Tecavüzü protesto edenlere polis saldırdı-YENİLENDİ

Gercüş’te aralarında asker, polis ve korucuların da bulunduğu 27 kişinin bir çocuğa tecavüz etmesini Van’da protesto eden TJA’lı kadınlara polis saldırdı.

Batman’ın Gercüş ilçesinde bir çocuğun aralarında asker, polis ve korucuların da bulunduğu 27 kişinin tecavüzüne uğraması Van'da protesto edildi.

Tevgera Jinên Azad (TJA) Van bileşenleri tarafından HDP ile binası önünde yapılmak istenen açıklamaya HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç ve HDP yöneticileri de destek verdi.

Parti binasını ablukaya alan polisler, açıklamaya izin vermeyeceklerini söyleyerek, HDP’li Sarısaç’a hakaret etti.

Polisin tehditlerine aldırış etmeden açıklama yapmaya hazırlanan kitleye polis coplarla saldırdı.

Bu sırada çekim yapmak isteyen JinNews ve Mezopotamya Ajansı muhabirleri de polis tarafından darp edilerek alandan uzaklaştırıldı.

Ayrıca gazetecilerin kamera ve fotoğraf makinelerine polis tarafından el konulmak istendi. 

Bekleyişin ardından halk barikatlar eşliğinde HDP Van İl Örgütü binası önünde basın açıklamasını yaptı.

Açıklamayı Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Eşbaşkanı Gürdane Varlı yaptı.

AKP iktidarıyla beraber her gün kadına yönelik şiddet ve çocuğa yönelik istismar olayları ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Gürdane Varlı, “Her sabah artık sadece sayılardan ibaretmiş gibi kadın katliamlarıyla uyanıyoruz. Her gün çocuğa yönelik istismar haberleri ile uyanan bir toplum haline geldik. Kürdistan’da ayrıca özel bir politikanın yürütüldüğünün çok farkında ve bilincindeyiz. Daha önce İpek Er bir uzman çavuş tarafından kaçırıldı, günlerce hürriyetinden alıkonuldu, tecavüze uğradı intihara sürüklendi. Ancak Musa Orhan sadece bir hafta tutuklu kaldı. Musa Orhan, ön kapıdan girdiği cezaevinin arka kapısından çıktı” dedi.

Gercüş’te yaşanan tecavüze ilişkin haberlere yönelik getirilen yayın yasağı ile yine cezasızlık politikasıyla olayın üstünün örtülmeye çalışıldığına dikkat çeken Varlı, haberi ortaya çıkaran Jinnews muhabirinin tehdit edildiğini de hatırlattı.

“Dün de kamuoyuna basına yansıyan bilgileri bütün Türkiye gördü” diyen Varlı, şöyle konuştu: “Bu mesele tıpkı İpek Er olayında olduğu gibi Musa Orhanlar elini kolunu sallaya sallaya çocukları taciz ediyor, tecavüz ediyor, ellerini kollarını sallaya sallaya dolaşıyorlar. Bu haber dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun bırakın açıklamayı, istifa gerekçesidir. Bırakın kadınlara saldırmayı bu konuyla ilgili bütün toplumdan özür dileme gerekçesidir. Ama dünden beri Valilik, Emniyet tek bir açıklama yapıyor. Yayın yasağını çiğneyenlerle ilgili soruşturma başlatılacakmış. Bir istismar dosyasıyla ilgili neden yayın yasağı getirilir? Bu olayı araştıran Jinnews’ten kadın arkadaşımız Gercüş'te tehdit edildi. Yapılan haber erişime engellendi. Toplum sormasın, görmesin sorgulamasın diye. Suçlular rahat rahat aklansın diye.”

"Adalet" demekten vazgeçmeyeceklerini ifade eden Gürdane Varlı, Gercüş’teki kadınlara şöyle seslendi: “Yalnız değilsiniz. Biz varız, TJA var HDP var, mücadele eden kadınlar var. Hep beraber mücadele edeceğiz.”

Açıklama, “Direne direne kazanacağız” sloganı ile sona erdi.