Paris’te feminicide protestosu

Fransa’da 1 Ocak’tan bu yana erkekler tarafından katledilen 97 kadın Paris Büyükşehir Belediyesi önünde yapılan etkinlikle anıldı ve feminicide politikaları protesto edildi.

Belediye binasına Ocak ayından beri katledilen 94 kadının isminin yazılı olduğu pankart asıldı.

Eylemde “Kadınlar katlediliyor”,”Kadın katliamına son”, “Kadın katliamına karşı birlikte mücadele”, “yaşasın kadın mücadelesi” sloganlarının yazılı olduğu dövizler taşındı.

Eylemin bitiminden sonra Fransa’da katledilen kadın sayısı ocak ayı itibariyle 99 oldu.

Paris büyükşehir belediye başkanı Anne Hidalgo ve diğer kadın belediye başkanlarının, kadın örgütlerinin, sendikalı kadınların ve FEMEN’li kadınların katıldığı eylemde katledilen kadınlar için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Etkinlikte yapılan konuşmada devletin erkek egemen politikaları eleştirildi ve her iki günde bir kadının erkekler tarafından öldürüldüğü ve buna yönelik yeterli yasal düzenlemeler ve toplumsal karşı duruşun olmadığı ifade edilerek eleştirildi.

Devlete seslenilerek kadın katliamına karşı alınacak önlemler için yeterli bütçenin ayrılması vurgulandı. Oyuncu Eva Darlan yaptığı konuşmada feminicide karşı devletten 1 miyar bütçe ayrılmasını talep etti.

Ayrıca Fransız devleti dahil olmak üzere tüm devletlerin İstanbul sözleşmesine uyması istenildi.

Etkinlikte katledilen iki kadının yakınları da birer konuşma yaptı.

Paris Büyük Şehir Belediye Başkanı Anne Hidalgo  etkinlikte 31 Ağustos günü şiddete maruz kalan 15-25  kadının taleplerine  yanıt verecek bir merkezin açılışını yapacağını duyurdu ve bu merkezlerin sayısının arttırılması gerektiği belirti.