Rusya'da kadın konferansının sonuç bildirgesi açıklandı

Rusya'nın başkenti Moskova'da Kürt kadınları tarafından düzenlenen konferansın sonuç bildirgesi açıklandı.

Rusya’nın başkenti Moskova’da Kürt kadınları konferans düzenledi.
Rusya Kürt Kadınları Hareketi, 9 Ekim Komplosu'nu kınama etkinlikleri çerçevesinde Moskova’da kadın konferansını gerçekleştirdi. Konferans Moskova’daki Rusya Halklar Evinde Rusya’da yaşayan farklı uluslardan kadınların katılımıyla yapıldı.

Rojava'da bulunan Jineolojî Akademisi çalışanı Necibe Qeredaxî, Skype aracılığıyla konferansa katıldı. Konferans katılımcıları Jineolojî tanıtım kitabına da büyük ilgi gösterdi.

 TJK-E üyesi Dilda Roj da Skype aracılığıyla konferansa katılarak Avrupa kadın çalışmaları hakkında bilgi verdi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın geliştirdiği Kadın Özgürlük İdeolojisi çerçevesinde gelişen Kadın Özgürlük Mücadelesi'nin tüm dünya kadınları için bir umut ışığı olduğu ifade edildi.

Kadınlar, sosyal, ekonomik  ve siyasal sorunlarını tartışarak çözüm yollarını aradı. Farklı uluslardan kadınlar, Kürt kadınların geliştirdiği çalışmaların ve ulaştıkları gelişmelerin kendileri için örnek teşkil ettiğini ve bu çalışmalardan yararlanma isteklerini dile getirdi.

SONUÇ BİLDİRGESİ

Konferansın sonuç bildirgesi de yayımlandı.

Bildirgede şunlar ifade edildi:

"Kadın toplumsal çalışmalarının gelişimi temelinde insanlara hizmet yatmakta. Aktif çalışan, özellikle etik boyutu dikkate alarak, çalışması sayesinde pozitif değer yargıların oluşmasına destek sağlamakta, uluslararasındaki uzlaşmanın pekişmesine ve çok boyutlu dünyaya katkı sağlamakta.
Ulusal kültürün canlanması ve gelişmesi, ana diline ve halkının tarihine önem vermenin kültürel çokluğun değerine ve onların toplumdaki eş konumundan farklı olarak ele alınamaz. Kendi kültürünün özgünlüğüne bilinçli yaklaşımın ancak farklı halkların örf ve adetlerine saygı temelinde oluşabilir.
Kadın aktivizmi insanların değerlerine hizmet etmekte ve ayrımcılığa, zora, hakların ihlallerine, toplum karşıtlığına, sosyal bozgunculuk stereotipilerine ve insan düşmanlığı ideolojilere karşı koymaktadır.
Kadın aktivizminin dinamik gelişmesinin ana şartlarından bir tanesi ise kadın potansiyelinin ortaya çıkarılmasındaki çabaların birleştirilmesidir.
Gönüllülük toplum hayatında çok önemli bir rol oynamakta. Her türlü katkı ve destek sivil toplumun oluşmasına katkıda bulunmakta, sosyal önem arz eden sorunların çözümüne yardımcı olmakta ve bir bütünen ülkenin gelişmesine olumlu etkide bulunmaktadırlar."