 Ağustos atılımının ruhuyla cevap olabiliriz. İçerisinden geçmekte olduğumuz bu tarihi dönem, 15 Ağustos atılımının duruş ve kararlılık ruhunu bizden istemektedir. Son olarak diyoruz ki 38’inci hamle yılını aynı iddia ve kararlılıkla karşılayacak ve Önderliğimizin fiziki özgürlüğünü gerçekleştireceğiz. Kadınlar üzerinde yürütülmekte olan soykırım politikalarına son vereceğiz.

Bu inanç ve kararlılık temelinde yeniden doğuş bayramını Önderliğimize, tüm devrim şehitlerine, direnişçi halkımıza, mücadeleci kadınlara ve mevzilerde direnen tüm yoldaşlarımıza kutluyoruz, onları 15 Ağustos ruhu ve sıcaklığıyla selamlıyoruz. Doğuş bayramının ruhu ve aydınlığıyla diyoruz ki 15 Ağustos atılımının 38’inin yılı Önder APO’nun fiziki özgürlüğü, tüm kadınların özgürlük yılı, Kürt halkı ve tüm Ortadoğu halklarının başarı yılı olacaktır."