GÖRÜNTÜLÜ

RJAK'lı kadınlar YJA-STAR gerillalarıyla 8 Mart'ın startını verdi

RJAK 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Kerkük'e bağlı Dakok ilçesindeki YJA-Star gerillalarını ziyaret ederek, 8 Mart etkinliklerinin startını verdi.

RJAK 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Kerkük'e bağlı Dakok ilçesindeki YJA-Star gerillalarını ziyaret ederek, 8 Mart etkinliklerinin startını verdi.

Kürdistan Özgür Kadın Hareketi (RJAK) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için açıkladığı eylem planı çerçevesinde Kerkük'e bağlı Dakok'taki YJA-Star gerillalarıyla beraber 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutladı.

‘KADININ ÖZGÜRLÜĞÜ TOPLUMUN ÖZGÜRLÜĞÜDÜR’

Kutlamada RJAK adına açıklama yapan Berivan Mıhemed, "Kadın mücadelesi Kürdistan’da tarihten bugüne dek hep süre gelmiştir. Sakine Cansız, Leyla Qasim, Zilan, Arin ve Viyan'ların mücadelesiyle devam ediyor. Bu mücadelelerin ilk olarak 91'de Güney Kürdistan’da Saddam’a karşı direnişin öncülüğünü yapan kadın özgürlükçü ruh, Kobanê, Cizre ve Sur direnişin öncüsü olan kadın şahsındaki temsil edilen ruhun canlı birer örnekleridir. Bu mücadeleler Kürt kadının direniş ruhunun özüdür. Bu ruhun temel felsefesini yaratan Önder Apo Kürt kadının mücadelesinin sembolüdür. Kadının özgürlüğü toplumun özgürlüğüdür" dedi.

‘37 YILLIK MÜCADELEMİZ KADININ ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİDİR’

Kerkük YJ-Star Komutanlarından Gülistan Erdem, Kürt kadının tarihi misyonunu ortaya çıkaran ve bu direnişin özünü yaratanın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın felsefesi olduğunu belirterek şunları vurguladı: "Kürt kadınının kendini tanımasının anlam bulması 37 yıllık kadı çizgisinin ortaya çıkarmış olduğu mücadelenin temel yaratıcısı Reber Apo olduğu, kadın özgürlük hareketinin anlam ifadesidir. Kadının toplum içerisindeki gerçekliği ve kendi özgürlük anlamını yakalayabilmenin tutkusunu ve öncü rolünü oynama anlamında toplumsal özgürlük hafızasını yakalayabilir.”

‘ERDOĞAN VE DAİŞ ZİHNİYETİNE KARŞI MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Güney Kürdistan’da yaşanan krize de değinen Erdem bir kadının yaşamına son vermesinin tarihi ve siyasi sebeplerinin olduğunu söyledi. Güney Kürdistan’daki ekonomik ve siyasi krizin ortaya çıkardığı kaosun sonucunda kadının çareyi yaşamını son vermekte bulduğunu vurgulayan Erdem, “Biz kadınların şunu iyi bilmesi gerekiyor, Güney Kürdistan’da bir kadın yaşamına son veriyorsa gözle görünen olgulara aldanmamak gerekir. Bunun tarihi siyasi sebepleri var. Bugün yine Kuzey Kürdistan’daki direniş kadın öncülüğünde gelişiyor, devlet ilk olarak kadına yönelmiştir. Kadın şahsında toplumu esir almak istemektedirler. YJA-Star olarak bir kez daha belirtiyoruz, tüm Kürdistan’da Erdoğan ve DAİŞ zihniyetine karşı her zaman mücadele edeceğiz" dedi.

‘YJA-STAR GERİLLALARININ MÜCADELESİ KADINLARA ONUR VERİYOR’

Etkinliğe katılan kadınlardan Leyla Sadık da şöyle konuştu: "8 Mart gününü bütün dünya ve Kürdistan kadınlarına kutluyorum. Özellikle mevzilerde olan YJA-Star gerillalarının 8 Mart dünya emekçi ve direnen kadınlar gününü kutluyorum. Özellikle Kuzey Kürdistan’daki kadın özgürlük mücadelesinin geliştirmiş olduğu büyük direniş ruhu, dört parça Kürdistan’da gelişen Kürt kadınına büyük bir moral gücü olmuştur. Böylece Şehit Rengin ve Şehit Viyan gibi değerli yoldaşların sahsında Kürt özgürlük mücadelesini yürüten Kürt kadınını kutluyorum. Böylece Kerkük alanında bulunan YJA-Star gerillaların yaratmış olduğu mücadele tarzı, Kürt kadını için onur verici bir duruştur.”