Pozantılı kadınlar: Köyü şehre getirdik

Evlerinin geçimine destek olmak ve yetiştirdikleri ürünleri pazara çıkarmak için bir araya gelen 20 kadın, “Kendimiz için yaptıklarımızın şehirde bu kadar arandığını bilmiyorduk. Köyü şehre getirdik” diyor.

Adana’nın Pozantı ilçesinde bir araya gelerek yetiştirdikleri doğal ürünlere şehirden ilgi oldukça fazla.

İki çocuk annesi Yasemin Coş, evinin geçimine destek olmak ve yetiştirdiği ürünleri pazara çıkarmak niyetiyle mahalleden tanıdığı 7 arkadaşı ile bu işe başlıyor. Daha sonra sayıları git gide artarak 20’yi buluyor. Tezgâhlarında el yapımı baharatlardan turşulara, salamura asma yapraklardan pekmez, peynir, tarhana ve daha onlarca çeşit ürünü pazarlıyorlar.

HEP YAPTIĞIMIZ ŞEYLER

Sattıkları ürünlerin her aşamasının ellerinden geçtiğini kaydeden Coş, “Kendi ürünlerimizi kendimiz yetiştirip üretiyoruz. Bahçemizde yetiştirdiğimiz biberleri çatılarımızda güneşte bekletip kuruttuk. Onlardan pul biber yaptık. Turşu, tarhana, pekmez, ceviz, asma yaprak, buğdaylarımızı kendi un değirmenimizde öğüterek elde ettiğimiz undan ekmeğimiz. Onlarca çeşit ürün var. Biz evlerimizde kendimize her zaman yaptığımız bu şeylerin şehir merkezlerinde bu kadar arandığını ve önemli olduğunu bilmiyorduk. Köyde biz kendimize yapıyoruz, şehirdekiler çok daha iyisini alır sanıyorduk. Değilmiş. Onların aldıklarında bir sürü katkı maddesi var bizimki ise tamamen doğal” dedi.

KADINLAR DAYANIŞMA İÇERİSİNDE

“Biz o katkı maddeleri ile insanımıza zehir yedirmek istemiyoruz el emeklerimizi doğal ürünlerimizi onlara sunmak istiyoruz. Köyü şehre getirdik” diyen Coş, bu işte daha da çok ilerleyip sayılarını da arttırmak istediklerini ifade etti. Coş, şöyle konuştu: “Marketlere göre çok daha uygun fiyattan satıyoruz ürünlerimizi. Bizim pek okumamız yok ama yine de daha geniş alanlara hitap etmek için internette de satış yapmaya başlayacağız. Şu an öğrenme aşamasındayız. Pozantı’da bizler gibi satış yapmaya çıkabilecek kadın arkadaşlar her zaman bulamıyoruz ama onların da ürünlerini alıp satıyoruz. Kadınlar evlerinden de kendilerine bir iş yapmış oluyorlar.”